26/05/23

Resum del Ple municipal de maig, el darrer del mandat 2019-2023

Durant la sessió es va aprovar, entre d'altres, una nova ordenança d'estalvi d'aigua i se'n van modificar dues més: l'ordenança que regula el mercat de venda no sedentari i la de guals. 

Image
Regidors i regidors, al darrer Ple municipal del mandat 2019-2023. 25 maig 2023

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va celebrar aquest dijous, 25 de maig, el darrer Ple municipal del mandat 2019-2023. Un dels punts destacats va ser l’aprovació inicial d’una ordenança municipal d’estalvi d’aigua, que té com a objectiu promoure i possibilitar un ús racional de l’aigua amb accions que minimitzin el consum i maximitzin l’aprofitament d’aigües no potabilitzades. La normativa està pensada sobretot per a les obres noves que es facin a Olesa, rehabilitacions importants i també per a grans consumidors, com ara empreses i el propi ajuntament.

El regidor de Medi Ambient i sostenibilitat, Ivan Carreira, va recordar que aquesta nova ordenança és fruït de la moció que, fa mesos, va presentar el grup municipal de la CUP al Ple de l’Ajuntament. Segons el regidor, en les reunions posterios va quedar palesa la preocupació per la complexitat tècnica de la normativa, que podia entrar en contradicció amb altres normes, com ara el Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) o decrets de la Generalitat. 

Finalment, però, totes les propostes han pogut ser recollides en la normativa, que segons Ivan Carreira, “parla d’airejadors a aixetes i dutxes, reguladors de pressió, cisternes de baix consum, gestió de l’aigua de la pluja i de l’aigua sobrant de les piscines o recuperació d’aigües grises”. L’ordenança també estableix, entre d’altres, el volum mínim de dipòsits de recollida d’aigua de pluja segons la mida dels jardins i de les teulades, i incorpora un article per als usos públics de l’aigua que afecta bàsicament a totes les instal·lacions municipals.

Per al regidor, es tracta d’una ordenança “molt necessària” que cal tirar endavant de seguida, sobretot perquè darrerament “hem vist augmentat el nombre de llicències d’obres o grans rehabilitacions” i “no tenir l’ordenança que reguli com estalviar aigua és un fet que no ens podem permetre”.

Tots els grups municipals hi van votar a favor, excepte Ciutadans, que hi va votar en contra. La regidora Vanessa Carrasco es va queixar que l’ordenança es portés a Ple “dos dies abans d’acabar el mandat” i hi va afegir que “aquest govern només vol obligar i obligar”. 

L’alcalde, Miquel Riera, va recordar a la regidora de Ciutadans que s’ha treballat durant mesos en l’ordenança, que és “pràcticament igual a la que tenen molts ajuntaments”, i que ara s’obre un període d’al·legacions. Per a l’alcalde, “el proper acord sobre l’ordenança serà del nou govern i, per tant, no estem condicionant res, sinó guanyant temps”.

Per la seva banda, el regidor de la CUP Marc Serradó va mostrar la seva satisfacció per la presentació i aprovació d’una ordenança que creu molt necessària i que espera sigui “una eina àgil i eficaç”.

L’ordenança municipal d’estalvi d’aigua es va aprovar inicialment amb els vots favorables de Bloc Olesà, PSC, ERC, la CUP i Junts per Olesa. Ciutadans hi va votar en contra. 

Modificació de l'ordenança del mercat de venda no sedentari

Durant el Ple de dijous també es van aprovar dues modificacions d’ordenances municipals. La primera va ser la que regula el mercat de venda no sedentària d’Olesa, aprovada el 2019. L’objectiu de la modificació és incorporar aspectes relacionats amb el règim de transmissions de les autoritzacions de venda, l’actualització del règim sancionador i incorporar alguns aspectes que donin resposta a possibles necessitats fruït del nou context actual del mercat de venda no sedentària. En l’ordenança també s’ha incorporat, a venda del mercat dels divendres, el mercat ecològic i de proximitat que es fa un cop al mes al carrer dels Arbres. 

