29/11/21

Sessió participativa per definir el nou servei de gestió de residus d'Olesa

L'Ajuntament d'Olesa està treballant en la definició del nou servei de recollida de residus, que entrarà en vigor el 2024, i ha establert diferents sessions participatives amb veïnat, entitats i comerços i restauració per recollir els seus suggeriments i necessitats.

Image
Cartell informatiu de les sessions de participació amb horari per la recollida de dades per part de ciutadania i comerços

L’any 2024 s’acaba l’actual contracte municipal de gestió de recollida i reciclatge de residus, un contracte de 8 anys de durada i el de més pressupost de l’Ajuntament, al voltant de 8 milions d'euros. Per la importància d’aquest contracte, l'Ajuntament d’Olesa ja hi treballa en la definició del nou servei de residus.

El consistori ha contractat un estudi sobre el sistema de recollida de residus al municipi per veure quin seria el més adient de cara a la nova contractació. Aquest servei ha de poder permetre assolir els objectius de recollida selectiva establerts, però també ha de ser un servei que doni resposta a les necessitats actuals. Ja hi ha un grup de treball amb representació de totes les formacions polítiques i també vol comptar amb la participació ciutadana, d’entitats, comerços, mercat i restauració. 

“Aquest nou servei ha de poder  permetre assolir els objectius de recollida selectiva establerts, donar resposta a les necessitats de la ciutadania i de grans generadors. Per aquest motiu, a les sessions participatives es pretén identificar els punts forts del servei actual, quins es poden mantenir i potenciar; i també els punts febles i valorar les solucions” explica el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Olesa, Ivan Carreira.

Les sessions informatives amb els diferents grups d’interès començaran aquest dimecres, 1 de desembre a les 18.30h a l’Escorxador. Aquesta sessió participativa s’adreça a veïns, entitats i ciutadania en general.

La segona trobada serà dilluns 13 de desembre. També a les 18.30h a l’Escorxador, i recollirà propostes del mercat, comerços i sector de la restauració en general.

La sessió tindrà una durada d'aproximadament 1h - 1h30, i serà dinamitzada per la consultoria Entorn A3 que està realitzant l'estudi tècnic de definició del nou servei.

“Actualment, les auditories que estem realitzant diuen que s'està fent bé. A Olesa es neteja molt, una altra cosa és, com a molts pobles, que també s’embruta molt ràpidament. Al servei de recollida hi ha dues persones que estan diàriament fent d’enllaç amb l’empresa de gestió, una  audita el servei, i l’altra els ajustaments que es requereixin cada dia”, apunta Carreira.

 

Baix percentatge de recollida selectiva

A Olesa, el volum de recollida selectiva és del 37%, més baix que a la mitja catalana, que és del 40%. Aquestes dades demostren, que, en matèria de reciclatge, encara hem de recórrer camí. El regidor de Medi Ambient explica que “és cert que ha anat augmentant el percentatge de recollida selectiva, però també el volum de rebuig que generem. Dins del contenidor d’orgànica encara trobem molt plàstic, paper, fusta... Tot això representa un cost econòmic però també al  medi ambient”.

Justament aquest cap de setmana, es va fer una jornada de neteja de deixalles a la llera del riu Llobregat, a l’Areny del Molí, dins dels actes de commemoració de la setmana Europea de la Prevenció de Residus que va organitzar l’Ajuntament.

La desena de participants van recórrer al voltant de 2,4 hectàrees classificant tots els residus que hi van trobar. Les deixalles predominants van ser envasos i residus derivats del plàstic. En total es van recollir 92kg de residus. D’aquests, 40kg van ser plàstics i envasos; 0,7kg vidre, 5kg de paper i 46kg d’altres materials no classificables com ferro o teixits.