27/02/21

Olesa se suma a la commemoració de l'aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica

El balcó de l'Ajuntament llueix des d'aquests divendres la bandera del poble Sahrauí en senyal de suport i reconeixement a la lluita del poble sahrauí en la consecució del seu dret a l’autodeterminació.

Image
Balconada de l'Ajuntament amb bandera saharaui

Olesa de Montserrat s’uneix avui a la commemoració d’una data significativa per al poble sahrauí: el 45è aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD). La proclamació va tenir lloc al campament de Bir Lehlu, l’endemà que l’estat espanyol entregués el Sàhara Occidental al Marroc i Mauritània. Fa anys que l'Ajuntament d'Olesa fa accions de suport al poble sahrauí, conjuntament amb l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS) d'Olesa. Una de les accions més destacades que es fan a Olesa és l'organització de les vacances solidàries en les que anualment hi participen una desena de nens i nenes dels camps de refugiats de Tindouf, on Ajuntament i ACAPS també envien anualment material sanitari.

Des de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí s’ha elaborat un manifest commemoratiu al qual s’adhereix l’Ajuntament d’Olesa, que també llueix des d’aquest divendres la bandera sahrauí.

Aquest és el text del manifest:

“El 27 de febrer de 1976, fa 45 anys, es va proclamar la República Àrab Sahrauí Democràtica-RASD, i com cada any, els municipis socis de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí volen afirmar el seu suport i reconeixement a la lluita del poble sahrauí en la consecució del seu dret a l’autodeterminació per desenvolupar-se a la seva terra en pau i llibertat.

En aquest sentit, el municipi d’Olesa de Montserrat se suma a aquesta celebració i per simbolitzar-ho s’acorda penjar la bandera de la RASD en un espai públic del municipi i fer-ne difusió a través de les xarxes socials de l’ajuntament.

En el marc d’aquesta commemoració, volem recordar que el Regne del Marroc no té la sobirania sobre el Sàhara Occidental i l’Estat espanyol segueix sent la potència administradora del territori, i que per tant ha d’assumir les seves responsabilitats en facilitar la transició cap a una solució negociada entre les dues parts.

Aprofitem per fer una crida a la comunitat internacional, i particularment a les Nacions Unides i la seva missió de pau en aquest territori (Missió de Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental -MINURSO), perquè assumeixin el seu mandat i vetllin pel respecte i el compliment de la Resolució 690 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides del 29 d’abril de 1991 que contempla la realització d’un referèndum d’autodeterminació, i que assignin un nou Enviat Especial per al Sàhara Occidental, plaça vacant des del maig de 2019, que pugui liderar la transició cap a la celebració d’aquest referèndum d’autodeterminació, tal com es preveu a Resolució 690 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides del 29 d’abril de 1991.

Demanem a totes les administracions, als governs locals, al govern de Catalunya, al govern de l’Estat espanyol, a les institucions europees, així com a les Nacions Unides que promoguin de manera activa la inclusió d’un mecanisme d’observació i protecció dels drets humans de la població sahrauí per part de la MINURSO i, alhora, vetllin per preservar l’esperit pacífic, desmilitaritzat i democràtic en la resolució del conflicte.

Igualment, demanem l’alliberament dels activistes sahrauís presos i la presa de mesures davant l’explotació il·legal dels recursos naturals per part del Regne del Marroc al Sàhara Occidental.

Per últim, renovem el nostre compromís amb el poble sahrauí a través de la participació en els diversos espais que treballen en aquest sentit com la Coordinadora d’Ajuntaments Solidaris amb el poble Sahrauí, i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i la col·laboració amb les entitats locals de solidaritat amb el poble sahrauí a través dels projectes de cooperació i d’ajuda humanitària que garanteixen els drets humans de les persones sahrauís”.