10/04/21

L'Ajuntament inicia un cicle de sessions informatives sobre els temes urbanístics que afecten cada barri d'Olesa

L’Auditori de la Casa de Cultura ha acollit avui l’acte “Urbanisme per barris: Les Planes”, organitzat conjuntament amb l’Associació de Veïns, i al qual s’havia convidat a totes les persones que viuen a les Planes. La Regidora de Participació properament es posarà en contacte amb la resta d’entitats veïnals d’Olesa per lligar la celebració dels actes informatius dels diferents barris.

Image
Acte Informatiu sobre el Barri Les Planes

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha iniciat aquest dissabte un cicle d’actes informatius adreçats als diferents barris del municipi, amb l’objectiu de detallar als seus veïns i veïnes quins plans o projectes urbanístics afecten cada zona. L’Auditori de la Casa de Cultura ha acollit l’acte “Urbanisme per barris: Les Planes”, organitzat conjuntament amb l’Associació de Veïns, i al qual s’havia convidat a totes les persones que viuen a les Planes. De fet, aquests actes tenen com a objectiu també recollir els comentaris, neguits o suggeriments del veïnat, que en finalitzar la sessió poden adreçar-se als representants municipals. La Regidora de Participació Ciutadana, Ada Agut i Domènech, ha avançat que properament es posarà en contacte amb la resta d’entitats veïnals d’Olesa per lligar la celebració dels actes informatius dels diferents barris.

La sessió d’avui “Urbanisme per barris: Les Planes” ha anat a càrrec de l’Alcalde d’Olesa i Regidor d’Urbanisme, Miquel Riera; i l’arquitecta cap del Departament d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Olesa, Maria Rull.

Tenint en compte que l’urbanisme acostuma a ser un tema dens i de vegades complicat, l’Alcalde ha iniciat l’acte fent una introducció sobre quina és la utilitat del planejament urbanístic, resumint com ha estat el creixement d’Olesa en els darrers cent anys i destacant el fet que la capacitat de decisió de l’Ajuntament en qüestions urbanístiques està molt limitada tant per les lleis com per plans urbanístics supramunicipals que puguin afectar el municipi. I tot plegat és el que s’ha tingut en compte a l’hora de redactar el nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), que té com a gran objectiu solucionar els problemes urbanístics i de planejament que comporta el Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU) vigent, aprovat el 1993, i que ha quedat completament obsolet.

Quant al barri de Les Planes, hi ha diferents projectes o plans locals que l’afecten. Com a tots els barris, un dels plans locals més importants que cal tenir en compte, ha destacat l’alcalde, és el Pla d’Actuació Municipal (PAM), que entre d’altres planteja l’elaboració d’un Pla de ciutat que permeti identificar, de cada barri, quines són les seves necessitats, quines actuacions cal fer per assolir-les, i quines d’aquestes són prioritàries.

En aquest sentit, Miquel Riera ha destacat que una de les preocupacions conegudes del barri de les Planes són els problemes en el clavegueram, i per aquesta raó s’ha previst que bona part de les actuacions en el clavegueram previstes al municipi aquest 2021 (per a les quals s’ha reservat una partida del romanent municipal de 150.000€) es faran a les Planes. Precisament, diverses de les consultes formulades pels veïns i veïnes presents a l’acte s’han centrat en el clavegueram, i en la necessitat de tenir una xarxa de recollida d’aigües pluvials amb prou capacitat per evitar problemes al barri.

Quant a equipaments, l’Alcalde també ha recordat el projecte de millora del complex esportiu Salvador Boada, i en l’àmbit de la salut i l’Esport, el projecte Voltem Olesa, que té planejada una futura anella verda que passa per les Planes.

Cal Candi, principal projecte urbanístic que afecta el barri

En l’àmbit urbanístic, el principal projecte que actualment afecta el barri és el de la urbanització del sector de Cal Candi, que també genera dubtes entre el veïnat sobretot pel que pot comportar a nivell de densitat de població o mobilitat al barri de les Planes. Sobre Cal Candi, l’Alcalde ha reiterat el que ja ha explicat en moltes ocasions: la impossibilitat que hi ha hagut des de l’Ajuntament per evitar el desenvolupament del sector, que el Pla aprovat el 1993 va convertir en urbanitzable, i del qual el 2002 l’Ajuntament va aprovar el Pla Parcial presentat per la propietat.

Amb un drets adquirits des d’aleshores per part dels propietaris dels terrenys, l’Ajuntament s’ha vist amb les mans lligades per aturar el projecte, ja que l’única via que l’hagués pogut aturar, expropiar els 116.000 m2 del sector, hagués tingut un cost d’entre 40 i 80 milions d’euros, que representaria la fallida econòmica del municipi. Per aquesta raó, l’opció que ha pres l’Ajuntament ha estat la d’intentar millorar el Pla Parcial amb un conveni amb la propietat i una modificació del PGOU que, entre d’altres, aconsegueix la creació d’una gran zona verda central al sector.

Maria Rull hi ha afegit que Cal Candi “permet la connexió de les Planes amb la zona centre d’Olesa” alhora que li dona “un punt comercial més proper al barri”, sense oblidar la gran zona verda central. A més, l’Ajuntament hi podrà construir habitatges per a lloguer social.

