05/12/23

El servei de biblioteca es traslladarà al gener a la Casa de Cultura coincidint amb l'inici de les obres d'ampliació

És previst que el 15 de gener la biblioteca s'instal·li provisionalment a les sales 1 i 2 de la Casa de Cultura. A partir de l'11 de desembre es prepararà el trasllat i per aquesta raó no es podrà accedir a alguns espais de l'equipament. El primer espai afectat serà la primera planta, on hi ha la sala d'estudi. 

Image
Imatge de la biblioteca Santa Oliva després de les obres d'ampliació

El proper mes de gener començaran les obres d’ampliació de la biblioteca Santa Oliva, un dels projectes més destacats de l’actual mandat que ascendeix a prop de 4,7 milions d’euros. La durada prevista de les obres és de 16 mesos i, inevitablement, els treballs faran que, durant uns mesos, el servei de biblioteca es vegi afectat. Ara bé, l’Ajuntament d’Olesa ha volgut fer una aposta per mantenir obert el servei malgrat les afectacions en l’edifici actual de l’equipament, que serà per on s’iniciarà la primera fase del projecte. Per aquesta raó, el servei de biblioteca es traslladarà, a partir del 15 de gener, a les sales 1 i 2 de la Casa de Cultura (les sales d’exposicions). Abans, i a causa de les tasques preparatòries del trasllat, no es podrà accedir a alguns espais de la biblioteca. La primera afectació, a partir del dilluns 11 de desembre, serà la planta 1 de l’equipament, on hi ha la sala d’estudi.

Un projecte de llarg recorregut

El projecte d’ampliació de la biblioteca es va iniciar el 2015, arran un estudi que posava de manifest que l'equipament havia quedat petit, tant pel nombre d’usuaris que atén diàriament com per les dimensions que n'hauria de tenir per un municipi de 25.000 habitants. La biblioteca es va projectar als anys 90, segons els estàndards bibliotecaris del moment i les previsions de creixement del municipi, aleshores de 15.000 habitants. Després de més de 20 anys ja havia quedat obsolet.

Per aquest motiu, l'Ajuntament d'Olesa va iniciar un seguit de reunions amb la Diputació de Barcelona, de qui depèn la Xarxa de Biblioteques Municipals, i el 2016 es va fer un procés participatiu que va derivar en la redacció d’un Pla de funcionalitats, document clau per definir com havia de ser la futura biblioteca. Un cop feta la convocatòria pública del concurs de projectes, un jurat d'experts va escollir unànimement la proposta guanyadora.

El regidor de Planejament i Urbanisme d’Olesa, Marc Serradó, ha destacat que el projecte d’ampliació no només permet tenir la biblioteca que Olesa necessita, sinó que també “és un referent en usos de l’espai, inclusió i sostenibilitat i una aposta per la il·luminació i la ventilació natural”. Alhora, segons ha remarcat el regidor, permet guanyar “una zona verda nova, que serà la coberta verda de l’edifici, per a tota la ciutadania”.

Audio file

La durada de les obres és de 16 mesos i per aquesta raó s’han dividit en tres fases. En una primera fase es faran les obres de millora de l’actual edifici de la biblioteca (d’uns 6 mesos de durada); en la segona es construirà el nou edifici que ocuparà l’actual pati de la Casa de Cultura, i en la tercera i darrera es connectaran tots dos edificis com una única peça.

Marc Serradó ha remarcat que, donat que es tracta d’unes obres de gran magnitud en ple centre d’Olesa, “hem de ser conscients que es generaran sorolls i algunes molèsties i per aquesta raó demanem comprensió i paciència a la ciutadania”.

Audio file

16 mesos d’obres sense deixar d’oferir el servei de biblioteca

Malgrat l’evident afectació que les obres comportaran a l’actual edifici de la biblioteca i també al de la Casa de Cultura, l’Ajuntament d’Olesa ha fet una aposta per mantenir obert el servei.

