10/02/22

Els preus del lloguer d’habitatges van baixar a Olesa un 8% l’any passat

El preu del lloguer d’habitatges a Olesa va baixar l’any passat per sobre de la mitjana de Catalunya. La reducció d’un 8% ha estat possible gràcies a que l’Ajuntament d’Olesa s’acollís al 2020 a la regulació de la llei del preu del lloguer. Jordi Martínez, regidor d’Habitatge de l’Ajuntament d’Olesa, ha fet una valoració positiva d’aquestes dades tot i que considera que els preus continuen molt elevats

Image
Regidor d'Habitatge d'Olesa a Ràdio Olesa

El 2021 el preu del lloguer d’habitatges a Olesa es va reduir un 8%, per sobre de la mitjana de Catalunya, que va registrar una rebaixa del 5,5%. Aquesta important reducció ha estat possible gràcies al fet que l’Ajuntament d’Olesa es va acollir, ja al setembre de 2020, a la regulació plantejada per la Llei 11/2020 del preu del lloguer i al fet d’haver reclamat a la Generalitat que Olesa fos considera zona de mercat tens d’habitatge. El regidor d’Habitatge d’Olesa, Jordi Martínez, ha fet una valoració positiva d’aquestes dades i ha assegurat que l’Ajuntament continuarà reclamant noves polítiques d’habitatge d’ens supramunicipals que permetin als municipis poder reduir encara més els preus, tenint en compte que els ajuntaments no tenen competències en habitatge.

De fet, els bons resultats obtinguts a Olesa han fet que municipis propers com Esparreguera, que no es va acollir a la regulació del preu del lloguer en el seu moment, també hagi decidit fer-ho. En aquest sentit, Jordi Martínez ha manifestat que “és una satisfacció que municipis governats per altres partits reconeguin la bona feina feta per Olesa”.

Al setembre de 2020 va entrar en vigor la llei que regula el preu dels contractes de lloguer, que té com a finalitat contenir i moderar el preus en aquells municipis considerats zona de mercat tens d’habitatge. Des de l’aplicació de la llei, els municipis han registrat efectivament una reducció dels preus. En el cas d’Olesa, i segons dades publicades per l’Incasòl, la reducció ha estat d’un 8%. A Catalunya, i segons el Sindicat de Llogateres, el descens va ser d’un 5,5% de mitjana als municipis regulats i d’un 2,7% als no regulats.

Jordi Martínez, regidor d’Habitatge, ha destacat que malgrat la valoració positiva per la reducció del preu dels lloguers,  aquests encara són molt elevats i per aquesta raó “és necessari continuar amb accions per abaixar-los més”. En aquest sentit, ha apostat per l’impuls de polítiques que permetin  que els pisos buits entrin al mercat del lloguer, així com per la promoció d’habitatge públic.

Segons el regidor, “a Olesa hi ha molta demanda i poca oferta, i aquesta és una de les principals problemàtiques per a la gent que vol emancipar-se o canviar de domicili”. De fet, Martínez ha recordat que “l’habitatge és una de les claus imprescindibles de l’Estat del Benestar, juntament amb l’educació i la salut”. El regidor d’Habitatge hi ha afegit que la situació és insostenible per a moltes persones, que es veuen obligades a destinar més del 50% dels seus ingressos a pagar l’habitatge.