L’Ajuntament d’Olesa reordena la xarxa de carril rodat per a vehicles de mobilitat personal
Després d’un any de funcionament i de la posterior avaluació, el Govern valora positivament la xarxa de carril compartida i modificarà els trams dels carrers de Pau Casals i Colom, fent-los compartits amb la resta de vehicles i generant 37 places d’aparcament gratuït.

Tram del carrer Colom del carril rodat per a vehicles de mobilitat personal d'Olesa
L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha encarregat una auditoria externa per avaluar l’ús de la xarxa de carril rodat per a vehicles de mobilitat personal (VMP), un any després de la seva posada en marxa. Aquesta avaluació, prevista des de l’inici del projecte, ha permès identificar millores per optimitzar-ne el funcionament i adaptar-lo a les necessitats reals de la ciutadania. L’auditoria, elaborada per una empresa especialitzada, recomana mantenir els trams amb més ús i reordenar aquells amb menor afluència, especialment als carrers de Pau Casals i de Colom, a la zona de l’Eixample. Aquests trams passaran a ser carrils compartits entre bicicletes, patinets i vehicles, fet que permetrà generar més d’una trentena de places d’aparcament gratuït, una de les demandes de la ciutadania.
El primer tinent d’alcalde i regidor de Planejament i Urbanisme, Marc Serradó, ha explicat que “amb l’experiència d’un any de funcionament i l’assessorament expert, valorem positivament la xarxa de carril compartida, perquè hem vist que funciona i modifiquem els carrils segregats que han tingut un ús més baix, i per tant no cal que tinguin un carril específic”.
Més d’una trentena de places d’aparcament gratuït a l’Eixample
Amb el reajustament que es farà als carrers de Colom i de Pau Casals, que ara passaran a tenir un únic carril compartit, es guanyarà espai per generar més d’una trentena de places d’aparcament gratuït a la zona. Jordi Parent, alcalde i regidor de Mobilitat, ha destacat que “s’aprofitarà l’espai que s’allibera del carril específic per a bicis i patinets i es podran generar places d’aparcament gratuït, que era una de les peticions que feia la ciutadania”.
Una xarxa que es manté i s’adapta
L’auditoria ha confirmat un bon nivell d’ús de trams com el carrer de la Vall d’Aran i el carrer d’Occitània, al barri de Les Planes, que connecten amb l’Institut Daniel Blanxart i el Complex Esportiu Municipal. Aquests trams es mantindran com a carrils segregats.
En canvi, en zones amb menor ús, es farà una adaptació per millorar la convivència entre modes de transport i optimitzar l’espai públic. La velocitat màxima en aquests trams continuarà sent de 20 km/h, i es mantindrà la preferència per a bicicletes i patinets a les cruïlles d’alguns carrers de l’Eixample, com són els carrers Colon i del Metge Carrera. Jordi Parent ha recordat que “un estudi elaborat a principis del 2024 va concloure que per seguretat, els usuaris de bicicletes i patinets tenen preferència a les cruïlles”.
Compromís amb la mobilitat sostenible i escolar
La xarxa de carril rodat connecta els principals punts d’interès del municipi a través de dos grans eixos: un de vertical, que va des de la zona esportiva de Les Planes fins a l’estació de FGC, i un d’horitzontal, que travessa tot l’Eixample, des del barri de La Central fins a Sant Bernat. L’Ajuntament manté el seu compromís amb la mobilitat sostenible i aposta per fomentar l’ús de la bicicleta en l’àmbit escolar.
Marc Serradó, regidor d’Urbanisme, ha remarcat que “és una aposta de l’equip de govern mantenir una xarxa de carril bici a la vila, per motius de sostenibilitat i de salut. De cara al futur, una de les apostes importants és la mobilitat escolar amb bicicleta i per això s’estan instal·lant nous aparcaments als centres educatius i es vol potenciar el projecte del bici-bus”.
El projecte de la xarxa de carril rodat es va iniciar el 2023 amb un finançament de 600.000 € de la Diputació de Barcelona. A més de la creació dels carrils, es van implementar mesures de seguretat com la reducció de velocitat a les cruïlles, aparcaments ciclistes i senyalització de prioritat per a vianants.