02/04/21

La Passió d'Olesa aixeca de nou el teló amb un espectacle adaptat a la situació sanitària

Prop de 300 persones han aplaudit de valent la nova versió reduïda de la Passió d'Olesa, que en la temporada 2021 ofereix tres representacions, també via streaming a través d'Internet.

Image
Escena de la crucifixió de Crist

La Passió d’Olesa de Montserrat ha demostrat que sap adaptar-se no només als nous temps, sinó també a les circumstàncies, en aquest cas, les mesures sanitàries decretades  causa de la pandèmia per la covid-19. Després d’un 2020 sense poder oferir el tradicional drama sacre, la Passió d’Olesa ha aixecat de nou el teló aquest divendres Sant per oferir una versió reduïda d’hora i quart que ha esdevingut un espectacle nou, especial, renovat, diferent, però mantenint l’essència dels seus més de 500 anys d’història. Les prop de 300 persones presents a la representació d’avui, entre elles l’Alcalde d’Olesa, Miquel Riera, i el regidor de Cutura, Xavier Rota, han aplaudit de valent la funció d’aquest divendres, la primera de les tres de la temporada 2021. La funció també s’ha pogut seguir en directe via streaming.

Amb les cortines obertes des de bon inici, la veu a capella entonant el Gloria ha trencat el silenci que s’ha imposat a la platea un cop apagats els llums de sala.  Tot seguit, l’escena s’ha omplert amb un cor integrat per una quinzena d’actors i actrius que, vestits de negre, han representant al llarg de tot l’espectacle el poble, davant la impossibilitat d’oferir les habituals escenes de masses. Ignasi Campmany, director escènic de la Passió, ha destacat que, precisament, un dels reptes de la temporada 2021 era “prescindir del poble”, i la solució va ser que hi hagués aquest grup de gent, aquest cor, “que simbolitzés aquesta part tan important que és el poble d’Olesa, perquè la Passió sense el poble no es pot fer”.

A partir d’aquí, s’han anat succeint les escenes, pràcticament sense foscos, amb l’escenografia justa i necessària, amb vestuari adaptat (túniques damunt peces de carrer) i aconseguint que la història no perdi sentit ni emoció en cap moment. Això ha estat possible gràcies al fet de recuperar escenes o fragments del text de Joan Povill i Adserà que feia temps que no es representaven i que permetien explicar el context d’escenes eliminades.

De fet, la Passió d’Olesa 2021 no es tracta d’un espectacle escurçat i prou. Es tracta d’un nou espectacle, amb una narrativa i dramatúrgia diferent, fruït del ric text escrit per Joan Povill i Adserà. Joan Gil, un dels artífex de l’adaptació de l’espectacle, ha explicat que la base de la proposta ha estat una adaptació que ja va fer el 2013 Xavier Povill, antic director de l’espectacle, per portar la Passió a Terrassa. En aquesta ocasió, segons Gil, “hem volgut fer incís en els moments més simbòlics de la Passió. I creiem que l’espectador ha vist l’essència de la Passió en aquest espectacle d’hora i quart, i que hem demostrat que podem fer una Passió sense foscos, més àgil, amb visions diferents, centrant-nos en diferents personatges, i amb un canvi dramatúrgic que ha marcat el canvi de ritme”.

El president de la Passió d’Olesa, Pere Quer, també ha destacat la gran feina que ha fet tot l’equip de la Passió, assegurant que “això només ho pot fer una entitat viva i ferma”. Segons Quer, la Passió d’Olesa 2021 “és una adaptació, un evolució. No hem fet parts, sinó que hem buscat una narrativa diferent per a una història  que ja coneixem. I com a entitat estem molt satisfets”.

El públic ha aplaudit de valent al final de la representació. L’Alcalde, Miquel Riera, ha assegurat que la proposta “m’ha emocionat, ja que han aconseguit amb una feina impecable concentrar en una hora i vint minuts tota la intensitat que té l’espectacle, aconseguint un ritme molt àgil”. L’Alcalde també ha volgut felicitar la Passió d’Olesa “per la feinada que hi ha al darrere i agrair-los que aquest any hagin aconseguit, en temps de pandèmia, fer aquesta síntesi de l’espectacle per oferir-lo a tots els olesans i olesanes”.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Xavier Rota, ha manifestat que la Passió d’Olesa “és un gran espectacle que en moments de pandèmia s’ha sabut reinventar. És una feina excel·lent de tot l’equip de la Passió, perquè convertir un espectacle tan gran a la mínima expressió però amb tot el contingut ha estat espectacular”.

Un espectacle amb tots els protocols sanitaris

Les següents representacions de la Passió d’Olesa seran els die 11 i 18 d’abril novament en horari de tarda (18.30h). Les entrades es poden adquirir al web www.lapassio.cat, on també es pot adquirir l’accés per a l’emissió via streming de l’espectacle.

Per a les funcions i assajos, la Passió d’Olesa ha implementat protocols de prevenció específics i testos d’antígens per a aquells actors i actrius que, en algun moment, han de treure’s la mascareta a escena. El dispositiu de testos s’ha dissenyat en col·laboració amb el CAP d’Olesa i compta amb el suport logístic i expertesa de col·laboradors i col·laboradores de La Passió d’Olesa professionals de l’àmbit sanitari. Al teatre, s’han establert circuits diferenciats per sectors de públic, reorganització d’espais i reducció d’aforaments per garantir les distàncies de seguretat, entre d’altres mesures.