30/01/24

Aquest cap de setmana tornen les Festes de Sant Antoni Abat

La festa de Sant Antoni Abat va guanyant popularitat any rere any i cada cop compta amb més participació i col·laboració d'entitats locals i ciutadania.

Image
Cartell de la Festa de Sant Antoni 2024

Cartell de la Festa de Sant Antoni Abat 2024 a Olesa de Montserrat.

Un cop passades les festes de Nadal, Olesa de Montserrat es prepara per rebre la primera gran celebració de l'any: les festes de Sant Antoni Abat. Aquesta festivitat, que ha esdevingut un punt destacat en el calendari tradicional local, promet oferir una gran varietat d'activitats per als residents i visitants.

Com cada any, l'encarregada de preparar els actes de Sant Antoni és l'associació Tonis Olesa. L'entitat presentarà totes les activitats a l'acte de presentació, que tindrà lloc dissabte 3 de febrer, a les 11 h, a la plaça Catalunya. Un acte amb una càrrega significativa pel que suposa el traspàs de banderes als nous abanderats. Jordi Viladot, president de l'associació, destaca que "a part de presentar la festa, és un moment solemne que marca l'inici oficial de les celebracions amb el traspàs de les banderes i una degustació de tortell i un brindis".

Audio file

Després d'aquest acte inaugural, les activitats s'iniciaran a les 12 del migdia amb una actuació de l'Esbart Olesà al mateix escenari de la plaça. De la mateixa manera que en les edicions anteriors, a la mateixa plaça Catalunya es podrà gaudir del mercat medieval. Aquest ofereix productes artesans i degustacions gastronòmiques.

Com a novetat, enguany s'ha afegit un correfoc que començarà a la plaça Nova, a les 19.30 h. Aquesta activitat està organitzada pels Custus Ignis i els Diablots i acabarà al sorral del Parc Municipal. Allà s'engegaran els foguerons i se celebrarà la Santantonada. Aquest és el nom d'una festa popular que se celebra a diversos pobles de Catalunya i el País Valencià, en honor a Sant Antoni Abat, i té com a elements principals el foc i els dimonis. La tradició donarà peu a un concert dels Sitar Green i acabarà amb la música d'un DJ.

Viladot destaca l'increment de la participació i col·laboració d'altres entitats en les festes de Sant Antoni: "Tenim més activitats cada any, i la col·laboració amb altres entitats enriqueix la festa i les experiències que oferim al públic".

Audio file

Cercavila dels Tres Tombs

El diumenge 4 arriba la tradició més coneguda d'aquestes festes, els Tres Tombs. Com és costum, es començarà amb un esmorzar de traginers entre les 8 i 9 del matí al barri de Sant Bernat. Durant aquest esmorzar els responsables aniran guarnint els cavalls i els carruatges. L'entitat demana un donatiu de 4 € per ajudar a pagar l'activitat. Un cop tot llest, a les 11.30 h es donarà inici als Tres Tombs.

A les 11.45 h la cercavila arribarà al centre d'Olesa des del carrer de les Angelines i es faran les tres voltes pels carrers Anselm Clavé, Passeig del Progrés, plaça de Catalunya, avinguda de Francesc Macià i Mallorca. A l'encreuament entre l'Anselm Clavé i el carrer dels Arbres es farà la tradicional benedicció d’animals i de carruatges. La cercavila comptarà amb l’ambientació de la Banda de l’Escola Municipal de Música. “En aquesta edició hi participen una vintena de cavalls muntats i una vintena més de carruatge”, ha recalcat el president de Tonis Olesa.

La festa de Sant Antoni és una tradició que ha arrelat a Olesa de Montserrat i que gaudeix d'una resposta molt positiva per part de la comunitat. Cal recordar que durant la cavalcada dels Tres Tombs es demana quedar-se sobre la vorera (especialment a les cantonades on giren els carruatges), no acostar-se als carruatges ni als animals i no travessar ni transitar entre ells.