04/03/21

Edicions Paper d'Estrassa presenta el llibre il·lustrat Dones olesanes

L'obra posa en valor el testimoni vital de quinze dones d’Olesa de Montserrat que han destacat per la seva trajectòria professional. Gràcies al patrocini de l’Ajuntament d’Olesa, Edicions Paper d’Estrassa ha editat també material pedagògic basat en l’obra per tal que els centres escolars del municipi puguin tractar la temàtica a les aules. La presentació serà aquest diumenge, 7 de març, a les 17.30h.

Image
Portada del llibre Dones Olesanes amb una infermera dibuixada

L’editorial olesana Edicions Paper d’Estrassa presentarà aquest diumenge en societat el llibre il·lustrat “Dones olesanes”, que busca posar en valor el testimoni vital de quinze dones d’Olesa de Montserrat que han destacat per la seva trajectòria professional. Ho fa a través d’un llibre coral, il·lustrat i escrit de forma íntegra per dones del municipi, que relata “l’esforç de les protagonistes per obrir-se pas en un món on les dones mai han tingut prou visibilitat i on els espais de poder han estat tradicionalment en mans d’homes”, segons ha destacar l’editor del llibre, Quim Moreno. Gràcies al patrocini de l’Ajuntament d’Olesa, Edicions Paper d’Estrassa ha editat també material pedagògic basat en l’obra per tal que els centres escolars del municipi puguin tractar la temàtica a les aules. La presentació serà aquest diumenge, 7 de març, a les 17.30h, al parc municipal.

La publicació relata els testimonis de M. Carmen Fernández, directora d’Innovació de Mediapro; Pepita Pascual, primera alcaldessa d’Olesa de Montserrat; Eva Creus, enginyera química que ha treballat amb la NASA; Elisenda Solsona, escriptora i guanyadora de dos premis literaris; Roser Cascante, soprano i professora de música; Verònica Pamiés, atleta paralímpica; Júlia Vergara, investigadora de la Covid-19 i veterinària; Mònica Figueras, vicerectora de la Universitat Pompeu Fabra; Soufia Haji Shov, presidenta de l’Associació Ajial de dones marroquines; Mercè Roquer, gerent de l’Ajuntament d’Olesa; Llum Mascaray, activista social i professora; Eulàlia Vila, jugadora de bàsquet; Dolors Xairó, biòloga i ex-directora d’operacions de Grifols; Carme Gómez, fundadora d’Ariadna contra el càncer de mama i Rosa Segura, fundadora de l’Associació Prodisminuïts Santa Oliva.

L’editor de “Dones olesanes”, Quim Moreno, ha destacat la voluntat del llibre de “reconèixer el treball de moltes dones que potser no tenen prou visibilitat”. Per aquesta raó, després de tenir la idea del llibre, va escollir vuit dones per formar part d’una comissió que proposés els noms de les protagonistes, sota una primera premissa: seleccionar perfils que poguessin ser referència per al jovent, “i que fossin dones que es poguessin trobar pel carrer”. Han format part de la comissió assessora de dones Mireia Baró, Anna Casado, Núria Jané, Camil·la Sánchez, Mariona Sanmartí, Oliva Serra i Maria Dolors Vilardell coordinades per Montse Font.

Va ser la mateixa comissió qui també va marcar un altre criteri de selecció de les quinze protagonistes: que pertanyin a diferents sectors i mostrar aquelles professions en les quals la dona és menys visible.

Les quinze dones protagonistes apareixen al llibre il·lustrades per les següents autores locals: Ona Boixader, Marta Font, Inma Clemente, Maria Grimau, Alícia Latorre, Sara García, Jenifer Ambròs, Montse Cascante, Mònica Ortega, Marta Martínez, Lara Pallarès, Núria Fandos, Judith Matas, Anna Agudo i Eva Fernández. Els textos i la documentació són obra de la periodista Mireia Baró.

Quim Moreno ha detallat que la selecció de les il·lustradores, en aquest cas, la va fer ell mateix després de fer una crida a través de les xarxes socials, i que va donar com a resultat una tria amb un bon nombre d’il·lustradores molt joves. L’editor ha remarcat la gran riquesa que suposen les il·lustracions, fetes amb tècniques i estils molt diferents, des de l’aquarel·la, al disseny per ordinador o fins i tot el grafit. 

“Dones olesanes” està adreçat a un públic familiar, però sobretot al públic adolescent, amb l’objectiu que les noves generacions coneguin la feina i les fites de la quinzena de dones olesanes protagonistes del llibre, dones que, en paraules de Quim Moreno, “són potser unes grans desconegudes per a algunes persones”.

Material pedagògic per a les escoles olesanes

A banda del llibre, Edicions Paper d’Estrassa també ha editat, gràcies al patrocini de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, material pedagògic basat en l’obra per tal que els centres escolars del municipi puguin tractar la temàtica a les aules. Concretament, cada capsa pedagògica inclourà quatre llibres i quinze pòsters, amb la il·lustració i una petita explicació de cada dona protagonista del llibre. La mateixa capsa inclourà també material per treballar el tema a les aules.

La regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Ada Agut i Domènech, ha assegurat que "des de l'Ajuntament estem molt contents i agraïts d'haver pogut participar en aquest projecte des del qual es vol donar visivilitat de quinze dones olesanes que han fet el gran esforç de tenir cabuda en un espai de poder tradicionalment ocupat per homes, i que reivindica el paper de la dona al municipai d'Olesa". 

La presentació del llibre il·lustrat “Dones olesanes” tindrà lloc aquest diumenge, 7 de març, a dos quarts de 6 de la tarda, i al Parc municipal. A l’acte hi participaran l’editor Quim Moreno; la coordinadora de la comissió assessora de dones, Montse Font; l’autora dels textos, Mireia Baró; dues de les dones protagonistes del llibre, Mònica Figueras i Júlia Vergara; i la l’autora de la il·lustració de Júlia Vergara, que és la que està a la portada del llibre, Jènifer Ambròs.

La reserva d’entrades per a assistir a l’acte s’ha de fer a través de la plataforma Vivetix.