21/07/21

Presentació del primer projecte d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús d'Olesa de Montserrat

Sostre Cívic és la cooperativa que impulsa el projecte que consisteix en un edifici a mig construir a l'Eixample amb 25 habitatges. La presentació es va dur a terme a l'Auditori de la Casa de Cultura amb el suport de la regidoria d'Habitatge i de Promoció econòmica.

Image
Presentació del projecte de l'habitatge cooperatiu en l'Auditori

L'Auditori de la Casa de Cultura ha acollit aquest dimarts 20 de juliol la jornada Economia social cooperativa: el model d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús i que va començar amb la presentació de Jordi Martínez, regidor d'Habitatge d'Olesa de Montserrat. Martínez va destacar que des de l'Ajuntament s'acompanyarà qualsevol iniciativa d'habitatge cooperatiu i, que per tant, sigui "un projecte d'habitatge que no tingui una finalitat especulativa"; remarcant que "el problema de l'accés a l'habitatge preocupa a bona part dels ajuntaments, també a Olesa de Montserrat, on ens trobem lloguers alts i capacitat econòmica baixa de les famílies, que tampoc poden accedir a la compra". 

La cap del departament de Promoció econòmica, Yolanda Muñoz, va ser l'encarregada de manifestar el suport del consistori a l'economia social cooperativa perquè "és un model amb valors com l'equitat, la solidaritat, la sostenibilitat, la participació i el compromís amb la comunitat i que prioritza la satisfacció de les necessitats de les persones per sobre del lucre, millorant la qualitat de vida de la societat". Aprofitant la jornada, es va fer la presentació d'un vídeo sobre cooperatives emergents a Olesa de Montserrat.

A continuació, el tècnic de comunicació de Sostre Cívic, Jose Téllez, va fer una explicació sobre el model d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús. Téllez va remarcar que és un model que promou la propietat col·lectiva i el dret d'ús dels habitatges de les persones sòcies de la cooperativa que, a més, gestionen l'ús de la propietat col·lectiva de forma assambleària. Entre els principals valors del model, Sostre Cívic destaca que la propietat dels habitatges sempre la té la cooperativa sense ànim de lucre, promovent habitatge assequible amb quotes estables i per sota del preu del mercat de lloguer. Abans de presentar el projecte d'Olesa de Montserrat, Xavier Gómez va explicar com s'havia desenvolupat el projecte Mur de Martorell en el qual ja hi viuen 14 unitats familiars.

Projecte d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús d'Olesa de Montserrat

Téllez també va participar en la presentació del projecte d'habitatge cooperatiu d'Olesa de Montserrat conjuntament amb Sergi González i Bernat Hernández de Baula Arquitectura i Inés de Rivera de STEM Arquitectes. El projecte que promou Sostre Cívic a Olesa es tracta d'un edifici a mig construir al barri de l'Eixample, entre els carrers Pau Casals i Colom i que està format per 25 habitatges d'entre 45 i 85 m2 útils. Malgrat que l'obra ja està començada, es planteja fer un procés participatiu amb el grup impulsor per adaptar el projecte tant com es pugui, sobretot dels espais col·lectius complementaris que es crearan i que seran d'ús de tota la comunitat i places d'aparcament. La finca és actualment propietat d'un fons immobiliari i es troba actualment en desús fruit de la crisi immobiliària de 2008. 

Les persones sòcies de la cooperativa que formen part del grup impulsor ha fet un estudi tècnic i econòmic sobre la viabilitat del projecte. Segons els arquitectes, l'edifici tot i els anys en desús es troba en bones condicions de conservació i es distribueix de la manera següent: 3 pisos a la planta baixa, 7 pisos a la primera planta, 7 pisos a la segona planta, 7 pisos a la tercera planta (dúplex). Per poder tirar endavant el projecte és necessari que el grup impulsor estigui complet que tindrà un seguit d'obligacions econòmiques:

  • L'aportació inicial (de caràcter de capital social a la cooperativa) és retornable quan una persona marxa i variarà en aquest projecte entre els 11.100 € pels habitatges més petits (uns 50 m2) a 24.900 € pels més grans (85m2). 
  • La quota mensual es paga per fer ús de l'habitatge i no és retornable quan un soci marxa. S'ha previst que les quotes oscil·laran entre els 400 € i els 700 € depenent del tamany dels habitatges.

Per formar part del grup impulsor del projecte cal ser soci/sòcia de la cooperativa i complir amb els criteris d'Habitatge de protecció oficial, entre els quals hi ha una limitació d'ingressos. Segons va explicar Sostre Cívic, les incorporacions al grup impulsor es poden fer fins aquest dimecres 21 de juliol i després de fer una primera aportació de 1.500 €; al setembre es faria la segona aportació de 5.000 € i al novembre s'efectuaria la compra de la finca i caldrà haver fet tota l'aportació inicial. L'inici de les obres seria principis de 2022 i l'entrada a viure la tardor de 2023. 

Sostre Cívic va informar a la presentació que un cop acabat el període d'inscripcions al grup impulsor, la llista restarà oberta fins a completar el grup i que l'accés serà per ordre estricte d'incorporació. Per a qualsevol dubte es pot adreçar un correu electrònic info@sostrecivic.cat