El sector SUNPr-7 a la part nord de les Planes

Un altre sector urbanístic a tocar les Planes que es podria desenvolupar segons el nou POUM està ubicat en la part nord, just passat el pavelló Salvador Boada. Es tracta del l’anomenat sector SUNPr-7, del qual l’Ajuntament va haver de pagar el 2019, i a contracor, 1,5 milions d’euros per una part dels terrenys, arran  un conveni urbanístic signat el novembre de 2009, sota govern de l’aleshores govern tripartit format per PSC, CiU i Entesa dels Olesans.

El conveni comportava programar el sector i que esdevingués en sòl urbanitzable, augmentant el sostre edificable de 75 a 138 habitatges. A canvi, la propietat cedia anticipadament a l’Ajuntament 14.720 m2 de sòl lliure de càrregues que el Pla General qualifica d’equipament. La cessió anticipada es formulava i tramitava simultàniament en un expedient d’ocupació directa, i es marcava que s’efectuaria amb caràcter irrevocable. L’ocupació directa es fa efectiva, sobre el paper, el 28 d’octubre de 2010, però de manera material l’Ajuntament no arriba a ocupar els terrenys, en una època de crisi en la qual difícilment es podia tirar endavant el Pla Parcial.

El 2015, transcorreguts quatre anys de la formalització de l’ocupació directa i d’acord amb el que marca la llei, la propietat va reclamar per la via legal que els terrenys cedits a l’Ajuntament havien de ser expropiats, i per tant, que l’Ajuntament els havia de registrar i pagar per ells. El març de 2015, el Jutjat Contenciós Administratiu núm. 2 de Barcelona va dictar sentència donant la raó a la propietat i condemnant l’Ajuntament a inscriure les finques i pagar per elles. Malgrat recórrer la sentència fins al Tribunal Suprem, els jutges van seguir donant la raó a la propietat i l'Ajuntament va haver de pagar l'expropiació.

Amb aquest panorama, segons Miquel Riera, el nou POUM manté el sector per poder enllestir els carrers inacabats i per rescabalar l’Ajuntament dels diners invertits en l’expropiació, ja que, a banda de les habituals cessions que li pertoquen, també tindrà el 50% de les finques, que li permetrien fer habitatge social “o el que es consideri”. Això serà quelcom que s’haurà de definir al Pla Parcial del sector, que es farà quan es vulgui, “si es vol”, segons Riera, desenvolupar el sector.

El futur sector de Can Carreras que preveu el nou POUM

Finalment, un altre dels sectors que afecta el barri de les Planes, contemplat al nou POUM, és el de can Carreras, que uneix els barris del Collet de Sant Joan amb el Nucli Antic i les Planes. Si es desenvolupa aquest sentor, ha detallat l’Alcalde, es generaria un vial, l’anomenada ronda, que es planteja com a una alternativa de mobilitat per a tot el municipi, adreçada a evitar que obligatòriament s’hagi de passar pel centre urbà per anar d’un barri a l’altre. Segons Miquel Riera, el sector de Can Carreras també afavoriria l’accés del Nucli Antic a espais d’aparcament i zones verdes, dels quals està mancat. Aquest sector també inclouria la part de la riera de Can Carreras que està pendent de cobrir.

Com en el cas del sector SUNPr-7, si es decideix desenvolupar aquest sector la concreció de com seran els habitatges que s’hi farien les definirà el Pla Parcial, però en cap cas, ha dit Riera, ja s’ha previst fer-hi cases de luxe, “com s’ha arribat a dir”.

Acte informatiu sobre Cal Candi, el dimecres 14 d'abril

Després de les extenses explicacions de l’Alcalde i la cap d’Urbanisme, diferents veïns i veïnes de les Planes han adreçat consultes o comentaris sobre l’afectació que el desenvolupament d’aquests sectors tindrà en el barri o problemes actuals que es pateixen. Tant Miquel Riera com Maria Rull han volgut deixar clar que el desenvolupament dels sectors, si es fa, no es farà d’un dia per l’altre, a l’igual que a Cal Candi no es construiran de cop tots els habitatges que recull el Pla Parcial, “sinó en funció de la demanda que hi hagi”.

Precisament, i per informar sobre l’estat actual de l’obra de Cal Candi i la modificació urbanística feta en el Pla Parcial, l’Ajuntament ha organitzat un nou acte informatiu en aquest cas adreçat a tota la ciutadania olesana. Tindrà lloc aquest proper dimecres, 14 d’abril, a les 19.00 h, a l’Auditori de la Casa de Cultura. Hi intervindran Miquel Riera, Alcalde d'Olesa de Montserrat i Regidor d'Urbanisme; Josep Contreras, Cap de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament d'Olesa; Josep Pinós, Project Manager de Cal Candi; i J. González Baschwitz, Arquitecte director de l'obra.

Per assistir-hi cal fer reserva prèvia a la plataforma Vivetix. L'acte també es retransmetrà en directe a través del canal de YouTube de l'Ajuntament d'Olesa.