04/09/22

Presentació del cartell de la 15a edició de La Festa dels Miquelets

El cartell es va presentar ahir públicament durant la inauguració d’una exposició commemorativa dels 15 anys d’història de la festa de recreació històrica que es pot veure a la Casa de Cultura.

Image
Cartell dibuixat de la festa del Miquelets

El president de l’Associació cultural La Festa dels Miquelets, Adrià Carreras, va ser l’encarregat de descobrir el cartell de l’edició d’enguany i d’inaugurar l’exposició commemorativa dels 15 anys de La Festa dels Miquelets que ja es pot veure a la Casa de Cultura d’Olesa de Montserrat. El cartell d’aquest 2022 és obra del dibuixant olesà Rubén del Rincón.

L’exposició commemorativa dels 15 anys d’història de La Festa dels Miquelets està formada per un seguit de plafons explicatius amb l’evolució d’aquesta festa de recreació històrica i que es podrà veure durant els propers quinze dies i també durant l’edició d’enguany de la festa els dies 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre a Cal Puigjaner.

Adrià Carreras ha destacat que la presentació del cartell i la inauguració de la mostra “coincideix amb les dates que fins ara s’havia celebrat La Festa dels Miquelets i amb l’objectiu d’estar presents durant tot el mes de setembre per donar a conèixer l’edició d’enguany”. Sobre l’exposició, Carreras ha destacat que “és una mostra que s’ha elaborat amb material propi que s’ha anat recopilant durant aquests quinze anys”. 

Segons l’Associació cultural La Festa dels Miquelets, la previsió és publicar la setmana vinent el programa d’activitats on els olesans i les olesanes ja podran consultar totes les activitats que s’hi encabiran durant la quinzena edició. A més de tornar al format prepandèmia, el president d’aquesta entitat, Adrià Carreras ha destacat de l’edició d’enguany “l’increment de la presència de recreadors històrics i la fira que es concentrarà al voltant de l’església”. Això permetrà “incrementar la presència de Miquelets als carrers de la vila i amb una recreació i batalles més espectaculars”.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, Xavier Rota, va afirmar durant la presentació del cartell i la inauguració de l’exposició que “és un orgull que una activitat de recerca hagi acabat sent una festa popular i que hagi arrelat, creixent i evolucionant en aquests 15 anys d’història”. 

L’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera, va destacar que La Festa dels Miquelets és un esdeveniment transversal ja que fomenta la cultura, la recreació històrica, la tradició, la cohesió entre entitats i persones del municipi però també fomenta la reactivació econòmica de la vila així com visitants d’arreu.

15 edició de La Festa dels Miquelets

La Festa dels Miquelets, una de les cites més esperades de l’any al municipi, trasllada la celebració de la seva 15a edició de primers de setembre als dies 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre. Entre les novetats, també hi ha el canvi d’ubicació de les activitats i de la recreació de la batalla que va succeir en el transcurs de la Guerra de Successió prop de la vila d’Olesa. Des dels seus inicis, la Festa dels Miquelets s’ha celebrat el cap de setmana previ a l’11 de setembre, de la mà de l’Associació Cultural La Festa dels Miquelets i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olesa. Enguany, Olesa de Montserrat es trasllada fins al 1714 durant el primer cap de setmana d’octubre.

Les activitats arrencaran el divendres, 30 de setembre. El celler de Cal Puigjaner acollirà l’acte oficial de presentació de la festa i, a continuació, un seguit de conferències que serviran per divulgar els fets que succeïren a Olesa i al seu entorn durant la Guerra de Successió (1705-1714). L’acte principal a nivell institucional serà l’homenatge i ofrena floral al Memorial 158, al monument que es va dedicar a Olesa als 158 soldats austriacistes originaris d’Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya morts entre 1706 i 1714, en el transcurs de la Guerra de Successió i enterrats a Olesa. 

Enguany, la major part de les activitats s’ubicaran entorn de l’església per reforçar l’esperit històric i recuperant així les localitzacions on van succeir aquests esdeveniments fa més de 300 anys. Un dels plats forts de La Festa dels Miquelets, la batalla i captura del “Capitán Maria”, canvia l’escenari del Parc Municipal i se celebrarà als terrenys propers a la cruïlla entre el carrer del Conflent i el carrer del Mestre Joan Llongueras. L'activitat recrea el combat succeït a finals del mes de juliol de l’any 1714 prop de la vila d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic i que va servir per capturar el sanguinari capitost borbònic conegut com a “Capitán Maria”. El campament militar, que recrea un campament de l'exèrcit català del segle XVIII, repetirà la seva ubicació al pati de Cal Puigjaner i enguany s’hi ampliarà ocupant tots els patis inferiors de l’edifici.