28/03/22

Olesa commemora els 100 anys de l’arribada dels ferrocarrils catalans al municipi

Dimarts 29 de març fa 100 anys de l’arribada del primer ferrocarril a Olesa i es commemora amb activitats al voltant d'aquesta efemèride com una exposició, una conferència i la presentació de Quaderns d’Olesa.

Image
Cartell groc amb fotografia antiga de la Estació Ferrocarrils. Informació dels actes i el logo 100 simulant un tren

Els ferrocarrils catalans han estat un mitjà de transport vital per al desenvolupament de la vila i des de la seva arribada ara fa 100 anys ha estat un motor de transformació en la vida econòmica i social dels habitants d’Olesa de Montserrat.  Aquest dimarts, 29 de març, es compleix un segle de l’arribada del primer ferrocarril a la vila d’Olesa. Amb motiu d’aquesta efemèride, l’Arxiu Històric Municipal, amb la col·laboració de la Biblioteca Santa Oliva, ha organitzat una sèrie d’activitats com una exposició fotogràfica, una conferència sobre els 100 anys de ferrocarrils catalans, i la presentació de Quaderns d’Olesa.

Dimecres, 30 de març, s’inaugura l’exposició commemorativa a la Biblioteca Santa Oliva coincidint amb el dia que es compleix el centenari. El recull de fotografies de l’Arxiu Històric Municipal s’acompanya de 13 plafons explicatius sobre els mitjans de transport que tenia Olesa abans del ferrocarril, la història de la construcció de la línia, l’estació i els canvis que va suposar per la vila l’arribada d’aquest nou mitjà de transport.

Juntament amb aquesta mostra que es podrà visitar fins el 29 d’abril “des de l’Arxiu i la Biblioteca Santa Oliva es fa una crida a que la gent s’acosti a la Biblioteca per tal que deixi per escrit un record sobre experiències que han tingut en els ferrocarrils catalans”, ha explicat l’arxiver municipal, Xavier Rodrigo.

Per complimentar i ampliar la informació de l’exposició, s’està elaborant un nou número de la publicació Quaderns d’Olesa, el número set, que tractarà sobre els 100 anys de l’arribada dels ferrocarrils catalans al municipi. Aquest treball ha estat escrit per Antoni Gras Font, responsable de Planejament i Patrimoni Històric Ferroviari dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya,  i Antoni Pérez Solsona, antic arxiver municipal.

El Quadern d’Olesa 100 anys de ferrocarrils catalans a Olesa de Montserrat està estructurat en vuit capítols: “Les comunicacions a Olesa abans del ferrocarril”, “Els primers ferrocarrils”, “El ferrocarril de Barcelona a Manresa per Martorell”, “L’estació dels Ferrocarrils Catalans”, “Canvis que va suposar l’arribada del ferrocarril a la vila”, “La guerra i la llarga postguerra” i “La crisi i la creació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya”. L'arxiver municipal explica que "amb l’elaboració d’aquest quadern s’ha volgut posar en valor la importància que ha tingut aquest fet per a la vila d’Olesa de Montserrat i els seus habitants". El quadern s’ha utilitzat com a base de l’exposició i també es complementa amb la conferència que farà Antoni Gras, sobre els “100 anys dels ferrocarrils catalans a Olesa”. 

La conferència i presentació del Quadern es farà el dia 19 d’abril a les 18.00 h de la tarda a la Biblioteca Santa Oliva.

 

Col·lecció Quaderns d’Olesa

Aquesta col·lecció està creada per l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat i l’Arxiu Parroquial d’Olesa i té per finalitat la publicació de monografies de temàtica històrica i cultural, realitzades a partir de la recerca directa a les fonts documentals relacionades amb el municipi i el seu entorn. “El patrimoni documental olesà enllaça el present amb les arrels del nostre passat. Podem dir que la història local completa, humanitza i ens fa més propera la gran història que compartim com a país. Creiem que la recerca local és la peça clau de la història nacional”, explica Xavier Rodrigo.

Els títols publicats fins ara són set: Memorial 158. Olesa als defensors de la llibertat (1705-1714), de Xavier Rota; L’origen del nucli antic: la sagrera d’Olesa de Montserrat, d’Alfred Mauri; El nostre patrimoni social i ecològic: la pedra seca a Olesa de Montserrat i entorns, de Jaume Morera, Joan Soler i Natàlia Valldeperas; La casa tradicional olesana. Patrimoni arquitectònic del nucli antic d’Olesa de Montserrat, d’Oriol Dinarès, Jaume Morera i Antoni Pérez; Per Sant Joan, a Olesa la fan! 650 anys de la concessió de la fira de Sant Joan a Olesa de Montserrat, d’Oriol Dinarès i Magalí Gómez; i La Torre del Rellotge al llarg del temps, de Mireia Barnadas, Oriol Dinarès i Xavier Rota.