22/07/21

Alt risc d'incendi forestal fins dissabte per les altes temperatures

Una unitat de vigilància patrulla cada dia des de les 12:30 fins les 19:30h pel terme municipal d’Olesa davant l'increment de risc d'incendi durant els mesos d'estiu i també ho fa l'ADF durant els caps de setmana. Si algú veu una columna de fum cal avisar ràpidament al 112.

Image
Vehicle amb vinil a la porta d'informació i prevenció d'incendis forestals

Protecció civil ha posat en prealerta el pla Infocat per l'elevat risc d'incendis i la previsió és que aquest nivell es mantindrà fins el dissabte com a conseqüència del repunt de les temperatures previstes per aquest dijous i divendres. Per aquest motiu, s'ha activat el pla de protecció de control d'accessos al medi natural i la prohïbició de fer foc a menys de 500 metres de massa forestal, quedant restringuida al màxim tota l'activitat al medi natural. El Departament de Medi Ambient ha aplicat el control d'accessos per minimitzar l'activitat i també recorda que resten tancades la zona de barbacoes de l'Areny del Molí. 

Com cada any, la Diputació de Barcelona ha posat en marxa el Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) a tota la província des del 18 de juny i fins l'1 de setembre en horari de 12:30 h a 19:30 h de forma ininterrompuda. En el cas d'Olesa de Montserrat, el dispositiu consisteix en una patrulla que recorre el nostre terme municipal, Esparreguera i Collbató per evitar incendis forestals durant aquests mesos d'estiu. El PVI té l'objectiu de prevenir incendis en les 484.813 hectàrees forestals dins la província de Barcelona i es fa coordinadament amb ajuntaments, entitats relacionades amb la prevenció i extinció d’incendis amb l'establiment de diferents procediments i protocols d’actuació consensuats amb els Bombers de la Generalitat, els Mossos d’Esquadra, les policies locals i les ADF.

Enguany, el dispositu constarà d’una plantilla de 262 persones que han estat contractades per la Diputació durant la campanya d’estiu i 114 vehicles que patrullaran cada dia, de dilluns a diumenge. El Pla d'Informació i Vigilància contra incendis forestals compta amb la participació de 273 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), 9 federacions d'agrupacions de defensa forestal i altres administracions per aquest objectiu comú. Els mitjans tècnics i humans del PVI 2021 es distribueixen en tres sectors de prevenció: Metropolità Nord, Metropolità Sud i Centre, que engloben l’equivalent a tres o quatre comarques. A cada sector hi ha centres de control ubicats principalment als parcs de bombers de la Generalitat. En aquests centres de comunicacions hi ha un operador que està permanentment en contacte amb els punts de vigilància fixi amb les diferents unitats mòbils d'informació i vigilància.

Olesa de Montserrat compta amb un Pla de Prevenció Municipal d'Incendis Forestals (PPI) propi, que és un instrument de planificació i gestió definit a la Llei 6/1988  forestal de Catalunya on s'especifica que les entitats locals situades en zones d'alt risc d'incendis forestals han de disposar d'aquest pla. Segons aquest pla, es procedeix a la neteja de parcel·les municipals i que també es fan requeriments per tal que es dugui a terme la neteja de parcel·les privades, com ja es ve fent en els darrers anys. De la mateixa manera, es fan revisions periòdiques, amb la col·laboració de l'ADF, dels diversos sistemes hidrants d'ús exclusiu per a Bombers de la Generalitat que hi ha ubicats dins el terme municipal però a les zones no urbanes, com és el cas de l'hidrant situat a l'Areny del Molí.

El departament de Medi Ambient de l'Ajuntament també planifica el manteniment i arranjament de la xarxa de camins municipals per tal de garantir que, en cas d'incendi, els Bombers puguin accedir amb facilitat a qualsevol punt així com també el manteniment de les franges perimetrals.