08/03/23

Olesa commemora el Dia Internacional de les Dones reivindicant igualtat

La lectura del manifest institucional, feta aquesta tarda a la Pl. Fèlix Figueras i Aragay, ha anat a càrrec de la periodista de Catalunya Ràdio, l’olesana Dolors Martínez. S'ha posat de manifest que el feminisme està per eliminar les desigualtats en tots els àmbits de la vida.

Image
L'edifici de l'Ajuntament il·luminat de lila pel Dia Internacional de les Dones.

Olesa de Montserrat ha celebrat un any més el Dia Internacional de les Dones i aquesta tarda, davant d’un Ajuntament il·luminat de lila, ha tingut lloc la tradicional lectura del manifest institucional davant de més d'un centenar d'assistents. La periodista de Catalunya Ràdio Dolors Martínez ha llegit el manifest en una jornada que havia arrancat amb la interpretació d’un tema musical a càrrec d’alumnes de l’Escola Municipal de Música. En la lectura de manifest, s’ha destacat que “les dones olesanes alcen de nou la veu per reivindicar tant les seves llibertats com les de la resta de dones d’arreu del món que pateixen una vulneració sistemàtica dels seus drets”.

En el manifest llegit Dolors Martínez, en representació de les entitats feministes olesanes Ariadna i Dones i Progrés, ha expressat que “és només des del lideratge i la praxi feminista que podem avançar en la consecució de territoris igualitaris, sostenibles i que posin la vida al centre mitjançant la creació polítiques públiques, locals, transformadores i transversals; i amb la promoció de serveis inclusius que fomentin la igualtat de totes les persones”.

La jornada ha comptat amb la presència de la regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Ada Agut, qui ha obert les intervencions destacant que “avui és un dia per commemorar tot el que s’ha aconseguit fins ara i per reivindicar tot els que encara falta. Des de tots els departaments de l’Ajuntament, es treballa dia a dia per mantenir vius els valors del feminisme, perquè entenem aquesta lluita com quelcom transversal que ens interpel·la a tots i a totes”.

L'acte ha seguit amb una acció participativa feminista dinamitzada per Dúnia Ascaso i Ona Vinyes. L'acte s'ha ideat per ser construït entre totes les persones assistents d'una manera activa i col·laborativa. Utilitzant capses de cartó, pintura i retoladors, s'ha creat un mur d'idees i possibilitats per contraposar-lo al mur imposat pel masclisme. Ascaso ho ha definit com a "una possibilitat de dir la nostra, de fer-ho visible i de prendre consciència per forçar el canvi".

Un 8M ple d'actes

Durant tota la setmana, s’ha pogut visibilitzar la lluita feminista amb la il·luminació de lila de la Torre del Rellotge. Els actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones van arrencar dimarts 7 amb la caminada per l’entorn urbà, “Voltem Olesa!”. Aquest matí, a Olesa Ràdio (90.1 FM), s’ha emès una tertúlia de dones olesanes parlant sobre el treball reproductiu. La podeu recuperar al web de la ràdio. També durant el dia d’avui, en les hores prèvies a l’acte institucional, S’ha establert el Punt Lila del SAID – La Teixidora on s’ha realitzat un taller d’estampació de bosses feministes a càrrec de Martí i Lluis Alcon. Demà dijous, a les 9.30 h, es farà amb el taller formatiu “Dona’t ocupabilitat” a Cal Rapissa i a la tarda podreu assistir a l’espectacle familiar “Blauró, el poble que només coneixia dos colors”, a les 18 h a la Biblioteca Santa Oliva. Divendres 10, coincidint amb la celebració del mercat ambulant, s’instal·larà també un punt lila del SIAD-La Teixidora a la plaça de l’Oli.

Els actes segueixen tot el cap de setmana engegant dissabte 11, de 10 a 13 h, amb activitats esportives dirigides a l’Escorxador. Aquell mateix matí a les 11 h hi haurà una passejada pels nous carrers de Cal Candi on s’han posat noms de dona, i a la tarda, l’exposició de pintures d’Eva Pacheco que porta per títol “La renaixença de l’ànima”, a les 18.30 h al, recentment inaugurat, Centre Cultural Cal Puigjaner. L’endemà diumenge, a les 11.30 h hi haurà un partit de futbol sala femení entre el Futbol Sala Olesa i l’Esparreguera Club de Futbol Sala, al Pavelló Municipal Salvador Boada. Al migdia s’organitza un vermut musical amb veu de dona a l’Escorxador i, a la tarda, serà el torn del bàsquet femení i s’enfrontaran les veteranes del Nou Bàsquet Olesa i el Club de Bàsquet Esparreguera. Serà al Pavelló Municipal de Bàsquet.

A banda d’aquestes activitats, el dissabte 18 de març es podrà veure a L’Escorxador l’obra de teatre “Elles”, de la companyia La Melancòmica. Una comèdia irreverent i feminista repassa els clixés de gènere i es treuen a escena, sense pèls a la llengua, tots aquells temes femenins dels quals ningú parla.