17/05/23

Olesa recull més de 340 quilos de deixalles de l'entorn natural dins la campanya Let's clean Up Europe!

En aquesta edició de la campanya, a Olesa de Montserrat han participat un total de 125 persones a títol individual, entitats i centres educatius del municipi.

Image
Let's clean up Europe! 2023

Olesa de Montserrat ha participat un any més en la campanya Let’s Clean Up Europe! i  ha recollit més de 340 quilos de deixalles en diferents espais de l’entorn natural del municipi, gràcies a la participació de més d’un centenar de persones, entitats i escoles i instituts. 

La campanya s’ha desenvolupat a tot Europa simultàniament durant el cap de setmana 5, 6 i 7 de maig i dies propers amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre l’impacte dels residus en l’entorn natural a través de la recollida de residus abocats il·legalment als boscos, platges i marges del riu. A Olesa de Montserrat es van organitzar diferents accions on van participar l’Escola Povill, l’AFA Puigventós, l’Institut Daniel Blanxart, ADF Olesa de Montserrat, el col·lectiu Xino-xano, i la Biblioteca Santa Oliva i el Grup Capreolus (Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà) a més de ciutadans i ciutadanes a títol individual.

Olesa hi participa des de l’any 2017, promoguda des del departament de Medi Ambient i el departament de Gestió de l’Espai Públic de l’Ajuntament. 

Els participants van fer diferents actuacions de neteja a Vilapou (Escola Povill), camí de can Llimona i bosc del Gavatx (col·lectiu Xino-xano),  al camí d’accés al riu des del Parc de la Memòria i la resclosa de l’Areny del Molí (ciutadania, Biblioteca Santa Oliva i Grup Capreolus CMRO), voltant del barri de Les Planes, al parc de la Dona Treballadora i camins de l’entorn, carrer de Conflent i riera d’Oromir i camí dels Palufrets (Primer d’ESO de l’Institut Daniel Blanxart).

Des del departament de Gestió de l'Espai Públic de l'Ajuntament han mostrat la seva satisfacció per la participació al Let’s Clean Up Europe!, un fet que demostra que “aquesta campanya de sensibilització s’ha consolidat al municipi, ja que és molt més important el nombre de persones que podem arribar a conscienciar que no pas el nombre de residus que podem recollir. A més l’objectiu és recollir cada cop menys deixalles, que aquestes vagin a la baixa per arribar a recollir pocs residus o bé zero residus” ha explicat el guia de natura, Joan Soler. 

Soler ha destacat que “a la zona on es va detectar més residus va ser la més propera a la zona urbà amb envasos de begudes i altres elements plàstics. On es van trobar més residus de rebuig va ser a l’entorn del riu Llobregat, que són deixalles de municipis de curs amunt transportades pel riu. La gran majoria van ser conglomerats de tovalloletes i altres residus tèxtils”.

Les actuacions han volgut conscienciar sobre la quantitat de deixalles que s’abandonen als espais naturals. En total es van recollir més de 340 kg de deixalles: 77 kg de vidre, 60 kg de plàstic, 7,4 kg de paper, i 196,8 kg d’altres restes de deixalles. L’any 2019 es van recollir 1.008 kg i una participació de 386 persones.