Nova reunió de seguiment de l’Ajuntament d’Olesa amb els serveis sanitaris territorials
L’alcalde i regidor de Salut Pública, Marc Serradó, també s’ha reunit, juntament amb alcaldes, alcaldessa i regidors de salut del Baix Llobregat Nord, amb la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell amb l’objectiu d’analitzar la situació sanitària actual i posar en comú propostes de millora dels serveis sanitaris del territori.

L'Ajuntament d’Olesa de Montserrat es reuneix periòdicament amb els serveis sanitaris territorials amb l’objectiu de fer seguiment dels serveis sanitaris que es presten a la ciutadania per part dels agents que tenen les competències en matèria sanitària. La darrera trobada es va celebrar fa uns dies, amb Lourdes Garcia, directora del sector sanitari Baix Llobregat Nord i Centre del CatSalut; Anna Garcia, gerent del sector sanitari Metropolità Sud; Teresa Clanchet, responsable d’atenció primària de Mútua de Terrassa; Núria Garcia, cap d’infermeria del CAP Olesa, i Fernando Girón, cap del Servei de Salut Pública.
L’alcalde d’Olesa de Montserrat i regidor de Salut Pública, Marc Serradó, ha celebrat que s’hagi pogut dur a terme aquesta reunió, pendent durant mesos i que s'havias anat posposant per part de la Generalitat de Catalunya. Durant la reunió, Mútua de Terrassa va presentar un informe de dades assistencials. El regidor de Salut Pública ha explicat que “en bona part dels indicadors, les dades assistencials eren bones respecte a la mitjana de Catalunya, tot i que n’hi ha alguns com, per exemple, la freqüència amb què els i les pacients es poden reunir amb el seu metge de capçalera és més baix”. Serradó ha dit que aquestes dades assistencials no sempre coincideixen “amb la percepció de la ciutadania, tal com demostren les darreres enquestes de satisfacció” que ha fet CatSalut sobre el CAP Olesa.
L’alcalde ha apuntat que, tot i els resultats positius d’alguns indicadors que explicava l’informe, la Regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat té la responsabilitat de “posar sobre la taula en aquestes reunions amb els responsables dels serveis sanitaris a Olesa totes les queixes que arriben de la ciutadania i que no coincideixen amb les dades assistencials”.
Així, un dels punts de l’ordre del dia de la reunió va ser la situació de la cobertura dels professionals del CAP Olesa. Marc Serradó ha detallat que, en aquests moments, “només hi ha un metge i un pediatre de baixa, que es cobreixen amb doblatges” i ha recordat que la direcció del CAP Olesa està de baixa però substituïda per la direcció d’Infermeria.
L’alcalde ha informat que les figures referents de salut mental, psiquiatria i psicologia estan cobertes i ha valorat que “és molt positiu, ja que fins i tot es va traslladar a la consellera de Salut la preocupació per la jubilació del psiquiatre i la dificultat de cobrir aquesta plaça per manca de professionals. Per tant, entenem que la reclamació ha tingut els seus fruits”.
Sobre la jubilació de la llevadora, Serradó ha apuntat que hi ha un procés de selecció obert. En el cas de la baixa de la referent de benestar emocional, ara per ara, la plaça s’està cobrint parcialment per continuar amb els grups de suport de salut comunitària que estan en marxa. En aquest sentit, l’Ajuntament ha demanat que el CAP Olesa pugui posar en marxa un grup de suport de dol perinatal.
La reunió també va servir per exposar una primera avaluació del servei de domicilis de cap de setmana que va començar el passat mes de març. Aquest servei consta d’un equip específic de professionals per atendre els caps de setmana i festius i que es va sumar al fix que treballa al CAP Olesa. L’alcalde i regidor de Salut Pública ha recordat que aquest servei va ser reclamat reiteradament als responsables dels serveis sanitaris territorials en adonar-se que, fins fa quatre mesos, “aquest servei a domicilis el feien el metge i infermera que treballaven els caps de setmana al CAP Olesa i que, per tant, aquelles estones quedava desatès el servei”. Marc Serradó ha explicat que quan exigien aquest servei la resposta era que “durant l’any serien només uns seixanta domicilis”. Finalment, les xifres de la posada en marxa han evidenciat que “és un servei necessari perquè en els dos primers mesos s’han fet aproximadament cinquanta serveis”:
L’alcalde i regidor de Salut Pública va reclamar durant la reunió que el CAP Olesa s’inclogui en el pla pilot que ha engegat la Generalitat de Catalunya per la millora de l’atenció primària i que ha transformat en Centres de Salut Integral de Referència (CSIR) un total de vint-i-set CAPS de Catalunya, inclòs el de Martorell. Marc Serradó ha lamentat que “no s’hagi inclòs el CAP Olesa i s’ha perdut una oportunitat, per part del Departament de Salut, de no aprofundir en el desequilibri territorial i que el Baix Llobregat Nord acollís algun d’aquests serveis innovadors, on Olesa encaixaria ”. L’alcalde ha avançat que elevarà la reclamació al Departament de Salut perquè el CAP s’incorpori al pla pilot.
