14/05/24

Olesa passa de la situació de sequera d'emergència a la d'excepcionalitat i flexibilitza algunes mesures

Entre les novetats destaca que tornen a estar operatives les dutxes del Pavelló Municipal d’Esports però es continua sense poder regar parcs i jardins (excepte si es fa gota a gota).

Image
Imatge de la fase d'excepcionalitat per sequera maig 2024

Cartell d'excepcionalitat per sequera

Olesa passa de la situació de sequera d’emergència I a excepcionalitat, d’acord amb la decisió de l’Agència Catalana de l’Aigua de decretar l’excepcionalitat hidrològica a la conca del Ter-Llobregat, que abasteix el municipi. En aquesta fase es flexibilitzen algunes de les mesures vigents fins ara que bàsicament afectaven els serveis municipals.

El decret limita la dotació d’aigua a 230 litres per habitant i dia als municipis afectats. El consum mitjà a Olesa el darrer mes se situa entre els 190 i 200 litres per habitant i dia.

Pel que fa a les principals novetats:

  • Piscines. Es permet reomplir les piscines municipals, les privades obertes al públic i les comunitàries. Continua sense poder-se omplir les piscines privades d’ús individual o unifamiliar.
  • Dutxes del Pavelló Municipal d’Esports.  En aquesta nova fase es poden reobrir les dutxes per a les persones usuàries del gimnàs i piscina coberta. No és necessari compensar el reompliment de la piscina amb el tancament de les dutxes, per tant, a partir d’aquest dimarts dia 14 de maig es tornen a obrir les dutxes al públic. 
  • Reg de jardins i zones verdes. Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora).

Continua en la mateixa situació:

  • El reg de gespa continua la prohibició en tots els casos. 
  • Pel que fa a la neteja urbana, en la fase d’excepcionalitat es manté la neteja de carrers amb el 100% del servei amb aigua freàtica. En aquesta fase resta prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, tant públics com particulars, excepte si la neteja es realitza per risc sanitari o per risc a la seguretat viària. 

Consells per a la ciutadania

  • Aixetes i rentamans. Una aixeta oberta suposa un consum de 12 litres d’aigua per minut. Recordar sempre tancar l’aixeta, usar reguladors de cabal i revisar possibles fuites.
  • En la mesura del possible instal·lar cisternes de vàter amb doble descàrrega o per reduir la capacitat de la cisterna incorporar-hi un objecte que ocupi volum.
  • No omplir la banyera, que suposa un consum de 300 litres, una dutxa en són 50.
  • Fer servir la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa i fer, sempre que sigui possible, el programa d’estalvi.
  • Regar les plantes en horari nocturn per evitar que l’aigua s’evapori. Instal·lar sistemes de reg gota a gota i plantar vegetació mediterrània autòctona.