22/07/22

Olesa acull els Premis Cambra 2022 que reclamen acabar la B-40

Olesa va acollir el dia 15 de juliol al vespre l’edició d’enguany dels Premis Cambra 2022 que organitza la Cambra de Terrassa en el marc d’un show reivindicatiu per l’acabament de les obres.

Image
Grup de premiats en l'Escenari del Teatre de la Passió

El Teatre de la Passió va ser l’escenari d’aquesta gala que portava per lema “La real Passió d’Olesa: la B-40”,  i que va aprofitar per denunciar, amb un espectacle, els reiterats retards en la construcció de l'autovia B-40, el tram entre Abrera i Terrassa i perllongar-la fins a Sabadell.

Previ a la gala, alguns dels assistents al lliurament de premis van visitar les obres del tram entre Olesa i Terrassa en una visita organitzada amb autocar des de la Cambra de Terrassa. La B-40 és una infraestructura que s'ha previst en els plans territorials successius redactats des dels anys 80, i que és una necessitat prioritària per a les comarca del Vallès Occidental i Baix Llobregat,  i també pel conjunt de Catalunya.

Ja a l’escenari, actors com David Olivares i Xavi Serrano, coneguts per les aparicions televisives al programa Polònia de TV3, van conduir la gala com si fos un programa sobre la B-40, un magazín televisiu en clau irònica amb referències a l’espectacle de la Passió, actuacions musicals i entrevistes als guardonats.

El president de la Cambra de Terrassa, Ramon Talamàs, va explicar que  l’elecció d’Olesa per acollir la gala “deriva d’una notificació que vàrem rebre de l’ Ajuntament d’un acord per unanimitat del seu plenari del 23 de Setembre de l’any 2021 en el qual es demanava que el tram entre Abrera i Terrassa de la B40 entrés en funcionament durant l’any 2022. Un tram, com deia la resolució, farcit de despropòsits, promeses incomplides i retards inexplicables. Com que compartim la diagnosi i la necessitat, l’acord amb l’alcalde i amb la col·laboració de la Fundació La Passió d’Olesa, a qui també vull agrair les facilitats i el seu interès, ens ha portat fins aquí”.

Talamàs va concretar que cada dia passen més de 100 mil vehicles entre Terrassa, Sant Quirze del Vallès i Sabadell “aprofito per reclamar a les autoritats més coordinació, menys duplicitats i tancar d’una vegada el paper cameral i el nostre necessari finançament per poder ajudar més al teixit empresarial. Soc conscient que tenen sobrat coneixement de les nostres reivindicacions, que són justes, i ara no els cansaré amb repetir-nos. Només els demano decisions franques, explícites i raonades” va dir.

En aquesta línia també es va manifestar l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera que va destacar la voluntat de col·laboració entre els ajuntaments i les cambres de comerç per tirar endavant aquesta infraestructura cabdal per a l’activitat socioeconòmica. “Portem més de 15 anys de retards que han impactat al territori i el seu teixit empresarial. Aquesta infraestructura és una necessitat prioritària per a les comarques del Vallès Occidental i Baix Llobregat, nuclis industrials molt importants, pel conjunt de Catalunya, i d'Olesa de Montserrat en particular” va remarcar Riera.

 

Empreses guanyadores

Del total de 36 candidatures, enguany han estat premiades a les tres categories:

-Premi Cambra a la Internacionalització es va lliurar a European Flavours & Fragrances Spain (Rubí) es dedica a la fabricació i la comercialització d’aromes destinades a la indústria de l’alimentació i les begudes. Actualment, exporta els seus productes a 36 països d’arreu del món

-Premi Cambra a la Innovació,  a Bio-Fil (Terrassa). Es dedica a la creació, patent i millora dels sistemes de tractament de les aigües residuals, tant municipals com industrials. 

Bio-fil ha registrat diferents patents de sistemes biològics i productes.

-Premi Cambra a la Sostenibilitat, a l'empresa Hercal Diggers (Terrassa) que esdedica al sector de la construcció: obra civil, moviment de terres, enderrocs i fabricació d’àrids reciclats i de formigó. Ha posat en marxa a Terrassa la planta de valorització de residus “H-Zero”, la primera i única instal·lació estatal que transforma els residus de la construcció en àrids reciclats rentats d’excel·lent qualitat i aptes per a la fabricació de formigó sostenible. 

Guardó al lideratge empresarial

L’enginyer industrial olesà Josep de Calassanç Torrella i Cascante, va rebre el premi al Lideratge Empresarial. Josep de Calassanç, president i fundador de Torrella Ingeniería – Arquitectura, té més de 53 anys d’història. Aquest darrer premi el va lliurar el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. La seva intervenció vas ser molt emotiva ja que rebia aquest reconeixement al teatre de La Passió, un edifici que ell mateix va idear.

L’any 1959, Josep de C. Torrella, Doctor Enginyer Industrial, va fundar el despatx professional d’enginyeria i arquitectura Torrella, que esdevindria una de les primeres empreses de consultoria professional independent del país.

Josep de C. Torrella ha estat reconegut amb la medalla Francesc Macià per part de la Generalitat de Catalunya i guanyador dels Premis Bonaplata en Projectes Industrials en les edicions de 1993, 1996 i 2001.

L'acte també va comptar amb la participació del secretari general d’Infraestructures, Xavier Flores, que va dir que la previsió és que al 2023 estigui acabat el tram Abrera-Terrassa de la B-40 i també redactat el projecte per la prolongació del tram de Terrassa fins a Sabadell ”l’any que ve serà una realitat. Aquest és un acord que ara es traslladarà al paper per a que estigui acabat aquest tram d’Abrera a Terrassa i alhora que es redacti el projecte per continuar i connectar també Terrassa amb Sabadell” va dir.

També en aquesta línia es va manifestar el secretari general del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, Ricard Font, que va apuntar que  “el pressupost és un tema clau en aquests projectes i la Generalitat i el Govern ja hem arribat a un acord. Aquesta infraestructura és imprescindible pels municipis per on passa i pel teixit empresarial i industrial”.

L’acte va acabar amb una foto de família de tots els guardonats i una copa de cava per tancar la gala amb els centenars d’assistents al Teatre de La Passió.