Memòria històrica

      Plafó sobre Fèlix Figueras i Aragay     Plafó instal·lat a la plaça de la Sardana

L'Ajuntament d’Olesa de Montserrat vetlla pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de la ciutat com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques. 

Des de l'any 2016 l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha estat celebrant cada any les Jornades de Memòria i Justícia amb l'objectiu de recuperar la memòria històrica de la nostra vila i fer-ne difusió entre els nostres habitants per tal de que prenguin consciència dels episodis més foscos de la història contemporània. Per aconseguir-ho s'han realitzar activitats diverses: conferències, projeccions de documentals, concerts, espectacles, visites guiades per espais importants durant la Guerra Civil a la nostra població, etc.

A més d'aquestes jornades, el nostre ajuntament ha realitzat diverses actuacions en l'àmbit  de la memòria històrica:

- El 26 de febrer de 2004, l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat va signar un acord que retirava la medalla d’or de la vila així com totes les significacions, medalles i guardons concedits per aquest Ajuntament a la persona del general rebel Francisco Franco Bahamonde, en la seva etapa com a Dictador i Cap de l’Estat durant el període de 1939 a 1975.

-Des de l'any 2016 i fins a l'actualitat, cada dia de Tots Sants, l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat  organitza un homenatge a les 333 víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista al nostre municipi.

- Durant els anys 2016 i 2018 es va procedir a l'elaboració del cens de la simbologia franquista dels símbols franquistes que quedaven a la nostra vila i a la seva posterior retirada.

- Dins d’aquest àmbit, també s’ha realitzat una tasca de recerca de víctimes locals als camps de concentració nazis.  El 26 de gener de 2018 el nostre ajuntament va col·locar 10 llambordes anomenades Stolerpersteine que recorden tant les persones que han nascut com les que han viscut al nostre municipi que han estat víctimes als camps de concentració nazis.

El 14 d’abril de 2023 es col·locaran 3 noves llambordes que identifiquen 3 persones que van patir aquesta situació i que s’han descobert en els darrers anys.

Llambordes Stolpersteine