02/11/21

Presentació de la guia contra el maltractament a la Gent Gran

Olesa disposa d’una nova Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans. El document s’ha presentat aquest matí al Saló de Plens de l’Ajuntament en el marc d’un acte que ha servit per donar a conèixer una nova eina que permetrà al conjunt de professionals del territori gestionar i afrontar de manera coordinada les diferents situacions de maltractaments que poden afectar les persones grans.

Image
Sala de Plens amb els assistents a la presentació de la guia

La guia és un document tècnic per formar professionals i agents. Defineix les tipologies de maltractaments i els factors de risc i de protecció; descriu els maltractaments que es poden patir a les institucions; els procediments de treball i circuits d’actuació i els aspectes legals i les mesures a emprendre per a la protecció jurídica de les persones grans.

En la presentació de la guia a Olesa han intervingut Jordi Martínez, regidor de Benestar Social;  Lluïsa Moret, Diputada presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona; Jordi Muñoz, jurista i president de l’Associació per a la Investigació del Maltractament a les persones grans (EIMA), i Miquel Riera, alcalde d’Olesa.

El regidor de Benestar Social, Jordi Martínez, ha fet la presentació de la guia i ha volgut començar fent un agraïment a tots i totes les professionals, organismes i entitats que hi han participat al llarg de 15 sessions de treball que van començar al setembre de l’any passat fins al maig d’aquest any i  que ha conclòs amb la presentació de la guia avui. Martínez ha volgut destacar la importància d'aquesta guia local "és molt important que Olesa disposi d'un instrument que permet aprofundir en el coneixement dels maltractaments a la Gent Gran, a la vegada, que proporciona criteris i circuits per prevenir-los, detectar-los i intervenir eficaçment". 

Per la seva part, la diputada presidenta de l’àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha destacat la importància de tenir eines i recursos per fer front a aquesta situació de violència, i ha donat dades sobre els maltractaments a persones grans a la província de Barcelona "l’any 2020 se’n van donar un total de 360 casos de violència en persones grans en 66 municipis dels 311 que integren la província de Barcelona. El perfil, dona, amb mancances cognitives i físiques, i que és maltractada en el seu entorn familiar" ha dit.

Jordi Muñoz, jurista i president de l’Associació per a la Investigació del Maltractament a les persones grans (AIMA), ha sigut el redactor d’aquest document. Muñoz ha fet una ponència sobre el “Maltractament a les persones grans: una realitat silenciada” on ha afirmat que "l’edatisme, la discriminació per qüestió d’edat, és el tercer motiu de discriminació en el món, darrera del racisme i del masclisme. El maltractament a les persones grans moltes vegades va associat a situacions de dependència". I ha afegit "els maltractaments a la gent gran són situacions molt complexes d'abordar, no compten ni amb recursos ni amb recolzament social perquè és un problema que no està visibilitzat. És un problema de tots i cal sensibilitzar a la societat i conscienciar-nos igual que ho fem contra la violència LGTBI o vers les dones". 

Ha tancat l’acte l’alcalde de l’Ajuntament d’Olesa, Miquel Riera, que, a part d’agrair la tasca a tots els professionals i entitats, ha destacat que "aquest document ens obliga a fer una reflexió de la situació de la gent gran i que ara que tenim la guia cal desenvolupar-la i aplicar-la i alhora visibilitzar aquesta situació que pateix la gent gran" ha dit.

Un cop feta la presentació de la guia ara comença la seva implementació i el desplegament entre el conjunt de professionals que compartiran un mateix enfocament en l’abordatge de les situacions de maltractament o sospita.

El document ha estat elaborat per l’Ajuntament d’Olesa amb el suport de la Diputació de Barcelona i les i les professionals de diferents recursos que treballen amb persones grans com tècnics de serveis socials, de salut pública, policia local, CAP, Hospital sociosanitari, el programa d'atenció domiciliària PADES, Residencies  d’avis, Mossos d’Esquadra, empresa de Servei d’atenció domiciliaria, teleassistències, l’Associació de voluntaris d’Olesa (AVO) o Creu Roja, entre d’altres, que han treballat des d’una perspectiva transversal, interdisciplinària i interseccional.  

Documents relacionats