24/10/22

Tècnics i polítics debaten a l'Escorxador d'Olesa sobre els efectes socials de l'escalfament global

Tots els participants van coincidir en que cal fer un nou urbanisme per evitar o minimitzar els efectes de l’escalfament global i van explicar actuacions que s'estan duent a terme.

Image
Jornada sobre els efectes social de l'escalfament global

Aquest dissabte l’Escorxador va acollir una jornada sobre "Els Efectes Socials de l’Escalfament Global" a la que va assistir una cinquantena de persones.  L’activitat es va repartir en dues taules de debat, una abordava el tema des de la vessant tècnica i l'altra, des de la política.

La primera, estava integrada per tècnics i va comptar amb la participació de Carles Barriocanal, doctor en Geografia Física i Planificació Ambiental per la Universitat de Barcelona; Dídac Amat, vocal de la Junta d’Òmnium i jurista especialista en dret internacional sobre el clima;  i Pere Oleart, membre de la secció local d’Òmnium Cultural i químic.

Pere Oleart, químic i especialista en higiene industrial, va explicar algunes actuacions que es duen a terme a algunes ciutats per reduir l’efecte illa de calor i que la planificació urbanística té molta importància en que hi hagi zones més caloroses que d’altres en un mateix municipi, per exemple. “Algunes de les actuacions que s’estan fent en algunes ciutats són habilitar més refugis climàtics, crear jardins a les cobertes dels edificis, pintar de blanc els terrats, que fa reduir el consum energètic fins a un 20%, i fins i tot pintar de blanc els carrers fa reduir en 5 graus la temperatura” va explicar.

Per la seva banda, Carles Barriocanal, doctor en geografia física i planificació ambiental, va destacar la importància de que a les ciutats i municipis es facin actuacions urbanístiques “per adaptar-se a l’escalfament global que estem patim però també per mitigar-lo.  Patirem períodes de molta sequera i períodes d’inundacions, i les persones més vulnerables són aquelles amb menys recursos econòmics“.

Justament el tercer ponent d’aquesta taula tècnica, Dídac Amat, vocal d’Òmnium, jurista i especialista en dret internacional sobre el clima, va posar l’accent en l’efecte que està provocant l’escalfament global en la població. “Actualment hi ha 500 milions de persones pobres al món, i en 30 anys, amb el ritme actual d’emissions contaminants, és previst que hi hagi 720 milions més de persones pobres” va dir, i va afegir “l’augment de la temperatura repercuteix en la reducció de la població agrícola, el l’increment de preus, i en que hi hagi més fluxos migratoris. Cada augment de la temperatura global està vinculat a un 2% d’increment dels fluxos migratoris, i les polítiques que es facin ho han de tenir en compte”.

La segona taula de debat, moderada pel periodista, Marc Amat, va comptar amb la participació de representants de les formacions polítiques locals. 

L’alcalde, Miquel Riera, del Bloc Olesà, va explicar que, sobre el que ja hi ha construït, a Olesa es pretén fer una ciutat més amable i més sostenible amb el territori “hem de fer més zones d’ombra, més arbrat, paviments amb material que no captin tant la calor, canvi a led de tota la il·luminació del municipi o la instal·lació de plaques solars als edificis municipals”, va destacar entre d'altres actuacions.

Al seu torn, Jordi Parent, regidor d’ERC, també va remarcar la importància de que “la planificació urbanística sigui sostenible i equilibrada, i el que sigui de nova construcció que tingui en compte el canvi climàtic “ i va destacar mesures com la generació d’energia a través de comunitats.

Des de la CUP, el regidor Marc Serradó, va destacar l’impacte de la illa de calor a Olesa, sobretot al barri de la Rambla- Eixample, densament poblat i amb poc espai verd. També va destacar que "cal fer una planificació urbanística pensant en l’escalfament global. Els plans municipals s’han d’actualitzar amb perspectiva climàtica, com el pla de risc de sequera que s’aprovarà properament”, va anunciar.

Finalment, Domènec  Paloma, regidor de Junts per Cat, va destacar algunes de les actuacions que s’han fet a nivell local per a mitigar els efectes dels canvi climàtic “com la creació de camins escolars, l'impuls al bus urbà o l’habilitació dels nous equipaments municipals per a la instal·lació de plaques solars per a generar energia com és el Complex Esportiu Salvador Boada o al Mercat Municipal”.

Aquesta jornada estava organitzada per l’entitat Òmnium Cultural Pla de Montserrat amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Olesa i el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà.