Torna la Setmana de la lectura a Olesa amb activitats del 26 al 31 de maig

La 7a edició de la Setmana de la lectura d‘Olesa de Montserrat ofereix una desena d’activitats per a fomentar el gust per la lectura. 

Image
Cartell dels 15 minuts lectors de 2025

El dilluns 26 de maig engega una nova edició de la Setmana de la lectura amb una desena d’activitats per difondre i potenciar el gust de la lectura entre la ciutadania i, en especial, entre l'alumnat. 

La Setmana de la lectura està organitzada per la regidoria d’Educació i Infància de l’Ajuntament d’Olesa i la Xarxa Socioeducativa-Pla Educatiu d’Entorn, i impulsada pel Pla lector municipal. 

Aquest grup va néixer amb l’objectiu d’esdevenir un espai de reflexió, intercanvi d’opinions i, sobretot, per poder plantejar accions per al foment de la lectura. Està integrat pels centres educatius de primària i secundària i les llars d’infants d’Olesa, la Biblioteca Santa Oliva i personal tècnic dels Departaments d’Educació i Infància d’Olesa i de la Generalitat. 

Les activitats engegaran el proper dilluns 26 de maig, a les 10.30 h amb els Quinze minuts lectors, una acció que es va fer per primera vegada la passada edició amb molt bona resposta i aquest any es repeteix. La regidora d’Educació i Infància, Anna Valeroha animat a la ciutadania a que s’hi sumi “fem una crida a tothom a sortir al carrer a llegir durant 15 minuts i fer fotografies i pujar-les a les xarxes socials amb l’etiqueta #olesalectora”.

Audio file

El dimarts 27, a les 12 h, s’inaugurarà una nova caseta d’intercanvi de llibres al barri de Les Planes. Aquest nou punt se sumarà als quatre que hi ha a Olesa per a poder deixar i recollir llibres: la Plaça de les Fonts, a l’Estació de Ferrocarrils Catalans, a la Plaça de l'Oli i al carrer de Lluís Puigjaner amb Arquesbisbe Ramón Torrella (Rambleta del Closos). 

Cristina Bòria i Anna Gasset, tècniques de la Xarxa Socioeducativa d’Infància i  d’Adolescència-Pla Educatiu d’Entorn, han explicat que “aquest projecte es va iniciar fa dos anys amb l’objectiu de promoure la lliure circulació i intercanvi de lectures entre els olesans i olesanes. Compta amb la col·laboració de l’alumnat amb necessitats educatives especials (IFE) de l’Institut Daniel Blanxart que les construeix“.

Audio file

A la tarda, a les 17.30 h hi haurà una nova sessió de contes per a infants de 0 a 3 anys “El cargol Aniol”, a càrrec de la narradora LaBerta Delpoblet. Aquesta sessió es farà a l’arbreda del Parc Municipal. 

L’endemà dimecres 28, a les 10 h, hi haurà una altra sessió de contes. Les tècniques del Departament, Cristina Bòria i Anna Gasset, han detallat que “és una jornada matinal de contes explicats per alumnat de secundària i batxillerat a alumnat de primària. És una activitat a l’aire lliure que es desenvolupa en un ambient festiu al voltant del llac municipal i zona de l’arbreda”.

Audio file

El dijous 29, a les 17.30 h la narradora LaBerta Delpoblet farà un espectacle familiar amb contes, poemes i cançons. Serà a les 17.30h a l’arbreda del Parc Municipal i s’adreça a infants a partir de 4 anys. 

El divendres 30 tindrà lloc l’acte de reconeixement a l’alumnat lector de primària i secundària dels centres educatius d’Olesa del programa de foment de la lectura Legiland. Aquesta aplicació digital pretén fomentar l’hàbit lector entre l'alumnat per mitjà de jocs i activitats. L’acte es farà a les 10 h a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

Tancarà la commemoració de la Setmana de la lectura una nova sessió de l’hora del conte. El dissabte 31 la sessió de contes estarà adreçada a infants neurodivergents, i anirà a càrrec del narrador Blai Senabre. Aquesta activitat l’organitza el Departament de Salut, la Biblioteca Santa Oliva i ASSOTEA, l’associació de famílies amb infants i adults autistes d’Olesa. Es farà a les 11 h a l’Auditori de la Casa de Cultura. L’espai serà adaptat a les necessitats de diversitat funcional i sensorial i té places limitades. Per participar-hi cal fer inscripció prèvia a la plataforma linkr.ee/biblioteca.