17/03/22

Olesa commemora el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial

El Departament de Diversitat i Cooperació de l’Ajuntament d’Olesa ha organitzat un programa d’activitats per condemnar el racisme com a forma de discriminació.

Image
Home i Dona amb les mans fent parada

El dia 21 de març es commemora el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial, una jornada proclamada per les Nacions Unides el 1960 en record de la matança de Sharpeville, on la policia va obrir foc contra manifestants que protestaven per l’Aparheid sud-africana. En el marc d’aquesta celebració, el Departament de Diversitat i Cooperació de l’Ajuntament d’Olesa ha organitzat dues activitats que pretenen visibilitzar la discriminació racista i les formes en què es manifesta.

La primera de les activitats previstes arrencarà el mateix 21 de març amb l’exposició “Obre els ulls”. La mostra, organitzada en col·laboració amb l’associació SOS Racisme Catalunya, recull un seguit de testimonis reals de persones que han viscut el racisme. Les diferències entre cadascuna de les experiències, exemplifiquen les formes que pot adoptar la discriminació racista, així com també les conseqüències a la vida diària de les persones que en són víctimes. L’exposició “Obre els ulls” es podrà veure fins al 4 d’abril a la Sala 2 de la Casa de Cultura.

El 25 de març, s’instal·larà, a la plaça de l’Oli, i durant el mercat setmanal dels divendres, un “Punt Vermell d’informació del racisme”. L’objectiu és informar a la ciutadania sobre què és el racisme, quines són les diferents formes en què es manifesta, què es pot fer per combatre’l i com es pot denunciar una agressió racista. En aquest punt d’informació, SOS Racisme Catalunya també compartirà el seu coneixement i experiència en la lluita contra aquest tipus de discriminació.

Segons Alba Tarroc, cap del Departament de  Diversitat i Cooperació de l’Ajuntament, “el racisme és sovint un dels elements més invisibilitzats quan parlem de migracions i diversitat cultural. Tenim tendència a parlar de diversitat cultural vinculada a les migracions, l’acollida, la integració, la convivència i el diàleg, però, en moltes ocasions, no tractem aquestes temàtiques des d’una perspectiva de drets”. “Les persones migrades i els seus descendents s’enfronten amb el racisme”, afegeix. De fet, la cap del Departament recorda que l’Observatori de la No Discriminació de l’Ajuntament de Barcelona va publicar el 2020 que “el racisme i la xenofòbia van ser les principals causes de discriminació a la ciutat, seguides de les LGTBIfòbiques”. Per això, Tarroc fa una crida a “posar l’accent en com es vulneren els drets de les persones migrades i racialitzades”.

Trasllat de les instal·lacions del Servei d’Acollida i de Foment de la Integració (SAFI)

El passat febrer, les noves instal·lacions del SAFI es van traslladar de l’antic edifici d’Arts i Oficis, a la planta baixa  de la nova caserna de la Policia Local (carrer d'Amadeu Paltor, 28), amb entrada independent. El trasllat ha permès comptar amb un espai més ampli i adequat per oferir el servei.

Des del Departament de Diversitat, es proporciona aquest servei amb l'objectiu d'acompanyar a les persones migrades en el seu procés d’arribada. El SAFI ofereix cursos de llengua i coneixement de l’entorn; informació sobre empadronament, targeta sanitària, recursos i serveis del municipi; assessorament jurídic sobre estrangeria i sobre arrelament social i reagrupament familiar; així com recursos per a infants.