24/09/24

L'Ajuntament inicia un seguit de caminades participatives per analitzar l'accessibilitat de la vila

La primera sortida inclusiva ha ajuntat representants de col·lectius de persones amb capacitats diverses i tècnics de l'Ajuntament. El participants han auditat l'espai públic comprès en el recorregut entre l'Ajuntament i l'Estació de Ferrocarrils.

Image
Marc Serradó i personal de l'Ajuntament escolten les recomanacions de persones del col·lectiu amb capacitats diverses

Fotografia d'un dels moments de la primera caminada.

Aquest dimarts, el Departament d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha organitzat una caminada inclusiva pel nucli urbà, en col·laboració amb persones representants de col·lectius amb capacitats diverses. L’objectiu principal ha estat identificar els punts de millora en els recorreguts urbans des d’una perspectiva inclusiva i accessible.

Tal com ha explicat el regidor de Planejament i Urbanisme, Marc Serradó, "les obres i projectes urbanístics segueixen la normativa d’accessibilitat, però sovint les persones amb capacitats diverses detecten mancances que no es perceben inicialment". És per això que aquesta iniciativa permet acostar el personal tècnic de l’Ajuntament a les necessitats reals dels usuaris de la via pública.

Audio file

A la primera caminada hi han participat persones amb cadira de rodes motoritzada, persones amb ceguesa parcial de l’entitat Cecscat i persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA) de l’associació Assotea. Els participants han realitzat un recorregut que ha començat a la planta baixa de l’Ajuntament, on s'han identificat dificultats d'accés a les instal·lacions municipals, com la manca de contrast visual a les portes o la dificultat d'obrir-les per a persones amb mobilitat reduïda.

Montse Cava, membre de l'Associació de Discapacitats Físiques d'Olesa, ha remarcat la necessitat urgent de millorar l'accessibilitat del municipi, especialment per a les persones en cadira de rodes. Cava destaca el fet que "edificis públics com l'Ajuntament o Cal Mané, on es troba el Departament de Benestar Social, presenten impediments com les portes d'entrada que no ens són accessibles i requereixen molta força".

Audio file

Un cop al carrer, també s'han analitzat aspectes com la senyalització, els encaminadors i els passos de vianants. El trajecte ha anat fins a l'estació dels Ferrocarrils Catalans de la Generalitat, on s'han detectat altres elements que requereixen millora. Al llarg de tot el recorregut, el regidor i tècnics dels departaments de Planejament i Urbanisme, Salut Pública i Espai Públic han anotat cada una de les propostes per tenir-les en compte de cara a futures actuacions i projectes. 

Aniceto Rodríguez, membre de l'associació Cecscat, ha posat en valor trobades com aquesta perquè "permeten sensibilitzar els tècnics i polítics sobre les necessitats reals de les persones amb discapacitat, creant consciència sobre petits detalls que sovint es passen per alt, com les rampes o els encaminaments".

Audio file

El regidor Marc Serradó ha expressat el seu agraïment a les persones participants, remarcant "la importància de fer un urbanisme participatiu i ciutadà, que tingui en compte les experiències reals dels col·lectius amb necessitats diverses i de la ciutadania en general".

Audio file

Aquesta ha estat la primera sessió d’un seguit de caminades programades per auditar diferents zones del municipi, incloent-hi punts neuràlgics com la plaça Nova, la Casa de Cultura o la Rambla.

Image
Reunió a l'Ajuntament per analitzar les barreres arquitectòniques que té l'edifici
Image
Reunió a l'Ajuntament per analitzar les barreres arquitectòniques que té l'edifici
Image
Persones amb capacitats diverses analitzen elements de l'espai públic que poden presentar dificultats
Image
Aniceto Rodríguez de l'associació Cecscat exposa dificultats que es troba al Parc Muncipal com a persona invident
Image
Un cotxe impedeix l'accés a un pas rebaixat al carrer.
Image
Aniceto Rodríguez de l'associació Cecscat exposa necessitats en la plaça Doctor Flèming
Image
Foto de grup dels participants a la primera trobada inclusiva per l'espai públic