22/11/21

Olesa celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus del 20 al 28 incidint en la reducció de residus

Olesa s'adhereix un any més a aquesta celebració per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de generar menys residus, en treballar plegats per a fer un planeta amb residus zero. Una de les activitats destacades serà el proper diumenge 28 amb la sortida european Clean-Up Day de neteja de deixalles de l'entorn natural al camí del riu.

Image
Cartell Clean Up Day Netegem el nostre entorn amb informació de l'activitat

Olesa commemora del 20 al 28 de novembre la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Es tracta d’una iniciativa comuna a tot Europa, que a Catalunya està coordinada per l’Agència de Residus de Catalunya, i que promou accions de sensibilització en la prevenció dels residus i la gestió sostenible dels recursos. Aquesta XIII edició posa el focus en el binomi comunitat circular, comunitat sostenible, treballem plegats per un planeta residu zero! 

L’Ajuntament d'Olesa s’adhereix un any més a aquesta setmana amb una sèrie d’activitats com una exposició sobre les nostres deixalles; una mostra de bibliografia relacionada amb la prevenció de residus, que es podrà consultar a la Biblioteca Santa Oliva o la jornada de neteja de deixalles de l’entorn natural.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Iván Carreira, explica la importància d’aquesta commemoració “és important conscienciar sobre els residus que generem a dins del nostre municipi, tenir una fotografia de com ho estem fent, saber com els gestionem i  com impacten en el medi que ens envolta”.

Al llarg de tota la setmana es pot visitar l'exposició sobre la generació de residus al municipi que porta per títol “Fer-ho bé, no costa res”. A través de 8 panells informatius aquesta mostra explica amb imatges reals, dades concretes i explicacions els abocaments i desbordaments de residus als contenidors d'Olesa. L’exposició es pot visitar en horari de matí i de tarda al vestíbul de la Casa de Cultura.

Carreira explica que l’exposició “és molt il·lustrativa. Amb plafons es mostren imatges reals que han fet els mateixos operaris del servei de recollida d’escombraries. Moltes vegades la gent no és conscient del gran volum de residus que genera i de com deixem els contenidors”. 

Llençar, abandonar o abocar residus (bosses, andròmines, mobles, trastos vells...) en qualsevol lloc no autoritzat, fora dels contenidors o dels horaris permesos, comporta un sobrecost econòmic que acaba assumint tota la ciutadania, a part que no separar correctament els residus a casa, i per tant, no dipositar-los al contenidor corresponent, té un gran impacte ambiental. 

“Aquesta mostra busca conscienciar sobre la importància de tenir aquestes àrees endreçades, i no tant per avisar que no fer-ho bé té un cost econòmic en el servei, sinó més aviat per destacar el cost mediambiental que representa”, explica el regidor de Medi Ambient.

L’índex de recollida selectiva a Olesa és del 37,44%. És un índex baix si el comparem amb la mitjana de Catalunya, que és del 45,91%. Al nostre municipi s’han recollit 4.100 tones de residus de totes les fraccions. S’han recollit més quilos que l’any anterior però també ha pujat el percentatge dels anomenats “impropis”, els residus que no s’han dipositat al contenidor correcte.

Un dels actes destacats de l’edició serà la jornada European Clean-Up Day, una jornada de neteja de deixalles que es fa simultània a tot Europa el proper diumenge 28. A Olesa, enguany es farà la recollida d’escombraries a l’entorn del Camí del Riu.

L’activitat es durà a terme des de les 9.30h del matí i fins a les 13h. Participar-hi és gratuït però cal fer reserva prèvia AQUÍ. El punt de trobada serà a l’aparcament del Cementiri Vell (carrer Oblíqua).

Podeu consultar l’agenda d’activitats que es fan arreu de Catalunya a través de l’enllaç adjunt així com el mapa d'ubicació dels diferents contenidors del municipi.