El regidor de Promoció Econòmica, Didac solà, va detallar que les modificacions de l’ordenança regulen ara millor el procés de selecció quan una parada queda lliure, l’ordenació dels espais, el tipus de productes que es poden comercialitzar (ara es permetrà canviar de producte a partir dels dos anys de concessió de la parada) i les infraccions i sancions, entre d’altres.

La modificació de l’ordenança que regula el mercat de venda no sedentària d’Olesa es va aprovar amb els vots a favor de Bloc Olesà, PSC, ERC, la CUP i Junts per Olesa. Ciutadans hi va votar en contra.

Modificació de l'ordenança fiscal que regula els guals

La segona modificació ha estat en l’ordenança fiscal d’entrada de vehicles a través de les voreres i les reserves de via pública per a aparcament, càrrega i descàrrega de qualsevol mercaderia (l’ordenança de guals). En aquest cas, el Ple municipal va estimar dijous alguns al·legacions presentades per l’Associació Industrial d’Olesa (ASINOL) en referència als guals de les zones industrials, que es van incorporar fa uns mesos.

Segons va explicar l’alcalde, en base a les al·legacions també “s’ha blindat l’ordenança per evitar contenciosos administratius, com passa a altres municipis” pel que fa a les bases de càlcul de la quantitat a pagar. Les bases quant a metres ocupats són les mateixes per als guals de zona residencial o zona industrial i, en aquests darrers, també varia el preu en funció del tipus d’activitat que desenvolupa cada indústria. En aquests casos, per exemple paga més una empresa logística, amb més entrada i sortida de vehicles, que una empresa de serveis.

La modificació de l’ordenança de guals es va aprovar amb els vots favorables de Bloc Olesà, ERC, la CUP i Junts per Olesa. S’hi van abstenir PSC i Ciutadans.

Declaracions d'obres d'especial interès municipal

Un bon nombre de punts de l’ordre del dia van ser per aprovar diferents obres d’especial interès municipal consistent majoritàriament en arranjament de façanes, que permeten beneficiar a qui les realitza amb una bonificació del 95% de l’Impost de construccions i obres (ICIO). Precisament, el regidor de Llicències i protecció de la legalitat, Xavier Rota, va dir que “és un goig veure com tants edificis aposten per rehabilitar façanes” aprofitant aquest benefici fiscal. 

Tots els punts referents a aquestes declaracions d’obres d’especial interès municipal es van aprovar per unanimitat.

Continuïtat del Pla educatiu d'entorn

El Ple de l’Ajuntament va acordar també la voluntat de continuïtat del conveni de col·laboració entre el Departament d’Educació de la Generalitat i l’Ajuntament d’Olesa per al Pla educatiu d'entorn. La regidora d’Ensenyament, Lourdes Vallès, va recordar que es tracta d’un programa que vol millorar les oportunitats “en tots els temps i espais educatius dels infants i joves” que persegueix l’èxit educatiu de tot l’alumnat “i contribuir a la cohesió social mitjançant l’equitat, l’educació intercultural, el foment de la convivència i l’ús de la llengua catalana”.  L’Ajuntament d’Olesa s’hi va acollir el 2012. 

L’acord es va aprovar amb els vots favorables de Bloc Olesà, PSC, ERC, la CUP i Junts per Olesa. Ciutadans hi va votar en contra. 

Ampliació del termini de presentació d'ofertes per a l'ampliació de la biblioteca

Finalment, el Ple va aprovar un punt d’urgència destinat a ampliar sis dies el termini de presentació d’ofertes en el contracte de les obres d’ampliació de la biblioteca Santa Oliva. L’alcalde, Miquel riera, va detallar que l’ampliació es deu a la complexitat del contracte, que ha fet que les empreses interessades en presentar-s’hi hagin hagut de demanar molta informació addicional. Hi van votar a favor Bloc olesa, Ciutadans, la CUP i Junts per Olesa. El PSC hi va votar en contra i ERC s’hi va abstenir.

Per acord previ de tots els grups municipals no es van formular precs o preguntes des de l’oposició. La ciutadania tampoc va formular cap pregunta.