01/04/22

L’Ajuntament presenta les millores previstes a la zona esportiva de Les Planes

Dijous es va fer el segon acte informatiu sobre equipaments esportius, centrat especialment al complex Salvador Boada.  S’hi van detallar les obres ja realitzades al complex i es van respondre els dubtes plantejats per algunes entitats esportives.

Image
L'Alcalde Miquel Riera fent la presentació amb el cap d'esports. Pantalla amb les millores que es faran

L’Auditori de la Casa de Cultura va ser l’escenari dijous del segon acte informatiu organitzat per l’Ajuntament d’Olesa per explicar a la ciutadania i a les entitats esportives la situació actual i les perspectives de futur dels principals equipaments esportius locals. Concretament, aquesta segona sessió es va centrar en el complex esportiu Salvador Boada (format pel pavelló que du el mateix nom, la pista annexa, la piscina coberta i la d’estiu, i la pista municipal d’atletisme). A l’acte es van detallar les obres realitzades fins ara al complex i es va avançar com es desenvoluparan les futures fases d’actuació.

Miquel Riera, alcalde d’Olesa, va recordar que l’objectiu de les sessions és explicar “quines són les perspectives de futur, possibilitats i potencial que té el municipi per donar sortida a totes les demandes que hi ha” en l’àmbit esportiu. Segons Riera, quan acabin les obres els canvis en el complex no seran només físics sinó que també permetran a l’ajuntament “donar un millor servei a la ciutadania”.

Toni Grima, cap del Departament d’Esports, va detallar quines han estat les inversions i el manteniment fets en l’equipament als darrers sis anys. Les inversions ascendeixen a una mica més de 3 milions d’euros, i el cost anual de manteniment és de 442.999 €.

Al pavelló Salvador Boada, les inversions han costat més de 117.000 €, i el manteniment comporta uns 70.000 € anuals. Quant a la pista annexa al pavelló, les inversions que s’han fet sumen més de 530.000 € i el cost anual de manteniment és de 38.000 €. Tanmateix, la pista municipal d’atletisme ha tingut una inversió de més de 26.000 € i el manteniment és de 24.000 € anuals.

El cap d’Esports també va explicar les inversions realitzades a les altres dues instal·lacions que no són utilitzades per les entitats esportives: la piscina coberta i la piscina d’estiu. En el cas de la piscina coberta, l’Ajuntament està executant la remodelació i ampliació de l’edifici per fases. Primer es va aixecar un nou edifici de vestidors, i es va renovar tota las maquinària, i actualment s’està treballant en la construcció d’una nova planta que acollirà una sala de fitness, sales polivalents, i un bar-restaurant. Fins ara s’hi ha invertit 2,27 milions d’euros. Quant a la piscines d’estiu, s’hi ha fet inversions de 110.000 €. Aquestes dues instal·lacions compten amb uns costos ordinaris de 150.000 € cadascuna i uns ingressos que, entre les dues instal·lacions, s’acosten als 280.000 € anuals.

 

Properes accions de millora dels equipaments

Maria Rull, cap del Departament d’Urbanisme, va explicar les possibilitats urbanístiques que té el sector amb el nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM). Segons Rull, el POUM preveu a la zona de Les Planes és un espai que inclou la pista de cross i la de tir amb arc, amb una superfície total d’aproximadament 47.000 m2.

Segons Rull, en l’actualitat  “tot l’equipament esportiu es troba pràcticament centrat a la zona nord del municipi”. Per aquest motiu, la segona zona prevista al POUM per a l’ampliació dels equipaments esportiu es troba al sector urbanitzable ubicat entre la via del tren i la C-55, “un espai de més de 22.000 m2”. L’arquitecta va assegurar que “amb el POUM es podria reconduir la polaritat que hi ha ara de tota la zona esportiva a la zona nord del municipi i també tenir una zona més propera al barri de l’Eixample”.

Rull va afegir que l’import total de les inversions en execució d’obres és de prop de 3 milions d’euros. Les actuacions que ja s’han portat a terme entre 2019 i 2021 han estat l’edifici dels vestidors de la piscina coberta, l’habilitació dels vestidors de la piscina d’estiu i l’aparcament de la zona d’atletisme. Les accions que s’estan executant actualment són l’ampliació de l’edifici de la piscina coberta ( amb la creació del nou gimnàs i un bar) i la millora de la comunicació del pas cap a la pista d’atletisme.  

