01/11/21

L’Ajuntament d’Olesa ret homenatge a les víctimes de la Guerra Civil el dia de Tots Sants

L'alcalde, Miquel Riera, ha presidit l'ofrena floral que Bloc Olesà, ERC i Ciutadans han fet al cementiri de Can Singla en honor a les víctimes de la Guerra civil i la repressió franquista. El Bloc i ERC també han participat en l'ofrena al cementiri vell d'Abrera, on el febrer de 1939 van morir afusellats veïns i veïnes d'Olesa, entre ells l’aleshores alcalde, Fèlix Figueras i Aragay

Image
Homenatge musical a les víctimes de la Guerra Civil en el dia de tots Sants

Mantenir viva la memòria de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista i que allò que va passar no es repeteixi mai més. Aquest ha estat el missatge que ha planat aquest dilluns, diada de Tots Sants,  al cementiri de Can Singla d’Olesa primer i també al cementiri vell d’Abrera, on el febrer de 1939 van morir afusellats diferents veïns i veïnes d’Olesa.

El regidor de Cultura i Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Olesa, Xavier Rota, ha estat l’encarregat d’obrir l’acte al Cementiri de Can Singla, destacant que el monument dedicat a totes les víctimes de la Guerra Civil, comptabilitzades en un total de 333, “és un monument en record de la pau, a la democràcia i a la justícia, però sobretot a la memòria 85 anys després de l’inici de la Guerra Civil”.

Tot seguit, tant l’Ajuntament, com els  partits del Bloc Olesà, ERC i Ciutadans han fet l’ofrena floral a la làpida del cementiri de Can Singla que recorda les víctimes directes de la Guerra Civil al nostre municipi, gràcies a l’estudi i investigació que durant anys ha estat fent l’olesà Carles Roca. Roca no ha pogut assistir a l'acte per motius de salut, però qui ha participat en l'ofrena ha estat Angelina Antón, familiar d'una de les víctimes. Posteriorment s’ha pogut escoltar la interpretació en viu del Cant dels Ocells.

Pel president de la secció local d’ERC, Martí Fortuny, la memòria històrica és molt important “per recordar els qui van lluitar per la democràcia i per aquest país” i perquè “les generacions presents i de futur han de saber el que va passar, sobretot perquè no es repeteixin els fets”. Fortuny ha celebrat el retorn dels familiars a l’acte després de les restriccions del 2020.

José María Paniello, regidor de Ciutadans d’Olesa de Montserrat, ha assegurat que un acte com el d’avui és rellevant “per no tornar a repetir errors del passat”. Paniello ha trobat a faltar la presència del PSC i la CUP perquè “calia recordar les persones que van caure víctimes de la repressió i d’una guerra, independentment de la manera de pensar de cadascú”.

L’homenatge a Abrera

L’homenatge a les víctimes de la Guerra Civil ha continuat al Cementiri Vell d’Abrera, on s’ha recordat els afusellats el 19 de febrer del 1939 en aquest indret, com l’exalcalde d’Olesa, Fèlix Figueras i Aragay. Tant l’Ajuntament d’Olesa com el d’Abrera, i la família de Fèlix Figueras, han fet una ofrena floral al monument que recorda els afusellats. El Bloc Olesà i ERC han estat els grups d’Olesa que han participat en l’ofrena al Cementiri Vell d’Abrera.

L’acte ha comptat amb l’assistència de Fèlix Figueras, nét de l’exalcalde republicà. Des del mateix lloc on van afusellar el seu avi, Figueras ha aportat dades sobre les víctimes del franquisme del Baix Llobregat i ha alertat a les institucions públiques “la necessitat de recordar el nom de les víctimes del franquisme als llocs més emblemàtics dels municipis”.

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha explicat que el que va passar tants anys enrere “no es pot repetir mai més” i ha rebut de bon grat la proposta de Fèlix Figueras, afirmant que ho estudiaran amb les diferents regidories. L’alcalde d’Olesa ha lamentat l’absència “d’aquells grups que s’identifiquen com a democràtics, perquè haurien de ser aquí representant diferents sensibilitats polítiques”.

L’alcalde d’Abrera, Jesús Naharro, ha recordat “el patiment de les famílies afectades” i ha deixat clar que treballen per evitar que es repeteixi qualsevol fet similar. Naharro ha explicat que avui “és un dia de memòria i de respecte per a les víctimes i que l’acte d’homenatge té el futur assegurat”.