12/03/23

El Centre Cultural Cal Puigjaner vol ser referent al territori en l'àmbit de patrimoni

L'equipament, al carrer Creu Real, 18, obre de dilluns a dissabte, de les 10 h a les 13 h, i divendres i dissabtes també de 17 h a 20 h.

Image
Portes obertes al Centre Cultura Cal Puigjaner. 11 de març de 2023-Mostra "Terra i ànima"

Desenes de persones van assistir dissabte a les portes obertes del Centre Cultural Cal Puigjaner, que des d’aquest dilluns tindrà horari fix d’obertura de dilluns a dissabte. Cal Puigjaner esdevé un nou equipament molt polivalent per a Olesa, sempre amb la vista posada en esdevenir un pols d’atracció com a punt de referència del patrimoni no només local sinó també del Montserratí.

Moltes persones ja havien vist Cal Puigjaner des que, des del 2021, alguns dels seus espais s’havien utilitzat per a activitats diverses. Dissabte, però, tot van ser comentaris d’exclamació i sorpresa en veure la profunda transformació que ha tingut, sobretot, l’antiga casa pairal, que acull l’Espai Montserrat. És aquí on s’hi exposa la mostra “Terra i ànima”, que s’endinsa de manera didàctica en el coneixement del patrimoni natural, arqueològic i etnològic local, així com en la història de les persones que van poblar la muntanya de Montserrat i el seu entorn durant segles.

L’Espai Montserrat també acull la mostra “Menja’t el Parc Rural”, que de la mà del Parc rural del Montserrat mostra la riquesa del producte del territori, explicat pels mateixos productors.

L'acte institucional d’obertura de les exposicions, que es va fer al gran pati del Cal Puigjaner, va estar presidit per l'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, acompanyat pel regidor de Cultura i vicepresident del Parc Rural del Montserrat, Xavier Rota, i pel director dels Serveis Territorials de Cultura a Barcelona, Andreu Felip.

Xavier Rota va recordar que el desig de convertir Cal Puigjaner en un espai museístic va néixer fa molts anys, i que va ser al darrer mandat quan se li va donar embranzida amb les obres de consolidació de l’estructura, ja que els edificis del complex estaven en molt mal estat. Feta aquesta primera fase del projecte, la segona ha consistit en adequar l’Espai Montserrat als baixos de l’antiga casa pairal, on s’exposen centenars de peces del patrimoni local i comarcal, moltes de les quals han estat cedides a l’Ajuntament per entitats i particulars. Per aquesta raó el regidor va voler agrair totes les aportacions i la feina feta per les moltes persones que han fet possible que la mostra “Terra i ànima” sigui una realitat.

Audio file

El director dels Serveis Territorials de Cultura a Barcelona, Andreu Felip, va agrair, en nom de la Generalitat, l’esforç realitzat a Olesa recuperant l’espai de Cal Puigjaner per posar en valor el patrimoni del territori. Segons Felip, “quan parlem de patrimoni, és clau donar-lo a conèixer i fer-lo estimar, perquè a través d’aquest coneixement guanyem autoestima com a poble”.

Audio file

Per la seva banda, l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, va destacar que, malgrat que la ciutadania ja ha pogut gaudir, des del 2021, alguns espais de Cal Puigjaner, “ara l’equipament fa un salt important perquè tindrà un horari i no només usos esporàdics”. Per a l’alcalde, “ara arrenca una etapa en què Cal Puigjaner serà punt d’entrada al Parc rural i a col·laborar amb altres municipis del Montserratí”. I és que, segons Miquel Riera, “aquest treball en xarxa vol dir que ha de començar la dinamització de Cal Puigjaner per a que sigui un pol d’atracció al municipi i al territori”.

Audio file

En els agraïments a les moltes persones i entitats que han fet possible el nou centre cultural, l’alcalde va voler fer especial esment a “la visió que sempre ha tingut Xavier Rota de cap a on ha d’anar Cal Puigjaner”.

Gràcies a la col·laboració del Parc Rural del Montserrat, les persones assistents a les portes obertes de Cal Puigjaner van poder fer un tastet del producte del Montserratí: l’oli d'Olesa de la mà de la Fundació Agrícola Olesana; el formatge de Cal Pujolet (Marganell) i el vi de Can Paloma (Esparreguera). També van poder gaudir amb la música d'Hèctor Serrano a la guitarra i Víctor Gómez a l’acordió.

Mostra "La reinaixença de l'ànima"

Finalitzat l’acte institucional, també es va inaugurar la mostra “La renaixença de l’ànima”, d’Eva Pacheco, a l'Espai Celler, i emmarcada dins els actes de celebració del 8 de març a Olesa. L’obertura va anar a càrrec de l’autora d’aquesta exposició de pintura abstracta i de la regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Ada Agut i Domènech, que va destacar que, 115 anys després de la vaga de dones a Nova York que va donar peu a commemorar el Dia Internacional de les dones “encara seguim amb la lluita”.

El Centre Cultural Cal Puigjaner obre de dilluns a dissabte, de les 10 h a les 13 h, i divendres i dissabtes també de 17 h a 20 h. Cal Puigjaner és al carrer Creu Real, 18.