08/06/22

Olesa commemora el Dia Internacional dels Arxius

El 9 de juny és el Dia Internacional dels Arxius i l'Ajuntament d'Olesa organitza la conferència “Els arbres genealògics i les fonts documentals conservades als arxius” a càrrec d'Esteve Canyameres Ramoneda.

Image
Cartell de la conferència dels arbres genealògics i les fonts documentals conservades als arxius.

Aquest dijous 9 de juny es celebra el Dia Internacional dels Arxius i arreu els arxius catalans organitzen de manera simultània nombroses activitats culturals (exposicions, conferències, jornades de portes obertes, etc) per tal de donar a conèixer i promoure els arxius entre la ciutadania. Aquesta és una excel·lent oportunitat per descobrir o aprendre més sobre aquests equipaments culturals de primer ordre i sobre els professionals que hi treballen i tenen cura del patrimoni documental. L’arxiu Històric Municipal de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat s’hi ha sumat un any més a la celebració i organitza la conferència “Els arbres genealògics i les fonts documentals conservades als arxius (S.XVI-XX)” a càrrec del genealogista Esteve Canyameres Ramoneda. Serà a les 19.00 h al saló de sessions. 

El regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, Xavier Rota, ha explicat que la conferència començarà després de l'acte de lliurament dels 38è Premis Recerca Vila d'Olesa, 27è Premi Batec Jove i 3r Premi de Recerca amb perspectiva de gènere que començarà a les 18.00 h. Rota ha destacat que Canyameres, a més d'explicar els recursos documentals que es poden trobar als arxius a l'hora de fer un arbre genealògic, posarà exemples d'arbres genealògics concrets i de cognoms lligats a masies d'Olesa de Montserrat. El regidor de Cultura ha incidit en la idea que a Olesa de Montserrat al llarg dels segles s'ha conservat molta documentació "que cal donar a conèixer a la ciutadania" i la conferència servirà per explicar aquestes fonts documentals que es poden trobar a l'Arxiu Històric Municipal.

 

Història de l’Arxiu Històric Municipal d'Olesa

L'Arxiu Històric d'Olesa de Montserrat neix el 1933 amb l'adquisició per part de l'Ajuntament de l'edifici de l'antic Hotel Gori per instal·lar-hi les dependències municipals i on es va dedicar un espai concret especialment per a l'arxiu en el qual recopilar i guardar tota la documentació. El nom d’Arxiu Històric es pot considerar que fou fixat pel reverend Lluís Feliu Bargalló (1908-1936) que fou vicari d’Olesa des del gener de 1934 fins al setembre de 1935.

A partir de 1939, l’Arxiu no va rebre pràcticament cap mena de tractament arxivístic i ha estat exposat a esporgues i sostraccions. Cap a l’any 1980 va ser quan es va poder accedir assíduament a l’Arxiu Històric. Des d’aleshores i fins avui dia, el gruix de documentació acumulada en el nostre fons ha anat creixent considerablement. No tan sols gràcies a l’activitat d’aquest Arxiu, sinó també a les donacions fetes per diferents particulars. Des de l’any 2009, l’Arxiu està situat al soterrani de la Casa de Cultura.

 

Funcions de l’Arxiu Històric Municipal

L’Arxiu custodia i s’encarrega de preservar el patrimoni documental de la vila a l'hora que ha de dissenyar i implementar un bon sistema de gestió documental. Les funcions de l’Arxiu són les següents:

  • Gestionar el fons fotogràfic.
  • Descriure els fons d’arxiu. Posar-los a disposició de la ciutadania i garantir-ne el dret d'accés.
  • Gestió dels dipòsits documentals i assegurar la correcta preservació. 
  • Difusió del fons de l'Arxiu Històric Municipal. Participar en altres accions de difusió del patrimoni i història d’Olesa de Montserrat.

 L'Arxiu Històric Municipal ofereix, per tant, els serveis de consulta, informació, reproducció i préstec de documents així com de consulta de la biblioteca auxiliar. També es poden organitzar visites guiades per a grups o particulars que vulguin conèixer el funcionament i el fons documental. 

 

Fons de l’Arxiu 

L’Arxiu Històric Municipal custodia més de 1.300 metres lineals de prestatgeria. El fons més nombrós és la documentació produïda i conservada per l’Ajuntament al llarg del temps i que conté documentació des del segle XIV fins a l'actualitat. Un altre fons important és el notarial, format per documentació notarial complementària i esborranys notarials, els originals dels quals es conserven a l’Arxiu Notarial de Terrassa de 1386 a 1824.

També es conserven els fons documentals produïts per persones, famílies, empreses i associacions i que, en molts casos, han estat donats per tal que se'n garanteixi la conservació. Cal destacar els fons fotogràfic que custodia l’Arxiu i que supera les 27.000 fotografies de diferents èpoques i temàtiques. Una altre fons important és la col·lecció de 96 pergamins en la qual s'hi pot trobar el document més antic que data de 1314 que parla dels privilegis concedits a la vila per Hug de Cardona (senyor d’Olesa). També destaca el pergamí que explica el privilegi concedit per Pere III el Cerimoniós perquè la vila d’Olesa pugui fer fira el dia de Sant Joan, datat el 9 d’octubre de 1366.

L'Arxiu Històric té una part d'hemeroteca amb diaris i revistes publicats a Olesa des de 1866 fins avui i un recull de la premsa comarcal. A més, també disposa d’una important col·lecció de cartells, programes d’actes d'Olesa i una biblioteca auxiliar amb llibres i publicacions relacionats amb la història local i de la comarca.