De cara a aquest any i al vinent, les obres previstes són l’enderroc dels vestidors del Pavelló Salvador Boada, l’habilitació de la part inferior de la grada i la millora de la plaça que hi ha entre el pavelló i l’edifici de la piscina coberta per permetre-hi un accés “més amable”. La cap d’Urbanisme també va avançar que hi ha tres projectes més en redacció: la creació dels vestidors d’atletisme, la millora de la tanca de l’aparcament i l’adequació de l’arbrat a la zona de la pista de cross

 

Projectes en execució: el gimnàs i el bar

Maria Rull va explicar que el projecte que actualment s’està executant s’ha dissenyat perquè, a través de la plaça que hi haurà entre el pavelló i la piscina coberta, es pugui tenir accés independent al bar. També hi haurà una rampa per la qual s’accedirà a la zona on estarà el control d’accés, les piscines i tota la resta d’equipament. Tanmateix, l’edifici s’està recobrint amb una xapa microperforada que permet veure el paisatge des de dins i alhora impedeix la visibilitat des del carrer, garantint la privacitat dels usuaris. D’altra banda, s’habilitarà una sortida d’emergència a la zona superior i s’estan instal·lant plaques fotovoltaiques per dotar d’autosuficiència energètica a l’edifici.

 

Per la seva banda, Toni Grima va destacar que la principal millora que suposa aquest projecte és la creació d’una sala de 266m2 i dues més de 85m2, que permeten ampliar les possibilitats del nou equipament. En aquest sentit, el cap d’Esports va avançar que “s’ha licitat un contracte de renting amb opció de compra de maquinària de fitness amb l’empresa SALTER que permetrà comptar amb una maquinària nova i el manteniment corresponent”. També, a una de les sales s’habilitarà un espai d’spinning inclòs en aquesta licitació.

La instal·lació està pensada per disposar d’un espai de cardio amb vistes a Montserrat, màquines de pes lliure, màquines guiades, entrenament funcional i una màquina central multipower. D’altra banda, a una de les noves sales hi haurà un nou servei d’spinning virtual.

 

Quant al bar, Maria Rull va explicar que la zona s’està habilitant amb les obres imprescindibles: “la idea és que la concessió tingui una durada llarga i que la futura gestió el pugui adaptar a les necessitats”. Actualment, s’hi està fent un bany, un magatzem, una petita barra i altres espais interiors i exteriors.

 

Noves tarifes d’entrades i preus d’abonaments

Toni Grima va recordar que al Ple municipal del mes de març es van aprovar les noves tarifes per a les entrades a les piscines i els preus dels abonaments del Servei Municipal d’Esports. La matrícula té una quota de 34,70 €, i l’abonament mensual té el mateix import. L’abonament general donarà accés a la piscina coberta, a les activitats dirigides (spinning, bodypump, zumba...) i al gimnàs, amb una tarifa plana per accedir-hi sense límit.

També hi haurà la modalitat de l’abonament mensual reduït per 24,30 € i abonaments mensuals de cap de setmana -amb l’objectiu d’obrir la piscina també els diumenges- amb la mateixa quota, amb l’objectiu d’augmentar el nombre d’usuaris. L’entrada puntual costarà 7 € i l’abonament per a deu accessos costarà 56 €.

Les bonificacions (reduccions de la taxa) previstes a la nova Ordenança Fiscal 15.1 són les següents:

a) Les persones d’entre 4 a 15 anys els serà d’aplicació un coeficient reductor del 0,50 (reducció del 50%).

b) Les persones  d’entre 16 i 21 anys els serà d’aplicació un coeficient reductor del 0,80 (reducció del 20%).

c) Les persones en situació d’atur, jubilat, pensionista o discapacitat (>33%), monoparental i família nombrosa, els serà d’aplicació un coeficient reductor del 0,80 (reducció del 20%).

 

Projectes per executar: els vestidors del pavelló Salvador Boada

Les accions previstes, amb un pressupost total de 653.179,87 €, se centren a la planta baixa del pavelló, i inclouen la reforma dels vestidors d’hoquei i dels de sota la grada; l’enderroc dels antics vestidors; la urbanització de la plaça i la rampa d’accés al complex, i la possible instal·lació d’una marquesina a l’espai exterior. Paral·lelament, a la primera planta, es farà l’enderroc de l’escala i la rampa de l’antic accés i l’edificació d’una escala d’emergència, entre d’altres.

Amb aquest projecte, s’aconsegueix un accés directe als vestidors, la creació de quatre grups de vestidors amb dutxa i bany, petits magatzems perquè cada entitat disposi del seu propi espai i un magatzem més gran per desar-hi elements de gran volum.

Fetes les explicacions, d’entre les persones assistents a l’acte, diferents membres d’entitats esportives que utilitzen aquests equipaments, com ara el Club Atletisme Olesa i el Club de Futbol Sala Olesa, van realitzar algunes consultes referents als vestidors de la pista municipal d’atletisme o les actuacions al pavelló.

Podeu veure íntegre l'acte informatiu sobre la zona esportiva de Les Planes al canal de YouTube de l’Ajuntament d’Olesa.