26/04/23

Olesa se suma a la commemoració de la Setmana Sense Soroll

Des d'avui i fins el 2 de maig se celebra arreu de Catalunya la Setmana sense Soroll que promou iniciatives per a contribuir a millorar la qualitat acústica. Olesa hi participa des del 2017.

Image
Imatge de la campanya de la Setmana Sense Soroll

El 26 d’abril és el Dia Internacional Sense Soroll, que s’emmarca dins la Setmana Sense Soroll 2023 que se celebra arreu de Catalunya des d’avui i fins el 2 de maig. Aquesta commemoració pretén conscienciar sobre la necessitat de promoure la preservació de l’ambient acústic a nivell internacional, la bona salut auditiva i sobre les molèsties i efectes perjudicials que el soroll genera i té per a la salut. 

Per prevenir aquesta contaminació acústica se celebra a Catalunya la Setmana Sense Soroll (SSS) que promou mesures i iniciatives de difusió, sensibilització i l’educació ambiental, amb l’objectiu de donar visibilitat a les eines de gestió i control, així com impulsar la col·laboració entre administracions amb diferents responsabilitats i/o competències en la matèria.  

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat s'hi adhereix a la campanya un any més. El consistori té aprovat el mapa de capacitat acústica i és conscient de la necessitat de promoure la prevenció de la contaminació acústica i, de forma indirecta, promoure la salut de les persones. 

Per aquest motiu, els darrers anys, s’han desenvolupat diferents propostes al voltant de la reducció del soroll, com ara l’elaboració d’un mapa de sons o rutes urbanes per posar en evidència el soroll  que podem arribar a generar, entre d’altres activitats. 

Per què importa tant el soroll no desitjat? A curt termini, el soroll provoca estrès i a llarg termini, pèrdua auditiva. Un nombre creixent d'investigacions vincula la pèrdua auditiva amb l'aïllament social, la depressió, un augment del risc de caigudes i fins i tot l'aparició de la malaltia d'Alzheimer i altres demències.

La celebració d’aquest dia prové d’una iniciativa del Center for Hearing and Communication (CHC), que, l’any 1996, va establir aquest esdeveniment anual per sensibilitzar i encoratjar la població a fer alguna cosa respecte del soroll i de la contaminació acústica que afecta el nostre dia a dia.