10/08/23

L'Ajuntament d'Olesa organitza una excursió nocturna per veure Els Perseids

La sortida serà dissabte, 12 d’agost, coincidint amb Els Perseids o “Llàgrimes de Sant Llorenç”, fenomen astronòmic que és una pluja d'estels fugaços molt intensa que s'encenen en entrar a l'atmosfera terrestre.

Image
Excursió nocturna per veure Els Perseids

El Departament de Gestió de l’Espai Públic i Equipaments de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha tornat a organitzar enguany una de les activitats més esperades a l'estiu: l’excursió, en horari de nit, fins al Pla del Fideuer per observar Els Perseids. La sortida serà dissabte, 12 d’agost, coincidint amb les popularment conegudes com a “Llàgrimes de Sant Llorenç”, que és una pluja d'estels fugaços molt intensa que s'encenen en entrar a l'atmosfera terrestre.

L’activitat començarà a les 20 h i el punt de trobada serà l'aparcament del pavelló municipal Salvador Boada, al carrer Urgell s/n, des d’on començarà la ruta fins al Pla del Fideuer.

El Pla del Fideuer és un gran coll de Muntanya entre Olesa de Montserrat i Vacarisses, una de les zones més allunyades, amb el cel més clar i amb menys contaminació lumínica de la zona. Joan Soler, guia de natura de l’Ajuntament i encarregat de conduir la caminada popular, explica que “aquest gran coll de muntanya també es caracteritza per ser planer i amb grans camps de visió, sense muntanyes altes que impedeixin contemplar el firmament”.

Audio file

Excursió nocturna per veure Els Perseids

 

L’observació astronòmica dels estels fugaços es farà fins a aproximadament les 00.30 h, aprofitant les hores considerades millors per contemplar-los. A partir d’aquesta hora, l’activitat es donarà  per finalitzada al Pla del Fideuer i el guia acompanyarà fins al nucli urbà als participants que decideixin tornar. 

Per participar en la sortida cal portar aigua, sopar, calçat, llanterna, roba adequada (és recomanable dur roba d’abric) i algun element tèxtil o aïllant per poder estirar-se a terra i contemplar la pluja d’estels.

Durant l'excursió nocturna, es caminaran 8 quilòmetres amb un desnivell positiu de 253 metres i amb una dificultat moderada. La inscripció és gratuïta i obligatòria, i es pot fer a través de la plataforma Participa Olesa de Montserrat o a través del correu electrònic rutes@olesademontserrat.cat.

 

 

 

Normativa de l’activitat

  • Queda totalment prohibit:
    • Sortir dels camins o bé prendre un altre itinerari.
    • La recol·lecció de plantes.
    • L’ús de música o ràdio amb altaveu.
    • Abandonar deixalles o qualsevol altre objecte. Cal dipositar-ho als contenidors a l’arribar al nucli urbà.
    • Fer foc.
  • Cal dur lligats els animals de companyia.
  • Si algun participant decideix abandonar l’activitat abans de les 23.30 hores, ho haurà de comunicar obligatòriament al guia. L’activitat al Pla del Fideuer finalitzarà a les 23.30 h. L’hora prevista d’arribada al nucli urbà és entre les 00.15 h i les 00.30 h.
  • L’organització no es fa responsable de l’abandonament de l’activitat abans de l’hora establerta o bé la prolongació de l’estada al Pla del Fideuer més enllà de les 23.45 h.
  • El guia anirà clarament identificat amb una peça de roba reflectant. També disposarà de farmaciola i telèfon mòbil en cas d’emergència.
  • L’activitat comptarà amb el suport logístic i preventiu de l’ADF d’Olesa de Montserrat. 
  • Si algun participant fa cas omís de la normativa, la seva decisió romandrà sota la seva responsabilitat.

Què són Els Perseids?

Els Perseids són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmica que el cometa Swift-Tuttle deixa anar al seu pas. S'anomenen Perseids en referència al seu radiant (punt d'origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la de Cassiopea. Aquest cometa descriu una trajectòria que fa la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa la seva cua. En fer-ho, les partícules de pols i sorra travessen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); a causa d'aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. Els brins de pols interestel·lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre.

La pluja de meteors es pot veure cada any, des de mitjans de juliol, tot i que quan se n'observen més és entre els dies 8 i 14 d'agost, i assoleix un màxim d'activitat al voltant del 12 d'agost, quan es poden veure fins a 100 meteors per hora, segons l'any. La intensitat d'aquesta pluja de meteors i l'època de l'any en què es produeix fan dels Perseids una de les pluges d'estels més populars i fàcils de gaudir.

Els Perseids s'anomenen també “Llàgrimes de Sant Llorenç” per la proximitat de la festa de Sant Llorenç al màxim de la pluja. Com que els Perseids apareixien la nit que se'l recordava, es van associar amb les llàgrimes que va plorar el sant en ser cremat en una graella.