11/06/21

Olesa celebra una lluïda diada de Santa Oliva malgrat les restriccions sanitàries

Les entitats locals van oferir els seus rams i plantes a la patrona en la tradicional ofrena floral. Les festes de Santa Oliva continuaran fins aquest diumenge.

Image
Actuació al carrer d'un grup de nenes de l'esbart d'Olesa

La festa de Santa Oliva 2021 va arrencar aquest dijous amb els actes més tradicionals i populars de la celebració, coincidint que era la diada de la patrona. Nombroses entitats van participar a l’ofrena floral davant el Porxo de Santa Oliva en un acte que, a banda de retre homenatge a la patrona, va tornar a ser una mostra de la cultura popular catalana, gràcies a les actuacions d’entitats com els Gegants, l’Esbart Olesà, Olesa Sardanista, els Bastoners del Montserratí, l’Arrel Acció Cultural amb la Mulassa i Fal·lera Olesana. Abans de fer l’ofrena, algunes d’aquestes entitats van oferir, primer a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay i després ja davant el Porxo de Santa Oliva, una petita mostra  d’aquesta riquesa de la cultura popular catalana, i com no, olesana.

Abans de l’ofrena floral (enguany beneïda pel pare Luis Nsue) el Col·lectiu de Joves Santa Oliva també va entregar els premis a l’avi i l’àvia més grans del barri, així com també  al nen més petit i el portal més ben engalanat. Enguany, el premi a l’avi més gran del barri ha estat per a Pere Montes; el de l’àvia més gran ha estat per a Rosa Arnau; el premi a l'infant més petit ha estat per Pol Moya; i el premi al portal més ben guarnit ha estat pel del carrer Gras, 5.

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha destacat que Santa Oliva, “forma part de la nostra identitat”, i la seva festivitat és “una tradició que hem mantingut en ple confinament, i que aquest any ens permet retrobar-nos amb forces renovades”. Després que l’any passat Olesa hagués de celebrar una Santa Oliva de mínims, a causa del confinament i les mesures sanitàries, aquest 2021, va dir l’alcalde, “no ens conformem amb l’ofrena, volem la festa sencera”, que es recupera “de la mà de les entitats del barri, autèntic indicador de la vitalitat social, de la bona salut, del bon veïnatge i de la capacitat d’entesa d’una comunitat”.

Miquel Riera també va destacar que “recuperarem amb força els teatres, les sales, però sobretot els carrers i les places, l’escenari principal de la vida comunitària, allò tan mediterrani i tan nostre, l’espai públic que propicia la conversa, que facilita conviure, compartir, fer comunitat”. L’alcalde també va tenir un record per a les persones que malauradament ja no hi són a causa de la covid-19, reivindicant celebrar Santa Oliva “des del record, el respecte als que han patit i estan de dol, fem-ho des de la responsabilitat i la prudència, que facin d’aquesta festivitat una punta de llança per totes les que han de venir. Hem demostrat amb escreix que la cultura és segura. Mostrem ara que el seny també pot fer possible una festa segura”.

L'ofrena floral de Santa Oliva es pot veure al canal de Youtube de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat. A banda de l’ofrena, les activitats d’aquest dijous van incloure l’espectacle infantil P de Pallasso, a la plaça Nova; i el concert de Questioni Meridionali al parc del Porxo de Santa Oliva.

Un munt d'activitats fins diumenge

Les activitats de Santa Oliva continuen avui divendres, 11 de juny, a les 19.00 h, amb l'espectacle familiar Absurditties, de la companyia Mortelo & Manzani, a la Plaça Nova. A la mateixa hora, però a la Casa de Cultura, tindrà lloc la conferència "Montserrat en imatges". A la nit, a les 22.00 h, concert de la formació Pony Pisador al Parc del Porxo de Santa Oliva, organitzat pel Col·lectiu de Joves de Santa Oliva.

Dissabte tindrà lloc durant tot el dia la tradicional Fira de Santa Oliva, que s'instal·larà als carrers Salvador Casas, Alfons Sala i a la plaça de les Fonts. A les 19.00 h, la Plaça Nova acollirà l'espectacle familiar Matito i la grandíssima roda de fira de la companyia Matito. A la mateixa hora Cal Puigjaner serà l'escenari de la conferència “El paisatge i reptes de futur”, a càrrec de Joan Soler i Gironès, organitzada pel Col·lectiu de Joves Santa Oliva.

Una de les activitats habituals de Santa Oliva és el Ginesta Sound, organitzat per l'Agrupament Escolta i Guia Sant Bernat de Claravall. A les 19.00 h, es farà un micro obert de rap, i a partir de les 22.00 h, Jo Jet i Maria Ribot +  Alpharun (saxo Megamix) al Parc del Porx. Per assistir-hi cal reservar les entrades a Vivetix.

Diumenge, 13 de juny, finalitzaran Santa Oliva 2021 amb diferents activitats. Pel matí hi haurà la caminada solidària Magic Line, a benefici de l'Hospital Sant Joan de Déu, organitzada per IQS i diverses entitats olesanes. La sortida serà a les 10.00 h del cementiri vell. S'ha de fer inscripció al correu electrònic olesa.ateneu@gmail.com

A les 19.00h arrencarà al Parc del Porxo una nova edició de la Marató d'artistes, organitzada pel Departament de Joventut, i que inclourà una mostra de Bollywood amb Luna Nueva. Les entrades per assistir-hi s'han de reservar a Vivetix. Mentre, a la plaça Nova hi haurà audició de sardanes amb la Cobla Vila d'Olesa, organitzada per Olesa Sardanista.

Al llarg dels dies de Santa Oliva, i finalitzar el mes de juny, la Casa de Cultura acollirà dues exposicions. Fins el 30 de juny es podrà visitar la mostra de cartells de Festa Major; i del 12 de juny al 4 de juliol, l'exposició "La nit de Sant Joan".