28/02/23

La Policia Local d'Olesa fa una nova campanya per millorar la seguretat viària

Aquest mes de febrer s'han dut a terme campanyes de drogoalcoholèmia i de vehicles de mobiitat personals i de ciclistes.

Image
Campanya de control i vigilància d'alcohol i drogues

A principis del mes de febrer, es va realitzar la campanya de vehicles de mobilitat personal i de ciclistes, en la que s'han realitzat un mínim de tres controls diaris pels carrers d'Olesa de Montserrat, ha estat considerada un èxit per la policia local. Carmelo Carrasco, caporal de trànsit de la policia local, ha afirmat que només s'ha denunciat a una persona durant els vuit dies que ha durat la campanya, i ha assegurat que la gent està respectant les normes de trànsit en aquest sentit. El policia local ha recordat que "aquells vehicles de mobilitat personal que compleixen unes característiques concretes, es consideren vehicles i, per tant, evidentment, hem de respectar les normes de trànsit com qualsevol altre vehicle. És una diferenciació bastant substancial respecte al que són els vianants".

La campanya de drogoalcoholèmia és una de les més importants per a la policia local d'Olesa de Montserrat. Aquesta campanya s'ha dut a terme del 16 al 22 de febrer. Carrasco destaca la importància de fer campanyes d'aquest tipus per minimitzar els accidents i reduir els riscos per als conductors i vianants. En aquest sentit, el caporal ha afirmat que "a part de les que planifica el Servei Català de Trànsit, nosaltres localment també fem campanyes de drogues i d'alcohol. A més, en qualsevol accident o en qualsevol incident que tenim relacionat amb el trànsit, nosaltres ens preocupem per comprovar si les capacitats de la persona són les que haurien de ser i, per tant, els sotmetem al control d'alcohol o bé de drogues". Carrasco recorda que "el consum de drogues o alcohol afecta la nostra forma de conduir perquè minva el nostre temps de resposta. Ens dona percepcions, entorns i situacions de control falses, fent-nos creure que som capaços d'operar amb normalitat". La campanya sobre la drogoalcoholèmia es repetirà els mesos de juny i desembre, coincidint amb les festes de Sant Joan i Nadal.

Respecte al 2019, a tot Catalunya, el consum d'alcohol i drogues ha pujat un 52% i un 147%, respectivament. Tot i això, el caporal explica que aquestes dades, a Olesa, han minvat en comparació als anys anteriors. Carrasco apunta que "estem molt al carrer controlant el trànsit i això es tradueix en una percepció de la gent que es pot trobar una patrulla a qualsevol de les entrades d'Olesa fent un control. Per tant, podem dir que les nostres dades no són negatives, però no ens conformem. Considerem que la millor nota seria el zero, però els recursos humans i materials no arriben per a cobrir el 100% d'aquestes situacions".

Les campanyes que venen

Aquest mes de març s'iniciarà una campanya específicament dirigida als vianants. Se centrarà a conscienciar sobre el respecte a les senyalitzacions viàries, com passos de zebra o semàfors, per protegir la salut personal. Els factors més destacats que poden fer perdre l'atenció en aquests senyals són anar amb pressa o despistats mirant el mòbil o escoltant música. Carrasco ressalta que "hem de ser conscients que els conductors poden tenir problemes de visibilitat per culpa de elements a la via o el sol. Aquí tots participem i tenim dret a gaudir de la via pública, però ha de ser en col·laboració. Sempre que les normes de trànsit no diguin el contrari, evidentment".

Des d'abril fins a desembre, la Policia Local té previst dur a terme més campanyes de sensibilització. Carrasco destaca les de velocitat, distraccions al volant, seguretat passiva, motocicletes, transport escolar i camions. El caporal ha recordat que la seguretat en el trànsit és responsabilitat de tots els ciutadans i que, per tant, és important respectar les normes de trànsit i les campanyes que organitza la Policia Local.