09/08/23

Xavier Rota: “l’objectiu és que el Centre Cultural Cal Puigjaner sigui reconegut com a museu”

Xavier Rota inicia el seu tercer mandat consecutiu com a regidor a l’Ajuntament d’Olesa assumint la regidoria de Memòria Històrica, que ja portava en l'anterior mandat, i de Patrimoni i Turisme. 

Image
Xavier Rota, regidor de Patrimoni i Turisme i de Memòria Històrica

Després de vuit anys d’experiència a l’equip de govern, el regidor del Bloc Olesà-CUP Xavier Rota empren el mandat 2023-2027 al capdavant de les regidories de Patrimoni i Turisme i de Memòria Històrica, àrees amb molts objectius interrelacionats i amb una feina que compta amb la implicació de la resta de regidories del consistori. Xavier Rota ha detallat que, precisament, combinar dins una mateixa regidoria Patrimoni i Turisme respon, “a una idea de treball transversal que s’havia anat gestant en els darrers anys”.

Tot i que històricament l’àrea de Turisme ha estat lligada a la Regidoria de Promoció Econòmica, ara agafa entitat pròpia de la mà de Patrimoni amb l’objectiu de potenciar els espais i els esdeveniments que s’han anat consolidant en els darrers anys al municipi: “la voluntat és donar a conèixer i potenciar els espais i el producte del territori”. Per a Rota, alguns dels potencials són el Centre Cultural Cal Puigjaner, amb l’exposició de patrimoni local i del Montserratí; la Torre del Rellotge; el Portal de Santa Oliva; les visites guiades al Nucli Antic; els tallers de restauració de patrimoni; el web municipal de Turisme; el projecte 7 Balcons de Montserrat i la participació al Parc Rural del Montserrat. 

Audio file

“Cal Puigjaner ha d’acabar esdevenint un museu reconegut oficialment per la Generalitat on es mostri el patrimoni que tenim”, ha indicat Rota, que ha recordat que aquest patrimoni “ha anat creixent gràcies a les donacions de peces del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà, de la UEC Olesa i de particulars". Actualment Cal Puigjaner té un fons de més de tres mil referències inventariades en col·laboració de la Diputació. 

Audio file

El regidor ha avançat que també es continuaran impulsant les tasques de restauració i inventariat del patrimoni municipal com una de les eines clau per aconseguir que el Centre Cultural Cal Puigjaner sigui reconegut com a museu: “l’exposició ha d’estar documentada, dins d’un projecte cultural que transmeti una sensibilització envers el patrimoni per preservar i procurar millorar el territori”. En aquest sentit, el regidor pretén continuar donant impuls a la Comissió de patrimoni, que vetlla perquè les bases del futur museu es compleixin.

Audio file

Quant a la regidoria de Memòria Històrica, cartera amb la qual repeteix com a regidor durant aquest mandat, Rota ha assegurat sentir-se orgullós per la visibilització que aquesta matèria té al calendari habitual d’activitats del municipi, especialment amb les jornades de Memòria i Justícia: “més enllà dels actes puntuals, s’han organitzat dinou jornades des de la creació de la regidoria, fa quatre anys”.

Xavier Rota ha agraït la implicació dels historiadors locals, d'entitats com l’Amical de Mauthausen i altres camps, de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat i del Memorial Democràtic de la Generalitat a l’hora de promoure la recerca i col·laborar en nous projectes i actes institucionals al municipi “que pretenen difondre aquests fets històrics perquè no tornin a passar”. 

Audio file

Historiador i especialista en gestió pública del patrimoni

Nascut a Olesa de Montserrat el 13 d’abril de 1979, actualment és veí del barri del nucli antic.

És Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona, Diploma de Postgrau en gestió pública del patrimoni cultural local (en curs) i ha cursat estudis d’arxivística i gestió de documents.

Com a músic, és membre del duet Ballaveu i ha col·laborat amb el músic i compositor basc Kepa Junkera en els seus dos darrers discs (2017-2018). Des de l’any 2006 imparteix classes de cançó i polifonia tradicional i dansa catalana al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia.

Vinculat des de ben jove a diverses associacions de cultura popular, natura i patrimoni com el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà, la coral de La Passió, el Correllengua o l'Esbart Olesà ha sigut membre fundador i president de L'Arrel Acció Cultural i de l'Associació Cultural La Festa dels Miquelets. És soci d’Òmnium Cultural i responsable de l'Arxiu Parroquial d'Olesa des de l'any 2002. Ha publicat una desena de treballs i llibres sobre història local, música, tradicions, patrimoni i memòria històrica.

Durant el mandat 2015-2019 va ser regidor de Cultura i Joventut a l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat. En el mandat 2019-2023 va portar les regidories de Cultura i Memòria Històrica, Joventut i Llicències i Disciplina Urbanística. Actualment és regidor de Memòria Històrica, Patrimoni i Turisme.