18/06/24

L'Ajuntament engega una nova campanya de control de la població de coloms

L’Ajuntament d’Olesa duu a terme una nova campanya de sensibilització sobre la població de coloms a Olesa que consisteix en informar els establiments amb terrassa exterior i també a la ciutadania, sobretot del fet de no alimentar els coloms per evitar-ne la superpoblació.

Image
Campanya de coloms

Imatges de la campanya informativa 

La campanya informativa es fa aquesta setmana i envia el missatge a la ciutadania: “Evita alimentar-los i provocaràs menys molèsties per al veïnat”. 

Al llarg de tota la setmana diferents informadors estaran repartint tríptics informatius i visitant espais del municipi on es concentren més coloms per sensibilitzar a la població que la problemàtica que provoca alimentar aquests animals. 

Per l'altra banda, una persona informadora visitarà els establiments que disposen de terrassa exterior i establiments polivalents i faran entrega de material informatiu amb recomanacions per evitar la presència de coloms a les terrasses.

La responsable del departament de Salut Pública, Victòria Gázquez, ha destacat que “l’objectiu és informar a la ciutadania de la gestió ètica que es fa des de l’Ajuntament, sobre la població de coloms i de la importància de no alimentar-los”. 

Per a controlar la població, l’Ajuntament d’Olesa ha instal·lat quatre dispensadors  a diferents terrats del municipi: a la plaça Terç Nostra Senyora (al barri de Sant Bernat), la plaça de l’Oli (a la teulada del Teatre), carrer Barcelona (a un edifici a mig construir) i a la plaça de la Sardana (a la teulada del Teatre Els Salistes).

Durant les primeres setmanes de funcionament, els aparells dispensen aliment no tractat -blat de moro- per tal d'acostumar els coloms a acudir a un mateix punt. Posteriorment, dispensen pinso amb nicarbacina, amb efecte esterilitzant. Es tracta d’un fàrmac anticonceptiu no tòxic que està sota un estricte control veterinari que a banda d’esterilitzar els animals també els cura la malaltia que causa diarrees, així, alhora que es redueix la població d'aus, es millora el seu estat de salut.

Els coloms fora de control esdevenen una plaga i el seu nombre excessiu crea malestar i molèsties. Les raons per al seu control són múltiples: transmissió de malalties, sorolls, brutícia, desplaçament d’altres espècies, problemes socials i veïnals, deteriorament dels immobles, contaminació de fonts públiques, perills per al trànsit, embussament de canaleres i evacuacions d’aigua o malmesa de l’arbrat, entre altres. “A banda de transmissions de malalties, els seus excrements son molt corrosius i malmeten façanes i mobiliari urbà, a banda de molèsties a la ciutadania”, ha apuntat la responsable del departament de Salut Pública. 

L'efectivitat del tractament augmenta quan l'animal s'alimenta únicament del pinso anticonceptiu, per la qual cosa les campanyes fan una crida a la col·laboració dels ciutadans i dels negocis del municipi per evitar que ingereixin altres aliments.