23/04/22

Olesa recupera l'ambient festiu per la diada de Sant Jordi, malgrat la inestabilitat meteorològica

Un inici matinal plujós i fins i tot amb calamarsa no ha frenat la presència de gent al voltant de l'Ajuntament, on s'han concentrat les paradetes de venda de llibres i roses. L'aglomeració d'olesans i olesanes ha recordat l'estampa anterior a la pandèmia, recuperant l'ambient perdut des del 2019

Image
Paradetes de Llibres i Flors al Parc al costat de l'ajuntament

Sant Jordi ha tornat i això malgrat que la meteorologia no ho ha posat fàcil. Després de dos anys d'afectació plena per la pandèmia, centenars d'olesans i olesanes han sortit avui al carrer per gaudir per les paradetes de llibres, roses i d'entitats instal·lades en diferents espais del Parc Municipal. Malgrat la inestabilitat meteorològica durant la part inicial del dia, la jornada s'ha viscut plenament amb nombroses activitats.

Olesa de Montserrat s'ha llevat aquest matí amb pluja, amb incertesa i amb molts llibreters i paradistes preocupats. Hi ha hagut treva meteorològica a partir de les 9 h, amb tímids moments assolellats que han activat la sortida al carrer de la gent. Posteriorment, ha arribat el moment crític de la jornada, cap a les 11 h, quan la calamarsa ha fet acte de presència. Aquesta ha estat intensa, però curta, i ràpidament s'ha recuperat la normalitat.

Durant la jornada, els protagonistes han estat els llibres i les roses de la Fira de Sant Jordi instal·lada en diferents espais del Parc Municipal, amb la participació de llibreters, autors i autores locals, i entitats com Acaima Olesa, Agrupament Escolta Sant Bernat de Claravall, AMPA Escolàpies, Associació Pro disminuïts Santa Oliva, Associació Veïnal La Rambla-Eixample, CECSCAT -associació de persones amb capacitats diverses-, Creu Roja, Fal·lera Olesana, Associació de Geganters, Edicions Paper d’Estrassa, Escola Povill,  Llibreria Literator, Llibreria Núria, Olesa Ateneu, UEC i la Fundació Vicente Ferrer.

Al llarg del matí els alumnes de l'Escola de Música han ofert diferents concerts, s'ha fet una sessió de narració oral de contes que no ha pogut finalitzar per una intensa calamarsa i la presentació del llibre “Per Sant Jordi, més dones olesanes”, d’Edicions Paper d’Estrassa. Al migdia, i després de moments d'incertesa meteorològica, l’escenari del Parc Municipal ha acollit un dels actes centrals de la festivitat com és el Lliurament del 30è Premi Sant Jordi Infantil i Juvenil, amb la col·laboració dels centres educatius del municipi. També s’ha organitzat un Taller Infantil d’Il·lustració i els tradicionals Tastets Musicals.

A la tarda no s'han aturat les activitats, tot i que aquestes s'han desenvolupat principalment a l'Escorxador i a l'Auditori de la Casa de Cultura per les condicions meteorològiques. S'ha fet un espectacle d’animació infantil “Els Més Tumàcat en concert” i la Lectura de textos de Joan Fuster, Guillem Viladot i Gabriel Ferraté, organitzada per l’Associació CECSCAT. També un Taller Infantil d’Il·lustració i Estampació de bosses de roba d'Edicions Paper d'Estrassa i una lectura pública de poesia “A tota veu”, impulsada per Òmnium Cultural. Ha tancat la jornada el concert de “Doc & Friends”.

La nit s'ha acabat amb activitats tradicionals d'Olesa de Montserrat com la Custusigniada, la festa organizada pels diables olesans Custus Ignis, i el correfoc.

Entrega del 30è Premi Sant Jordi infantil i juvenil de conte i narració breu en català 2022

Els participants en el 30è Premi Sant Jordi infantil i juvenil de conte i narració breu en català, alumnes de les diferents escoles i instituts d'Olesa, han estat protagonistes durant part de la jornada. Enguany s'han presentat un total de 83 obres i s'han mantingut els cinc grups de participació, dividit per cursos, afegint-se noves modalitats: poesia, poesia visual, còmic i relat breu, a més de la tradicional narrativa. Cada estil ha quedat concretat en un grup d'edat. Com és habitual, el premi Sant Jordi s'ha dividit en diferents categories.

A la categoria A (poesia), per a alumnes de primer i segon d'educació primària, el primer premi ha estat per a Laia Valencia Rivera, de 7 anys, pel conte "L'excursió de Van Gogh".

A la categoria B (narrativa), per a alumnes de tercer i quart curs de primària, el primer premi ha estat per a Blanca Cumplido Jiménez, de 9 anys, pel conte "La càmera màgica".

A la categoria C (poesía visual), per a alumnes de cinquè i sisè de primària, el premi se l'ha endut Júlia Riu Climent, de 10 anys, pel conte "Pau trencada".

A la categoria D, per a alumnes de primer i segon d'ESO (narrativa i còmic), el primer premi en l'estil narratiu ha estat per a Laia Mills Domènech, de 12 anys, pel conte "La taca de tinta". L'estil còmic, malauradament ha quedat desert.

Finalment, i a la categoria E (relat breu i narrativa), per a alumnes de tercer i quart d'ESO, el primer premi en narrativa ha estat per a Bernat Solsona Garcia, de 15 anys, pel conte "Fugir". L'estil relat breu, malauradament ha quedat desert.

Els guanyadors i les guanyadores de les diferents categories han rebut de mans de la regidora d'Ensenyament, Lourdes Vallès, un trofeu i un val per a un lot de llibres. Tots els i les finalistes també ha rebut un obsequi un diploma acreditatiu.

Diumenge amb més activitats

El progarama d'activitats de Sant Jordi continua. Demà diumenge engegarà amb la Passejada Literària que farà un recorregut per descobrir diferents paratges de la vila d’Olesa on apareixen diverses obres literàries. Per participar en aquesta activitat cal fer reserva prèvia a la plataforma vivetix.com o al telèfon 93 778 00 50 (extensió 4031) abans de dijous 21. La sortida de la passejada literària serà a les 10 h des de la plaça de Fèlix Figueras i Aragay.

A la tarda, a les 17.30 h el Teatre El Casal acollirà  l’espectacle familiar “Vers per on- poesia pop”,  de la Companyia Pentina el Gat. I a les 19 h, a la plaça de la Sardana, hi haurà una nova Ballada de Sardanes amb la Cobla Vila d’Olesa.