11/08/21

Olesa en alerta davant el risc màxim d'incendi forestal a l'entorn natural

Els agents rurals activen el Pla Alfa de nivell 3 i es restringeix l’accés al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat  com a mesura de prevenció

Image
Mapa descriptiu de Catalunya dels nivells del pla alfa de risc d'incendi

Davant l’onada de calor que ha arribat a Catalunya i que s'allargarà fins al pròxim diumenge, Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat el Pla Alfa nivell 3 de riscos per incendi forestal. Els Agents Rurals han restringit l'accés a diferents espais naturals del territori com el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

El nivell 3 del Pla Alfa s'ha activat aquesta mitjanit a 279 municipis de 24 comarques, on queden suspeses totes les activitats que suposin un risc d’incendi forestal. El cos d’Agents Rurals ha reforçat la vigilància durant l’episodi, que està previst que s’allargui com a mínim fins diumenge, restringint l’accés al massís de Montserrat com a màxima mesura de prevenció. 

Aquest nivell d’alerta implica que resta completament prohibit encendre foc en terrenys forestals o en la franja de 500 metres que els envolta, incloent les barbacoes de les àrees de lleure. També es restringeix la pràctica d’activitats esportives al medi natural, es prohibeix la realització de treballs forestals i queden restringides les activitats agrícoles que puguin generar risc d’incendi.

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d'incendi. El nivell 3 implica vigilància exclusiva i restricció d'accés als massissos forestals. Els agents rurals demanen que qualsevol ciutadà que detecti alguna sospita o indici de foc forestal, s’adreci immediatament al telèfon d’emergències 112

Màxima precaució

Els Agents Rurals fan una crida a extremar les precaucions davant d’un dels episodis amb més perill d’incendi forestal dels últims anys. Les temperatures extremadament altes que viurà Catalunya els pròxims dies conjuntament amb uns valors d’humitat relativa molt baixos, generaran un episodi de perill d’incendi forestal molt alt o extrem –especialment a la zona de Ponent i la Catalunya Central–, un dels més elevats des de l’any 2003.

El 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o per accidents. Per prevenir la propagació d’incendis forestals, també s’ha demanat als pagesos i a les ADF que es llaurin els perímetres dels camps de cereals, especialment els que són propers a zones amb habitatges i vies de comunicació com carreteres o pistes forestals.

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat demana a tots els olesans i olesanes que extremin les precaucions i segueixin al peu de la lletra totes les indicacions per evitar que es produeixi cap incident.