14/03/22

Olesa dona visibilitat al Dia Mundial de l’Endometriosi il·luminant de groc la Torre del Rellotge

L'endometrosi és una malaltia crònica sense cura que afecta una de cada deu dones en edat fèrtil i que altera la qualitat de vida de qui la pateix.

Image
Vista d'una persona agafant-se la panxa per dolor

El 14 de març és el Dia Mundial de l’Endometriosi, una malaltia crònica que, segons Endo&Cat (Asociación de Afectadas de Endometriosis de Catalunya), afecta entre el 10% i el 15% de la població femenina en edat fèrtil (entre els 12 i els 50 anys), i la pateixen més de 170 milions de dones a tot el món. L’Ajuntament d’Olesa commemora avui l’efemèride il·luminant de groc, a partir de les 19 h, la Torre del Rellotge, ja que el groc és el color representatiu de l’endometriosi. L'objectiu és conscienciar sobre la malaltia ginecològica més freqüent actualment.

L’Ajuntament s’ha sumat a la iniciativa de les tres associacions d’afectades d’endometriosi més representatives de Catalunya (ADAEC, Endo&Cat i MoviEndo), que han promogut l’encesa de llums grogues a tot el territori amb l’objectiu de donar visibilitat a una malaltia encara molt desconeguda per la societat.

 

Una malaltia molt comuna però molt desconeguda 

L’endometriosi és una malaltia crònica benigna que afecta a les dones i que es caracteritza per un dolor intens durant el període menstrual. Sovint se’n retarda el diagnòstic perquè pot ser asimptomàtica o associar-se a dolors menstruals, fet que l’ha convertit en una malaltia silenciada durant molts anys. L’endometriosi provoca danys en l'aparell reproductor femení, on sol aparèixer un creixement benigne del teixit de l’endometri, que ocasiona l'aparició de quists ovàrics, nòduls i adherències.

La manifestació principal de l’endometriosi és el dolor pelvià i abdominal, però la intensitat del dolor no està relacionada amb la gravetat de la malaltia. Hi ha dones amb endometriosi lleu que en tenen molt, mentre que d’altres amb endometriosi greu n’experimenten poc o, fins i tot, no presenten dolor. Altres símptomes de la malaltia poden ser l’esterilitat (entre el 30% i el 50% de les dones amb endometriosi són estèrils) sagnada entre períodes menstruals o excessiva i problemes intestinals (còlics, diarrea, restrenyiment...).

Quan al tractament, s’ha de fer de manera individual en funció dels símptomes, el desig gestacional i les necessitats de la dona. Tot i l’existència de diverses opcions terapèutiques, actualment la malaltia no té cura i totes les mesures estan encaminades a alleugerir els símptomes i millorar la qualitat de vida de les persones afectades.

Segons Lara Delgado, membre de Endo&Cat, “encara no es coneix el mecanisme de funcionament de la malaltia i tampoc hi ha una cura. L’endometriosi és coneguda com el càncer blanc perquè no és mortal però va incapacitant les dones segons la zona que tinguin afectada. Actualment, el tractament acostuma a ser mitjançant la medicació hormonal i les intervencions quirúrgiques només s’indiquen en casos molt greus”.

Delgado també ha destacat que un dels avenços dels darrers anys ha estat el nou model d’atenció a l’endometriosi a Catalunya, creat pel Departament de Salut el 2018. Aquest protocol ajuda a visibilitzar la malaltia, millora l’accés a un diagnòstic més ràpid i ordena l’atenció de forma integral al llarg dels diferents nivells assistencials.