28/09/22

La Festa dels Miquelets d’Olesa se celebra aquest cap de setmana amb un seguit de novetats

Compte enrere per a la celebració de la Festa dels Miquelets, que es presenta aquest cap de setmana amb novetats en la seva 15a edició.

Image
Batalla Miquelets

Des de divendres, 30 de setembre, i fins diumenge, 2 d’octubre, Olesa serà l’escenari d’una de les celebracions més emblemàtiques de l’any al municipi, la Festa dels Miquelets, que enguany arriba a la seva 15a edició. L’Associació Cultural La Festa dels Miquelets, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olesa, ha preparat per a aquest 2022 un programa que traslladarà la vila fins als fets que van succeir en el transcurs de la guerra de Successió a Olesa i al seu entorn.

Les activitats arrencaran el divendres, 30 de setembre, a les 18.00 h, amb l’acte oficial de presentació de la festa al celler de Cal Puigjaner, on també es presentarà l’exposició "15 anys de La Festa dels Miquelets". La mostra es podrà visitar durant tot el cap de setmana. A continuació i al mateix espai, estan previstes un seguit de conferències de divulgació històrica a càrrec d’historiadors locals.

A les 22.00 h, se celebrarà una de les novetats de La Festa d’enguany. Després de l’acte institucional, que s’ha traslladat a divendres a la nit amb l’objectiu de donar-li més importància, i els parlaments de les autoritats des de la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, es farà “La marxa dels 158”. Consistirà en una ronda nocturna amb homenatge i ofrena floral al Memorial 158, al monument que es va dedicar a Olesa als 158 soldats austriacistes morts a Olesa entre 1705 i 1714.

El dissabte, 1 d’octubre, a les 10.30 h, a la plaça Nova s’han programat contes, cançons i danses tradicionals per entretenir a la mainada. Tot seguit, a les 11.00 h, es podrà fer un taller d’ungüents amb productes de la terra i al mateix horari, de la mà del CROM, jocs de taula temàtics al campament de Cal Puigjaner, una mostra de partides d’un joc de guerra amb miniatures i escenografia del conflicte de la guerra de Successió. Paral·lelament, hi haurà música tradicional pels carrers del nucli antic d’Olesa amb el grup Xuriach.

A les 11.30 h, a l’escenari de la Plaça Nova, taller de cuina amb productes de proximitat del Parc Rural de Montserrat amb Jordi Llobet. A les 12.00 h, es farà un taller per a infants de corones de flors i gimcana. Tot seguit, s’ha programat un concert vermut amb la Cobla Mínima on hi haurà servei de taverna amb beguda i menjar.

Ja a la tarda, a les 16.00 h, La Festa continuarà amb un taller de cants i balls populars en el marc de les antigues tavernes catalanes a Cal Puigjaner. I a les 17.30 h, a l’Església de Santa Maria, se celebrarà la recreació del Consell de Guerra, que va tenir lloc el 20 i el 21 d’agost de 1714 a Olesa, amb dramatització a càrrec d’actors locals. Adrià Carreras, president de l’Associació cultural La Festa dels Miquelets, ha avançat que enguany “és un consell renovat, amb un nou guió a càrrec de l’escriptor Juanjo Poderoso i sota la direcció de Quimet Pla” i ha afegit que “el consell de guerra és clau per entendre la lluita de la població per a trencar el setge de Barcelona de 1714”.

Un dels plats forts de La Festa dels Miquelets, la gran batalla i captura del “Capitán Maria”, canvia l’escenari del Parc Municipal i se celebrarà als terrenys propers a la cruïlla entre el carrer del Conflent i el carrer del Mestre Joan Llongueras. L'activitat recrea el combat succeït a finals del mes de juliol de l’any 1714 prop de la vila d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic i que va servir per capturar el sanguinari capitost borbònic conegut com a “Capitán Maria”.

Per a cloure el dia, s’ha previst un sopar popular al Parc del Porxo de Santa Oliva, a les 21.00 h. Els tiquets es poden comprar al portal Vivetix i també es podran adquirir al Punt d’Informació instal·lat a la Plaça Nova el mateix dia de La Festa. A les 22.00 h, al parc del Porxo de Santa Oliva, la nit continuarà amb un concert dels Randellaires seguit de Carles Belda.

La Festa dels Miquelets seguirà diumenge, 2 d’octubre, a partir de les 11.00 h, amb una conferència del recreador Germán Domingo sobre vestits i roba del segle XVIII, a Cal Puigjaner. A la Plaça Nova, es farà una l’hora del conte amb la Companyia Lletres Màgiques (Tupinamburga, La Remeiera) i un taller de saquets remeiers (espígol, romaní i sàlvia) per a infants a partir dels 6 anys. Al migdia, al Porxo de Santa Oliva, es recrearà la batalla urbana pels carrers del Nucli Antic, que acabarà amb l’ajusticiament del “Capitán Maria” a la Font del Roure. Una altra de les activitats més esperades adreçada a famílies, La Pedregada, es farà també al porxo de Santa Oliva, a les 17.00 h, amb la construcció de bombardes de farina i batalla.

Durant tot el cap de setmana, a la Plaça Nova i al voltant de l’Església, hi haurà mercat barroc amb productes artesanals, alimentaris i mostra d’oficis.

Pel que fa a les rutes guiades, n’hi haurà de diferents temàtiques. El divendres, la proposta és “L’Olesa fosca i misteriosa del segle XVIII”, a les 23.00 h, amb històries desconegudes de la vila, i el dissabte, “L’Olesa del 1714”, que consistirà en una ruta dramatitzada de la vida quotidiana durant el segle XVIII i que es farà el dissabte a les 10.00 h i a les 17.00 h, i el diumenge, a les 11.00 h i a les 18.00 h de la tarda. L’altra ruta serà “Olesa de Montserrat i la Guerra de Successió”,  per descobrir com van viure els olesans i olesanes aquest conflicte. Les entrades es poden comprar a Vivetix pel dissabte, a les 11.00 h i a les 18.00 h i pel diumenge, a les 10.00 h i a les 17.00 h.

Una altra de les novetats de l’edició d’enguany serà la ruta “La Festa dels Miquelets” adreçada a infants de 3 a 12 anys acompanyats per olesanes del segle XVIII i el mestre de minyons, on coneixeran qui són els miquelets. Les entrades també es poden comprar a Vivetix pel dissabte, a les 17.00 h o pel diumenge, a les 12.00 h.