15/11/22

Olesa celebra el Dia Internacional dels Drets dels Infants

Olesa se suma un any més a la reivindicació del Dia Internacional dels Drets dels Infants. Enguany, s'han programat diferents activitats infantils per aquest cap de setmana.

Image
Ombra de nens agafats de les mans fent rotllana

Olesa commemora aquest cap de setmana el Dia Internacional dels Drets dels Infants. El Departament d’Ensenyament de l’Ajuntament d’Olesa i la Xarxa Socioeducativa de la Infància i l’Adolescència - Pla Educatiu d'Entorn, han organitzat unes jornades per a la celebració, però també per a la reflexió per aquells nens i nenes d'arreu que viuen en situacions desafavorides.

En aquesta línia, la proposta comença el divendres, 18 de novembre, amb celebració de la I Jornada del Treball en Xarxa per a la Infància i l’Adolescència, coincidint amb el desè aniversari de la Xarxa Socioeducativa de la Infància i l’Adolescència - Pla Educatiu d'Entorn al municipi. L’objectiu és compartir la feina desenvolupada i mostrar les fites aconseguides al llarg d’aquests deu anys dedicats a la protecció, educació i promoció dels infants i adolescents del municipi. Georgina Solanes, tècnica de la Xarxa, ha explicat que la jornada ofereix una bona oportunitat per “posar en valor i donar visibilitat al creixement i evolució del projecte”.

L’acte arrencarà a les 9.30 h, a l’Auditori de la Casa de Cultura, amb els parlaments de benvinguda de Jordi Martínez, regidor de Benestar Social de l’Ajuntament d’Olesa, Pep Vázquez, inspector d’Educació del Baix Llobregat Nord de la Generalitat de Catalunya, i Xavier Millan, de l’àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona.

La ponència inaugural, “Ecosistema educatiu i treball en xarxa” anirà a càrrec de la Doctora en Pedagogia i investigadora responsable de la línia de Territori i Xarxes en el “Grup de Recerca en Pedagogia, Societat i Innovació amb el suport de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació” de la Universitat Ramon Llull, Mireia Civís.

La jornada continuarà de la mà d’Anna Gasset i Georgina Solanes, tècniques de la Xarxa Socioeducativa de la Infància i l’Adolescència - Pla Educatiu d'Entorn, amb una explicació dels deu anys de trajectòria de la Xarxa al municipi. També es mostraran les experiències d’èxit local com l’experiència del treball en xarxa per l’atenció integral en l’àmbit socioeducatiu, els projectes “A Olesa Llegim! Pla Lector Municipal” i “La petita infància en Xarxa” i les fites aconseguides més enllà de l’entorn local com “La XIAM de Manlleu: trajectòria i reptes de futur” i “Xarxa EXIA Esparreguera: nous paradigmes, noves xarxes”.

Solanes ha valorat molt positivament l’evolució de la Xarxa al llarg d’aquests deu anys: “El projecte va néixer amb dos grups de treball i ara comptem amb sis o set que treballen simultàniament i els fons de finançament han crescut gràcies a les aportacions del Pla Educatiu d’Entorn i el suport de la Generalitat”. Per la seva banda, Gasset també ha destacat l’aposta de l’Ajuntament d’Olesa per donar suport a la Xarxa durant aquests anys.

La cloenda de l’acte, anirà a càrrec de la regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament d’Olesa, Lourdes Vallès.

La commemoració del Dia Internacional dels Drets dels Infants continuarà dissabte, 19 de novembre, amb la xerrada "Límits amb amor. Com acompanyem les emocions", a les 10.30 h, a la sala de plens de l’Ajuntament. Aquest taller donarà eines per afrontar un dels grans reptes de la criança: acompanyar als infants en el camí d'aprenentatge dels límits. Els límits ajuden a l'infant a situar-se, a sentir-se segur, a tenir referències i a sentir que pertany a un grup. Durant el taller, que impartirà Mamá-Maná, es tractaran temes com són conèixer les necessitats emocionals dels infants; per què són necessaris els límits; com es pot acompanyar la frustració, la figura de les persones adultes com a models de referència i l’escolta interna com acompanyament amb consciència i amor. Per a participar-hi, cal inscripció prèvia a través de la plataforma Vivetix.

El programa d’activitats seguirà  a les 11.30 h, a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, amb xocolatada (sense gluten ni lactosa) per la mainada, i al migdia, començarà un espectacle de música tradicional per a tota la família amb el grup de Pep López i Sopars de Duro, Folkids.

A la tarda, els infants podran gaudir de “Jocs gegants” a l’escola Mare de Déu de Montserrat, a partir de les 15 h i fins a les 17 h.

D’altra banda, el diumenge, 20 de novembre, l’escola Josep Ferrà i Esteva acollirà l’activitat "Juguem pels Drets dels Infants" de 10 h a 13 h.