08/02/23

L'Ajuntament continua treballant per fer possible la rehabilitació d'habitatges dels grups Sant Bernat i Santa Oliva

S'ha contractat una empresa que actua com a oficina tècnica de rehabilitació per gestionar les sol·licituds de comunitats veïnals dels grups Sant Bernat i Santa Oliva per a les subvencions que provenen dels fons europeus Next Generation, i que reparteix la Generalitat.

Image
Edifici del barri de Sant Bernat

L’Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha contractat una empresa que actua com a oficina tècnica de rehabilitació per gestionar les sol·licituds de comunitats veïnals dels grups Sant Bernat i Santa Oliva per a les subvencions que provenen dels fons europeus Next Generation, i que reparteix la Generalitat. Olesa de Montserrat és un dels 38 municipis catalans que ha rebut una preassignació de subvenció per valor d'1,6 milions d'euros. L'Ajuntament d'Olesa va sol·licitar al juny de l’any passat aquesta línia d'ajuts del nou Programa de Barris, finançat dels fons europeus Next Generation d’Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP).

Des que al setembre es va fer una reunió informativa sobre els ajuts, l’Ajuntament d’Olesa ha rebut nou sol·licituds de comunitats de veïns interessades en acollir-se a la subvenció. D'aquestes, tres ja tenen un projecte avançat o acords de junta previs i per aquesta raó són les primeres amb les quals està treballant l’oficina tècnica.  

Segons ha detallat la responsable de l’Oficina Local d’Habitatge, Maica Ribas, ja s’han inspeccionat les tres finques i els seus gestors i presidents han mantingut diverses reunions amb l'oficina tècnica per concretar quin podria ser el cost de les actuacions que hi cal fer. Tot plegat a l’espera de la resolució definitiva per part de la Generalitat i la convocatòria oficial de les subvencions.

Aquestes ajudes dels fons europeus permetran rehabilitar els habitatges en base a criteris d’eficiència energètica, i també s’hi podran fer actuacions per millorar-ne l’accessibilitat, com ara instal·lar ascensors. També es podran fer actuacions d’urbanització o millora de l’entorn, com ara la instal·lació de noves infraestructures de sanejament i la millora de les zones verdes o comunitàries. Les subvencions podran arribar al 100% del cost total en els casos de famílies més vulnerables.

Maica Ribas ha destacat que aquests ajuts són una gran oportunitat per a aquestes comunitats de veïns, si bé reconeix que algunes poden veure complicat tot el procés. De tota manera, ha insistit que les actuacions suposaran una important revalorització dels habitatges.

Un projecte en què es treballa des de fa mesos

Fa mesos que l’Ajuntament d’Olesa treballa en aquest projecte. Fa més d’un any que es van començar a fer trobades amb les comunitats de veïns per tal que fessin els primers passos, com tramitar la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE) aprofitant les subvencions municipals per a la rehabilitació d’habitatges que es convoquen cada any.

Per preparar la petició d’aquesta subvenció dels fons Next Generation, l’Ajuntament va fer un estudi de cada edifici per determinar les actuacions específiques necessàries per complir amb els requisits de la subvenció. Les actuacions es centraran en la millora de l’envolupament tèrmic, que repercuteix en el confort dels habitatges i en la reducció de la factura elèctrica i/o de gas. A més, des de l’Ajuntament s’ha comptat amb la possibilitat de poder millorar l’accessibilitat dels edificis amb la instal·lació d’ascensors. 

Sobre el cost de la inversió, la proposta és que el 44% del cost de les obres les cobreixi la Generalitat amb els fons Next Generation, el 20% una subvenció complementària de l’Ajuntament i que les comunitats n’assumeixin el 36%. La proposta de subvenció també inclou una partida per fer obres de millora a l’entorn i una altra addicional per cobrir el cost de les obres de famílies vulnerables. 

A banda de la creació d’una oficina tècnica de rehabilitació per part de l’Ajuntament, per fer l’acompanyament necessari a les comunitats de veïns, el projecte inclou l’impuls d'una comunitat energètica local. Seria possible amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la teulada de l'escola Sant Bernat, que distribuiria energia a veïns i veïnes de la zona millorant encara més la sostenibilitat energètica d'aquests edificis.