La prescripció social va ser un altre dels punts que es van tractar. El regidor de Salut Pública ha avançat que Olesa de Montserrat ha estat escollit per la Diputació de Barcelona per fer una avaluació sobre els resultats de la prescripció social, i ha remarcat que el municipi suposa, segons les dades, aproximadament el 70% del volum total de prescripcions del Baix Llobregat Nord. A més, gerència del sector sanitari Metropolità Sud de CatSalut es va comprometre a incloure Olesa a la prova pilot sobre prescripció social de l’Agència Social i Sanitària de Catalunya.
Marc Serradó ha remarcat que durant la trobada es van recordar tots els compromisos del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya amb l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, com ara l’avaluació del sistema d’urgències de l’Hospital de Martorell, sobretot de les procedències d’aquestes urgències. L’alcalde ha recordat que "conèixer aquesta dada servirà per justificar la necessitat d’un CUAP a Olesa i a tota la zona del Baix Llobregat Nord".
Reunió amb el Servei d’Emergències Mèdiques
L'Ajuntament d'Olesa també va mantenir, fa uns dies, una reunió amb el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) de la Generalitat de Catalunya, que té una ambulància permanent a Olesa de Montserrat. Marc Serradó ha explicat que aquest servei, a partir d’ara, el durà a terme una altra empresa arran d'una licitació. Durant la reunió, des del SEM es va demanar “un espai públic per deixar l’ambulància”. L’Ajuntament d’Olesa va informar que proposaran que es pugui estacionar al CAP Olesa i que, en tot cas, es buscarà algun altre espai com la caserna de la Policia Local o la nau del Departament de Gestió d’Espai Públic i Equipaments.
Reunió a l’Hospital de Martorell
Els alcaldes, alcaldessa i regidors de salut dels municipis del Baix Llobregat Nord s’han reunit aquesta setmana a la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) amb l’objectiu d’analitzar la situació sanitària actual i posar en comú propostes de millora dels serveis sanitaris del territori.
A més de Marc Serradó, la trobada va comptar amb la presència de l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa; el d’Abrera, Jesús Naharro; l’alcaldessa de Collbató, Gemma Rodríguez; l’alcalde de Sant Esteve Sesrovires, Enric Carbonell; el de Sant Andreu de la Barca, Marc Giribet, i les regidores i regidor de Salut de Martorell, Soledad Rosende; de Castellví de Rosanes, Joan Carles Almirall; de Gelida, M. Luz López, i de Masquefa, Leny Abreu.
L’alcalde d'Olesa i regidor de Salut Pública, Marc Serradó, ha recordat que l’Hospital de Martorell és el centre hospitalari de referència de tot el Baix Llobregat Nord i, per tant, “els municipis hem de poder tenir informació del nostre hospital comarcal, sobretot perquè les queixes ens arriben a nosaltres i hem de tenir informació i agència per reclamar millores i elevar a CatSalut i també a l’Hospital de Martorell un millor servei”.
Durant la reunió, el Dr. Jordi Trelis, director gerent de la FHSJDM, acompanyat per la directora Financera i de Gestió, Núria Canal, van fer una presentació institucional per mostrar la realitat actual del centre hospitalari, els serveis que s’hi ofereixen i els reptes de futur.
Sobre la situació de l’Hospital de Martorell, Serradó ha destacat que van plantejar una “situació de dèficit per l’infrafinançament que reben de CatSalut, que és el principal client de l’Hospital”. En l’àmbit assistencial, el centre presta servei a 168.000 habitants i assumeix “les grans afectacions com tot el relacionat amb traumatologia, oftalmologia i cirurgies menors”.
L’alcalde ha detallat que a la reunió es van plantejar els dos grans problemes que interessen a la ciutadania: el servei d’urgències i les llistes d’espera d’especialitats, sobretot traumatologia i oftalmologia. Marc Serradó ha remarcat que “en la mateixa línia que pensem nosaltres, l’Hospital atén urgències que s’haurien d’atendre als CAPS o als CUAPS. El mateix director de l’Hospital afirma que un CUAP al Baix Llobregat Nord repercutiria positivament en la pressió assistencial de l’Hospital”:
Marc Serradó ha explicat que durant la reunió es va proposar fer un front comú de tot el territori del Baix Llobregat Nord per exigir al CatSalut més serveis sanitaris. Per l’alcalde, tots els presents vam coincidir “que el Baix Llobregat Nord no ha tingut una planificació sanitària com han tingut altres zones del país: l’Hospital de Martorell està infradimensionat i els CUAPS no estan ben repartits” :
La reunió va finalitzar amb el compromís de mantenir una comunicació fluida entre els municipis i la FHSJDM així com elevar totes les reclamacions al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.