17/11/21

Olesa estudiarà el grau d’accessibilitat dels edificis d’habitatges del municipi

A través de l’aplicació “Zero Barreras”, la Fundación Mutua de Propietarios i l’Ajuntament d’Olesa sumaran esforços per aconseguir elaborar un mapa d’accessibilitat local, i així facilitar solucions per a les principals deficiències detectades.

Image
Representants de Fundació Mutua de propietarios i l'ajuntament d'Olesa

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha signat un acord de col·laboració amb la Fundació Mutua de Propietarios per impulsar el projecte “Per una Olesa accessible”, que té com a objectiu l’elaboració d’un mapa d’accessibilitat que permeti identificar les barreres arquitectòniques dels edificis d’habitatges que hi ha al municipi i així impulsar accions per solucionar aquestes mancances.

Per poder fer aquest test de l’estat d’accessibilitat del seu edifici, només cal descarregar l’aplicació per a mòbil “Zero barreras” de la Fundación Mutua de Propietarios. Aquesta aplicació ajuda a valorar de manera senzilla els elements comuns d’un edifici i detectar quines són les barreres arquitectòniques a les quals s’ha d’enfrontar una persona amb mobilitat reduïda per accedir a la seva finca.

Amb les dades obtingudes, l’Ajuntament d’Olesa i la Fundació Mutua de Propietarios podran establir quin és l’índex d’accessibilitat dels edificis d’habitatges del municipi, que alhora serà la base d’una proposta d’alternatives tècniques de caràcter general per solucionar les principals deficiències detectades en matèria d’accessibilitat.

Laura López Demarbre, vicepresidenta executiva de la Fundación Mutua de Propietarios, ha destacat que “disposar d’un entorn sense barreres arquitectòniques és un benefici per al conjunt de la societat, ja que totes les persones podem arribar a tenir limitacions de mobilitat en algun moment de la vida”. López Demarbre hi ha afegit que gaudir d’un entorn sense barreres “és garantia d’igualtat de drets i oportunitats per viure en plena autonomia i desenvolupar una vida social i laboral activa”.

Per la seva banda, l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha remarcat la importància que suposa per a l’Ajuntament “donar suport a aquestes iniciatives que parteixen de la societat civil i que permetran fer un primer pas necessari, que és el de dimensionar l’estat de l’accessibilitat a Olesa a través d’aquesta aplicació. Així tothom podrà prendre consciència de les mancances que hi ha”. El segon pas, ha dit Riera, serà “estudiar què es pot fer per eliminar aquestes barreres, i aquí hi serà l’Ajuntament impulsant iniciatives com els ajuts anuals que atorguem per a la millora estructural i d’accessibilitat dels edificis”. Aquest 2021 l’Ajuntament ha destinat 100.000 € a aquests ajuts.

Només el 0’6% dels edificis d’habitatges són accessibles totalment

Segon l’estudi “La accesibilidad en las viviendas de España” elaborat per la Fundación Mutua de Propietarios, només un 0,6% dels edificis d’habitatges són universalment accessibles. Aquest fet provoca que al voltant de 100.000 persones no puguin sortir mai de casa, i que 1,8 milions ho pot fer només si és amb l’ajut de tercera persones. En concret, un 63% dels habitatges no són accessibles del carrer al portal pel fet de tenir escales en aquest punt (només un 28% tenen rampa) i un 22% no té ascensor.

D’acord amb la legislació vigent, les zones comunes dels edificis plurifamiliars on resideixen persones amb diversitat funcional o més grans de 70 anys han d’oferir les condicions d’accessibilitat adequades, i correspon a la comunitat de propietaris dur a terme i sufragar les actuacions i obres d’adequació necessàries.

Presentació oficial amb un concert de la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona

La iniciativa “Per una Olesa accessible” es presentarà oficialment el proper dissabte, 20 de novembre, a l’inici del concert solidari que oferirà la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona al teatre de la Passió d’Olesa. Els beneficis que es generin de la venda de les entrades serviran per finançar  part d’aquesta iniciativa, que buscarà solucions para fer d’Olesa un municipi més accessible.

El concert ha estat impulsat per l’olesà Pep Amores, conseller  a la Fundación Mutua de Propietarios, que ha explicat que el projecte “ve a donar suport a totes les entitats que fa anys que treballen a Olesa per a les persones amb mobilitat reduïda”.

Sota la batuta de Carlos Checa, la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona interpretarà a Olesa una selecció de la suite 'El Llac dels cignes' i la simfonia número 6 en si menor, opus 74, coneguda amb el nom de 'Patètica', de Txaikovski. Alhora, l'actuació comptarà amb la interpretació del tema 'Writting on the wall', de Sam Smith, a càrrec de la joveníssima cantant Maria Reyné, com a veu solista.ur

Les entrades estan disponibles a la secretaria de La Passió d'Olesa, cada tarda de 17 h a 21 h i dimarts de 9 h a 13h; i de forma telemàtica al web www.lapassio.cat.

Documents relacionats