26/03/21

El risc de rebrot i la velocitat de transmissió de la covid-19 s’incrementen a Olesa a les portes de la Setmana Santa

El risc de rebrot a Olesa ha tornar a ser molt alt, amb un índex similar a la mitjana de Catalunya, de 219, i un nivell de transmissió de 2,27, quan una setmana abans era de 0,58. Per aquesta raó cal extremar les mesures de prevenció.

Image
Noves mesures contra la COVID-19 a Catalunya prorrogades fins al 9 d'abril

El portal dadescovid.cat indica que la taxa de risc de rebrot per covid-19 a Olesa de Montserrat ha tornat a ser molt alta, amb un índex de 219 i l’anomenada Rt (velocitat de transmissió) de 2,21, quan fa una setmana era de només 0,58. El percentatge de PCR positives és del 3,14%, i la mitjana d’edat de les persones infectades és de 33 anys.

Segons les dades facilitades pel CAP Olesa, de l’1 al 24 de març es van realitzar 706 proves PCR, de les quals 30 van ser positives; i 543 tests d’antígens, dels quals 26 van resultar positius.

Des de l'Hospital comarcal de Martorell han informat l'Ajuntament que no hi ha cap persona d’Olesa ingressada. 

Quant a les residències d'Olesa, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, cinc són verdes i una vermella, en aquest cas no per cap positiu sinó per un nou ingrés (per protocol es classifica com a vermella). Pel que fa a les escoles i instituts del municipi, hi ha vuit grups confinats de diferents escoles.

Avança la vacunació contra la covid-19

El portal dadescovid.cat també indica que 2.410 persones ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid-19, i 1.229 persones la segona dosi. Des d’avui, a més es pot consultar al mateix portal el percentatge de vacunació per col·lectius prioritzats. A Olesa, la situació pel que fa a la vacunació és la següent:

Grup% Cobertura dosi 1% Cobertura dosi 2% Pauta completa *
(1A) Persones institucionalitzades

 

85,5

 

84,984,9
(1B) Personal de residències

 

81,5

 

75,776,3
(2/3A) Personal d'Atenció Primària i Hospitalària

 

80,9

 

7779,4
(3B/3C) Altre personal sanitari i sociosanitari

 

56,6

 

56,8
(4) Persones amb gran dependència

 

87

 

77,877,8
(5A) Persones de 80 anys o més

 

72,1

 

33,833,8
(6) Treballadors essencials

 

54,2

 

0,11
(8A) Persones de 60 a 65 anys

 

4,5

 

0,50,5
Total >=16 anys

 

12,1

 

6,26,3
Total

 

9,9

 

5,15,2

* El criteri general és l'administració de dues dosis, amb l'excepció de les persones menors de 56 anys que hagin patit la malaltia amb anterioritat; en aquests casos només és necessària una dosi.

En aquest sentit, i segons ha detallat el director del CAP Olesa, Carles Martí, de les poc més de 1.200 persones que hi ha a Olesa dins el col·lectiu de persones majors de 80 anys (sense comptar interns de residències, que s’havien vacunat prèviament), ja han rebut la segona dosi més de 800. De fet, les previsions són que, l'1 d'abril, ja hagin rbut les dues dosis totes les persones majors de 80 anys més persones dependents de grau 1, 2 i 3 i els seus cuidadors. Carles Martí ha remarcat l’esforç organitzatiu que suposa per al CAP la campanya de vacunació, sobretot per les dificultats operatives de la dispensació de la vacuna Pfizer, que és la que es dispensa als majors de 80 anys. El CAP, a més, vacuna en funció del nombre de dosis que li arriben, que el director del centre espera que siguin amb més quantitat després de Setmana Santa, “per així poder plantejar una campanya de vacunació més massiva”.

Un cop estiguin vacunades les persones majors de 80 anys, el CAP continuarà la campanya amb aquells col·lectius que marqui el Departament de Salut de la Generalitat, a un ritme que anirà en funció del nombre de vacunes que li arribin. De moment, Salut ja ha anunciat que les persones d’entre 60 y 65 anys poden demanar cita per vacunar-se contra la covid-19 a través del web vacunacovidsalut.cat. Només pot utilitzar-la aquesta franja d’edat, ja siguin professionals essencials o població en general. Ara bé, Salut recomana a que s’esperi a rebre un SMS o una trucada amb la citació. Per als olesans i olesanes, el centre de referència per a aquesta vacunació estarà a Martorell, ja que ara per ara el CAP no està autoritzat a administrar la vacuna a aquest col·lectiu.

Per poder incrementar el ritme de vacunació no només serà necessari rebre més dosis de les diferents vacunes aprovades, sinó també reestructurar el servei d’infermeria. Per tant, segons el director del CAP, és possible que algun servei no urgent s’hagi de posposar, mantenint en tot moment la vacunació als infants i l’atenció de casos urgents. Carles Martí ha recordat que tot respon a una campanya de salut pública que obliga a CAP i ciutadania a adaptar-se a les circumstàncies actuals.

En el cas que el CAP pogués rebre grans quantitats de vacunes, la campanya es podria fer de manera més intensiva entre la ciutadania, plantejant també fer la vacunació en grans espais, com ja s’està plantejant en diferents municipis i ciutats de Catalunya.

Carles Martí també s’ha mostrat satisfet pel nou mòdul prefabricat que està instal·lat CatSalut adjacent al CAP, i que permetrà traslladar fora del centre l’activitat relacionada amb el coronavirus, i per tant, alliberar espais dins l’edifici principal. Davant la situació de la pandèmia, el CAP va haver de reestructurar el servei i prioritzar l’atenció covid, així com les urgències, i deixar de prestar alguns serveis i limitar l’atenció presencial. Segons el director del CAP, el centre “és el primer que voldria normalitzar el seu servei, però ara per ara és indispensable destinar molts recursos només a covid” sobretot perquè “no podem baixar la guàrdia “ davant l’amenaça d’una quarta onada provocada per les noves soques de la malaltia, especialment la britànica, que provoca casos més greus que la soca original.

Es prorroguen les restriccions fins el 9 d’abril

La Generalitat ha prorrogat fins el 9 d’abril les mesures per contenir la pandèmia provocada pel coronavirus SARS-CoV-2. Podeu consultar totes les restriccions vigents a l’apartat d’Informació d’Interès .