Així, donat que les obres començaran per l’actual edifici de l’equipament, el servei de biblioteca es traslladarà, a partir del 15 de gener, a les sales 1 i 2 de la Casa de Cultura (les sales d’exposicions). Des del dilluns 11 de desembre i fins a la data del trasllat a la Casa de Cultura, no es podrà accedir a alguns espais de la biblioteca, ja que s’estarà preparant l’empaquetat del fons de llibres i del mobiliari. El primer espai afectat serà la planta 1, on hi ha la sala d’estudi.

La regidora de Cultura d’Olesa, Emma Duran, ha explicat que a causa del trasllat de la biblioteca a les sales 1 i 2 de la Casa de Cultura, l’organització d’exposicions es traslladarà al Centre Cultural Cal Puigjaner i a L’Escorxador (en casos de mostres de temàtica juvenil).

Audio file

Quant al servei de préstec, no hi haurà afectació perquè, si bé no es podrà traslladar tot el fons de llibres al nou espai provisional, les peticions es podran aconseguir a través del préstec interbibliotecari. Així ho ha afirmat la directora de la biblioteca Santa Oliva, marta Puig, que ha destacat que també es continuaran organitzant activitats habituals com l’Hora del conte o les trobades dels clubs de lectura a espais com l’auditori de la Casa de Cultura o el saló de plens de l’ajuntament.

Audio file

L’espai que no es podrà oferir, però, és la sala d’estudi (actualment a la primera planta de la biblioteca). És per aquesta raó que la regidora de Cultura s’ha reunit amb responsables de tots els centres educatius d’Olesa per plantejar la possibilitat que puguin habilitar espais d’estudi per al seu alumnat. Alhora, l’Ajuntament d’Olesa està estudiant si hi ha algun espai municipal disponible que es pugui habilitar com a sala d’estudi, segons ha explicat la regidora de Cultura Emma Duran.

Audio file

Com serà la nova biblioteca?

El projecte, que es va escollir mitjançant convocatòria pública de la Diputació de Barcelona, és una proposta que encaixa amb les necessitats de l’equipament: s’amplia en una única planta treballant bé les façanes i aconseguint un edifici gairebé amb consum zero.

Un altre dels aspectes destacats és la gran coberta verda, de més de 1.000m2, que permetrà que també s’hi pugui accedir fora de l’horari d’obertura de la biblioteca. 

L’entrada a l’equipament es farà per la part central de l’edifici de la Casa de Cultura (per l’accés actual del carrer de Salvador Casas, 26). L’actual zona de lectura es destinarà als infants i es separarà per una paret de vidre de la nova sala gran. La primera planta serà per a la sala de vídeo i so i inclourà un espai polivalent.

Un dels trets més destacats és que la coberta inclou un sistema d’emmagatzematge de l’aigua que servirà per al reg de tota la zona verda. També s’instal·laran plaques solars que faran que l’edifici sigui totalment autosuficient, a més d’abastir d’energia a la Casa de Cultura i a edifici de l’Ajuntament.

La directora de la biblioteca Santa Oliva, Marta Puig, ha destacat que l’equipament, un cop estigui enllestida l’ampliació, no només permetrà oferir nous espais, sinó també noves activitats. L’objectiu, ha dit, és que la biblioteca esdevingui “el tercer espai de les persones, juntament amb casa seva i la feina”. 

La regidora de Cultura, Emma Duran, ha remarcat que, de fet, si la biblioteca ja ofereix actualment desenes d’activitats cada any, amb l’equipament ampliat hi haurà moltes més possibilitats de dinamització cultural en el que serà un gran espai cultural al bel mig d’Olesa. Per al regidor de Planejament i Urbanisme, Marc Serradó, un altre dels reptes és que el jovent “esculli la biblioteca d’Olesa per quedar-s’hi a estudiar i que aquesta esdevingui un referent al territori”. 

Audio file
Imatge virtual de com serà la coberta de la bibliotecaImatge virtual de com serà la biblioteca

Documents relacionats