08/03/22

La solidaritat olesana ha permès recollir més de sis tones d'aliments i material amb la campanya Olesa amb Ucraïna

L’Ajuntament d’Olesa ha habilitat la bústia de correu electrònic olesaambucraina@olesademontserrat.cat i el telèfon 677560990 per a aquells ucraïnesos i ucraïneses que arribin a Olesa i necessitin del suport de l’Ajuntament i les entitats socials. 

Image
Furgoneta carregada amb capses d'aliments i material

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat vol agrair el suport de tota la població olesana, entitats i comerços a la campanya “Olesa amb Ucraïna”, un suport que aquest cap de setmana ha desbordar totes les previsions. La mobilització ha estat tan massiva que s’han recollit més de sis tones d’aliments i material divers, repartides en un total de 466 capses. Per aquesta raó s’ha aturat la recollida de material, tot i que la ciutadania pot seguir cooperant amb Ucraïna per diferents vies.

Tothom qui ho vulgui pot fer aportacions econòmiques a través del Consolat General d’Ucraïna a Barcelona, Creu Roja o Càritas, així com amb qualsevol altra de les grans ONG que col·laboren econòmicament amb el poble ucraïnès. En aquest cas, ara per ara l’enviament de diners resulta més fàcil logísticament i promou l’economia local. Podeu trobar tota la informació i números de compte a la pàgina web municipal, a l’apartat “Olesa amb Ucraïna”.

D’altra banda, i per a aquelles famílies que vulguin acollir persones ucraïneses a casa seva, la Generalitat està centralitzant aquestes demandes a través del correu comiteacollida.igualtat@gencat.cat. Les persones que vulguin acollir persones refugiades a casa seva han de tenir en compte que no se sap quant de temps durarà la guerra a Ucraïna i, per tant, és possible que es tracti d’un acolliment a llarg termini.

Alhora, l’Ajuntament d’Olesa ha habilitat la bústia de correu electrònic olesaambucraina@olesademontserrat.cat i el telèfon 677560990 per a aquells ucraïnesos i ucraïneses que arribin a Olesa i necessitin del suport de l’Ajuntament i les entitats socials. La Unió Europea ha activat una directiva de protecció temporal per a les persones d'Ucraïna que permetrà als desplaçats massivament gaudir de permís de residència i treball temporal. De moment, el govern espanyol (que és qui té competències en matèria d’estrangeria) està treballant en una normativa i instruccions per tramitar el procediment, que s'espera es publiquin durant els propers dies.

Mentre, l'Ajuntament d'Olesa ja ha enviat al consolat tot el material i els aliments recollits entre divendres i dissabte al migdia. En total es van omplir 466 capses amb més de sis tones d'aliments i material com ara estris de netja personal, bolquers, mantes i peces d'abric, principalment. Per a l'empaquetat de tot el material l'Ajuntament va comptar amb la col·laboració de les empreses Cartonajes Ribas, de Sant Esteve Sesrovires; Sealed Air, d'Abrera, i Valldeperes Packaging, de Martorell, que van donar capses de cartró de gran qualitat. Desenes d'olesans i olesanes també van donar capses davant l'allau de material que es va aconseguir recollir. Tot el material es va portar dilluns fins a la Zona Franca, a la nau habilitada pel Consolat General d'Ucraïna a Barcelona.

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha destacat la voluntat de l’Ajuntament de canalitzar “aquests gestos de solidaritat que sorgeixen en situacions extremes”. Riera ha agraït la resposta de la ciutadania, no només amb la donació sinó també reactivant la bossa de voluntariat que ha facilitat la feina de recollida i catalogació del material. Tot el material recollit s’ha enviat als magatzems que s’han habilitat de punt de recollida des del consolat.