Més de 600 persones van participar el 2024 a les sortides guiades per l'entorn natural que organitza l'Ajuntament d'Olesa

Les activitats tenen com a objectiu difondre el patrimoni natural, culturals i agrícola d'Olesa i són impulsades pel Departament de Gestió de l'Espai Públic i Equipaments.

Image
Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024

Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024

Durant el 2024, més de 600 persones van participar en les sortides guiades organitzades pel Departament de Gestió de l’Espai Públic i Equipaments de l’Ajuntament d’Olesa. Aquestes activitats s’organitzen des del 2015 amb l’objectiu de descobrir a la ciutadania el patrimoni natural local, i combinen l’activitat física o esportiva amb la cultural, segons ha destacat el guia de natura de rutes de muntanya de l’Ajuntament d’Olesa, Joan Soler i Gironès.

Audio file

Durant el 2024, el Departament de Gestió de l’Espai Públic i Equipaments de l’Ajuntament d’Olesa va organitzar una quinzena de visites guiades amb diferents temàtiques i graus de dificultat, amb l’objectiu d’adaptar-se a tot tipus de persones. El programa d’activitats va començar el mes de febrer amb una excursió sobre el paisatge de l'oli d'Olesa, seguida d'una sobre el calç, guix i el paisatge rural i, ja al març, una sobre l'impacte de la sequera i el canvi climàtic. Per divendres sant, es va recuperar la tradició olesana d’anar a buscar farigola a l’entorn de la Puda de Montserrat, i el mes d'abril es va visitar la font de Sant Valentí i la del Frare Pau.

El mes de maig es van fer dues sortides: un passeig de primavera pel camí del riu, per descobrir el paisatge, el riu i la vegetació de ribera; i una nova cita amb la campanya "Let’s Clean Up Europe". El juny, es va visitar Sant Pere Sacama, el Mas Vilar i el Centre Cultural Cal Puigjaner.

A l'agost va tenir lloc la sortida més multitudinària de l'any, per anar a veure els perseids, amb 205 persones participants. Al setembre es van fer tres sortides: l'ascens al turó de l'Oromir, la V caminada inclusiva i l'observació de tres indrets geoturístics. A l'octubre i el novembre es van fer tres activitats ja esperades cada any: la travessa de les tres ermites d’Olesa, una excursió per visitar les ermites de Sant Jaume, Sant Pere Sacama i Sant Salvador de les Espases (tot i que aquesta darrera no es va poder visitar en estar en obres); la sortida cultural "És temps d'olives, és temps d'oli", i la marxa a peu al Monestir de Montserrat, en commemoració del Dia Internacional de les Muntanyes.

La valoració de la resposta ciutadana a totes aquestes activitats és molt positiva, no només per la bona participació, amb una quarantena de persones de mitjana per sortida, sinó també per la bona nota que les persones participants posen a les propostes: un 9,7 sobre 10. Ja fa dos anys que, després de cada sortida, es va una enquesta de valoració que incideix en aspectes com la ruta, l’organització o la informació rebuda.

Audio file

Del 2024 l’activitat més nombrosa quant a participació va ser, a l’agost, la sortida per observar la pluja d’estels o perseids, que compta amb l’assistència de moltes famílies no només d’Olesa, sinó també d’altres municipis. La caminada per anar a collir farigola, el divendres sant, també compta amb seguidors i seguidores fidels. 

Audio file

Una de les activitats més exigents i alhora amb força participació és la travessa de les tres ermites, en la qual enguany hi van participar més d’una quarantena de persones. El mateix nombre d’assistents va tenir la sortida “és temps d’olives, és temps d’oli”, que promociona el patrimoni cultural i agrícola del municipi donant a conèixer l’oli d’Olesa i la varietat autòctona palomar de la mà dels productors locals. 

Audio file

Des de l'any 2015, l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha fet 254 activitats guiades, que han comptat, en total, amb 8.878 persones participants.  Les sortides són plenament inclusives ja que es compta amb una cadira Joëlette que pot demanar un participant que tingui problemes de mobilitat. A més, des del 2023, les activitats guiades compten amb un equip d’autoprotecció, concretament un DEA portàtil que el duu el guia a la motxilla. Des de fa un parell d’anys el Departament de Gestió de l’Espai Públic i Equipaments de l’Ajuntament d’Olesa també s’ofereix rutes autoguiades mitjançant el perfil municipal a l’aplicació Wikiloc.. Les sortides guiades compten amb el suport de l'ADF d'Olesa.

Les persones que vulguin rebre informació de les activitats que s’organitzen poden omplir el formulari que trobaran a la Plataforma Participa Olesa de Montserrat.

Últimes notícies

Image
Compareixença de la consellera de Salut Olga Pané al Parlament sobre el CAP Olesa

Compareixença de la consellera de Salut Olga Pané al Parlament sobre el CAP Olesa

Image
Cartell de les visites guiades pel nucli antic, torre del rellotge i cal puigjaner 2025

Cartell de les visites guiades del 2025 de pel Nucli Antic, Torre del Rellotge i Centre Cultural Cal Puigjaner.

Image
Cartell del Dia Internacional per l'Eliminació de la Discriminació Racial 2025

Cartell del Dia Internacional per l'Eliminació de la Discriminació Racial 2025

Image
Render de l'exterior de la promoció d'habitatges que l'INCASÒL construirà a Olesa

Render de l'exterior de la promoció d'habitatges que l'INCASÒL construirà a Olesa

Image
Moment de la primera representació de La Passió d'Olesa de Montserrat de la temporada 2025.

Moment de la primera representació de La Passió d'Olesa de Montserrat de la temporada 2025.

Image
Olesa reforça el compromís amb la salut pública a través de la Xarxa de Ciutats Saludables

Imatge d'una de les caminades del programa "Olesa, fem salut"