25/04/24

Divendres 26 d'abril s'obre el termini per presentar els treballs a la 40a edició dels Premis de Recerca Vila d'Olesa

L'Ajuntament convoca la 40a edició dels Premis de Recerca Vila d'Olesa, que enguany es divideix entre la modalitat Batec Jove i la d'Adults, ambdues comptant amb una temàtica general i una d'estudis de Dones i Gènere. Els treballs es poden lliurar fins al 15 de maig.

Image
Foto de Sant Jordi 2024

Fotografia de l'exposició de llibres guanyadors en anteriors edicions dels Premis de Recerca i publicats sota la col·lecció Vila d'Olesa.

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, amb el suport econòmic de l’empresa Kao Corporation, ha convocat una nova edició dels Premis de Recerca Vila d’Olesa. En aquesta 40a edició, s'han renovat les bases que divideix el premi en dues modalitats: Adult i Batec Jove. Dins de cada modalitat els participants podran presentar el seu treball en la temàtica General o la temàtica d'estudis de Dones i de Gènere.

Xavier Rota, regidor de Memòria Històrica, destaca que "s'han actualitzat les bases de la convocatòria per afavorir la participació i garantir que cap premi quedi desert. A més, aquests premis són una oportunitat de futur per als investigadors que centren la seva tasca en el coneixement del nostre territori".

Audio file

L'objectiu general d’aquests Premis, organitzats des del servei de l'Arxiu Històric Municipal d'Olesa de Montserrat, és el d'incentivar la recerca en temes relacionats amb Olesa de Montserrat i/o d'olesans i olesanes que fan recerca. A més, l'organització també concreta uns objectius específics:

  1. Premiar la recerca amb la metodologia científica.
  2. Visibilitzar l’excel·lència.
  3. Promoure la recerca en l’àmbit local i sobre temes locals, amb metodologia científica.
  4. Facilitar la recerca entre estudiants i investigadors/es.
  5. Promoure la recerca amb Estudis de Dones i Estudis de Gènere
  6. Incentivar els centres educatius en la promoció de la investigació entre el seu alumnat.
  7. Donar a conèixer els treballs de recerca de batxillerat i projectes de cicle formatiu de grau mitjà i superior.

Les persones interessades en la modalitat d'Adult poden presentar un treball científic publicat o bé defensat i avaluat positivament en entorns acadèmics. Per participar-hi, s'ha de demostrar la pertinença a Olesa per part de l'autor/a o bé que el treball sigui sobre un tema olesà o d’interès olesà.

Pel què fa a la modalitat Batec Jove, està destinada a treballs d'alumnes de batxillerat i de cicles formatius mitjans i superiors. Els treballs s'han de presentar a través del centre educatiu en el que estigui cursant l'alumne. Per l'alumnat de centres locals o alumnes olesans que estudiïn fora d'Olesa, s'acceptarà una temàtica lliure, sempre que aquesta sigui d'interès pel municipi. Per a estudiants no olesans de centres educatius d'altres municipis, serà necessari que el treball tracti sobre temàtica específicament olesana i/o de l'entorn.

Cal destacar que els centres educatius que presentin treballs al Batec Jove, també podran presentar-los a la Mostra Palestra 2024, organitzada per OlesaAteneu. L'exposició oral pública d'aquest certamen serà el dimecres 15 de maig, a les 16 h, a l'Auditori de la Casa de Cultura.

En ambdues modalitats, a part dels premis generals, també s'atorgarà un premi especial per a aquells treballs d'estudis de Dones i Gènere. Aquí es valorarà que la temàtica del projecte estigui relacionada amb el gènere, les aportacions de dones, feminismes i diversitat sexual i de gènere. Per optar a aquests premis, s'han de complir els requisits anteriorment esmentats per a cada modalitat.

Cada modalitat i temàtica comptarà amb un o diversos premis en metàl·lic:

  • Modalitat adult:
    • Temàtica general: Premi únic de 2.000 €
    • Estudis de Dones i Gènere: Premi únic de 1.000 €
  • Modalitat Batec Jove:
    • Temàtica general:
      • 1r premi: 1.000 € (500 € per a l'autor/a i 500 € per al centre docent).
      • 2n premi: 600 € (300 € per a l'autor/a i 300 € per al centre docent).
      • 3r premi: 400 € (200 € per a l'autor/a i 200 € per al centre docent).
    • Estudis de Dones i Gènere: Preu únic de 1.000 € (500 € per a l'autor/a i 500 € per al centre docent).

Els treballs (en qualsevol de les diferents modalitats i categories) s’han de lliurar presencialment o telemàticament a l'Ajuntament d'Olesa abans del 15 de maig. L’entrega del  Premi de Recerca Vila d’Olesa tindrà lloc el dijous 13 de juny de 2024 en un acte públic al Saló de Plens de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat a les 19 h.

Per consultar tota la informació, així com les bases i la convocatòria, podeu consultar a la secció dels Premis Recerca Vila d'Olesa.