13/09/22

Nova sessió informativa sobre els ajuts Next Generation per a la millora de l’eficiència energètica d’habitatges

Els grups Sant Bernat i Santa Oliva són els edificis que s'hi poden acollir. El primer pas és formalitzar un acord per part de la comunitat de propietaris manifestant l'interès de fer aquestes obres. També es crearà una comunitat energètica local amb plaques solars a l'antiga escola Sant Bernat.

Image
L'Alcalde Miquel Riera parlant als assistents a l'Auditori sobre la eficiència energètica

L’Auditori de la Casa de Cultura va acollir dimarts a la tarda una nova sessió informativa convocada per l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat i adreçada als veïns i veïnes dels edificis dels grups Sant Bernat i Santa Oliva. Tot i que no era la primera reunió informativa amb les comunitats de veïns i administradors de finques, sí que ha estat la primera un cop s’ha confirmat que l’Ajuntament ha rebut una preassignació d’1’6 milions d’euros d’una subvenció per a la millora energètica dels habitatges d’aquestes comunitats. Aquesta línia d’ajuts (que només podien demanar ajuntaments) és del programa de barris i finançada amb els fons europeus Next Generation d’Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP) a través del Departament de Drets Socials de la Generalitat i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

L’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera, va fer un avanç dels punts més importants tot just començar la sessió informativa, tot recordant que fa mesos que des del consistori es treballa en aquest projecte i que ja fa un any que es va començar a fer trobades amb les comunitats de veïns per tal que fessin els primers passos, com tramitar la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE) aprofitant les subvencions municipals per rehabilitació d’habitatges que es convoquen cada any.

Per preparar la petició d’aquesta subvenció dels fons Next Generation, Miquel Riera va explicar que l’Ajuntament “va fer un estudi de cada edifici per determinar les actuacions específiques necessàries per complir amb els requisits de la subvenció”. Les actuacions, per tant, es centraran en la millora de l’envolupament tèrmic, que repercuteix en el confort dels habitatges i en la reducció de la factura elèctrica i/o de gas. A més, des de l’Ajuntament s’ha comptat amb la possibilitat de poder millorar l’accessibilitat dels edificis amb la instal·lació d’ascensor.  L’Ajuntament ha calculat que, dels 284 habitatges dels grups Sant Bernat i Santa Oliva, uns 87 seran els que finalment s’acolliran a la subvenció, és a dir, entre tres i quatre comunitats de propietaris.

Sobre el cost de la inversió, la proposta és que el 44% del cost de les obres les cobreixi la Generalitat amb els fons Next Generation, el 20% una subvenció complementària de l’Ajuntament i que les comunitats assumeixin el 36%. La proposta de subvenció també inclou una partida per fer obres de millora a l’entorn i una altra addicional per cobrir el cost de les obres de famílies vulnerables. Pel que fa a números més concrets, l’alcalde va estimar que “les comunitats que tirin endavant amb la millora energètica de l’edifici i la instal·lació de l’ascensor, tirant per la franja alta, tindran una quota resultant de 70 euros mensuals durant 15 anys. Si només es fa la part d'eficiència energètica, seria d'aproximadament la meitat, tenint en compte l’estalvi energètic”.

L'arquitecta municipal, Maria Rull, va insistir en remarcar a les persones assistents que el primer pas és un acord formal de la comunitat de veïns mostrant el seu interès per fer aquestes obres de millora i acollir-se a la subvenció i que, en qualsevol cas, "és un primer pas en el qual s’oficialitza l’interès d’una comunitat per aquest projecte, no significa cap compromís econòmic, només la voluntat de començar a treballar”.

Aquesta subvenció inclou la creació per part de l’Ajuntament d’una oficina tècnica per fer l’acompanyament necessari a les comunitats de veïns. A més, el projecte inclou la creació d'una comunitat energètica local amb la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a la teulada de l'angia escola Sant Bernat i que pugui distribuir energia a veïns i veïnes de la zona millorant encara més la sostenibilitat energètica d'aquests edificis.Com

Des de l’Oficina Local d’Habitatge es va recordar que fins el 20 de setembre es poden presentar sol·licituds a les subvencions municipals de rehabilitació d’habitatge i que, entre d'altres, inclou els honoris per la redacció d’estudis energètics, la ITE o projectes constructius. Tant des d’Habitatge com des del serveis tècnics es va remarcar que la ITE és obligatòria per als edificis de més de 45 anys, necessària per optar a la subvenció i que és el primer pas per detectar possibles deficiències a l'edifici.