11/03/21

Punt Lila d'informació i atenció davant agressions sexuals al mercat ambulant de divendres

Dins dels actes del Dia Internacional de les Dones que Olesa commemora amb l’organització de diferents actes al llarg d’aquesta setmana i fins el proper diumenge 14 de març, demà divendres, s’instal·larà un Punt Lila al mercat ambulant, concretament a la zona de la Rambla Catalunya.

Image
Carpa del Punt Lila

El punt lila és una oficina d’informació i acompanyament per a les possibles víctimes d’agressions sexistes i d’informació i assessorament, a càrrec de la Cooperativa Cúrcuma. Aquí es tracten agressions de caràcter sexista, assetjaments, comentaris ofensius o agressions de qualsevol mena i discriminatòries. "El punt té una clara i evident funció pedagògica per fomentar la prevenció de violències masclistes, d'acompanyament i acollida a les dones que la pateixen, però també de posicionar el tema a l’espai públic. Es relaciona aquest servei d'informació a un ambient nocturn de festa i entre la gent jove i la violència masclista ens pot afectar en qualsevol etapa de la nostra vida" explica la coordinadora de prevenció de violència de gènere de la Cooperativa Cúrcuma, Edurne Larracoechea. 

Aquesta cooperativa que treballa per la prevenció de violències masclistes ja ha vingut a Olesa en d’altres ocasions, la darrera, el novembre de l’any passat, amb motiu del  commemora el Dia Internacional per a l'Erradicació de les Violències Masclistes. Entre les principals consultes que es troben destaquen les referents a la sexualitat femenina, sobre el col·lectiu LGTBIQ+ i les persones trans, i sobre quins recursos hi ha al territori per prevenir la violència masclista. 

En paral·lel a l’atenció presencial que hi haurà amb aquesta carpa, també s’ha habilitat un telèfon per atendre totes les consultes i experiències de violències o agressions per aquelles persones que no vulguin una atenció en un espai públic. És el 617. 838.767, que estarà operatiu des de les 9h i fins a les 14h.

Complementant aquest punt d’atenció, demà al mercat ambulant també hi haurà l’espectacle  performance itinerant "(Des)-cuidar" a càrrec del grup Les Mireies.

Des de l’Ajuntament d’Olesa s’aposta per fer un treball continuat en la lluita contra la violència masclista, i és per aquesta raó que, a banda d’aquesta tasca pedagògica i informativa, també es faciliten mitjans i recursos a les víctimes. A banda del servei d'atenció permanent contra la violència masclista 900 900 120, gratuït, confidencial i actiu tots els dies de l'any, durant les 24 hores del dia; en l'àmbit municipal, es pot trucar a la Policia Local 93 778 31 31 i el servei d’informació i atenció a la dona de la Teixidora, al 93 778 00 50 (extensió 4).

A banda d’aquest Punt Lila, demà divendres a les 19.30h, l’Auditori de la Casa de Cultura acollirà la taula rodona “Quan treballar és un luxe”, centrada en les dificultats del col·lectiu trans per accedir a una feina. Anirà a càrrec de Rosa M. Maristany, presidenta de Trans Baix; Judith Juanhuix, activista trans; Tina Recio, presidenta I-Vaginarium i Aina Forn, activista trans. Després de la taula rodona es farà la presentació del projecte Elsa a càrrec d’Albert Carbó. Organitza el departament de Promoció Econòmica i Trans Baix Power Roses de Sant Feliu. Cal fer reserva d’entrada a Vivetix.

Les activitats finalitzaran aquest cap de setmana. Dissabte, l’Escorxador s’oferirà, a les 19h, l’obra teatral “Dona de foc”, a càrrec de Companyia Les Fugitives. És un espectacle poètic que combina versos, música i feminitat, mentre ret homenatge a la figura de la dona poeta. Reserva d’entrades a la plataforma Vivetix. I diumenge, el departament de Joventut ha organitzat el festival Alta.veu, a partir de les 18h, també a l’Escorxador. Inclourà les actuacions d’Alba Martínez, Samira Sabal i Laura Franch. Reserva d’entrades.