08/03/23

El Centre Cultural Cal Puigjaner obre portes i noves exposicions l'11 de març

Les portes obertes començaran a les 17 h de la tarda. A les 18 h s'inauguraran els plats forts que es trobaran a l’Espai Montserrat: les exposicions "Terra i ànima" i "Menja’t el Parc Rural". A les 18.30 h s'inaugurarà la mostra "La renaixença de l'ànima", d’Eva Pacheco, a l'Espai Celler.

Image
Exposició "Terra `ànima", a l'Espai Montserrat de Cal Puigjaner

Olesa de Montserrat compta amb un nou equipament municipal, el Centre Cultural Cal Puigjaner, que feia anys que era un desig de l’ajuntament i de les entitats locals relacionades amb la història i el patrimoni. L’antiga casa pairal ubicada al nucli antic està cridada a esdevenir un espai museístic al voltant del patrimoni històric, cultural, social i de producte del Montserratí, alhora que acollirà exposicions i activitats diverses. Dissabte, 11 de març, Cal Puigjaner farà jornada de portes obertes per mostrar a la ciutadania la remodelació que s’ha fet de la planta baixa de la casa pairal, on s’ha creat l’Espai Montserrat; així com l’Espai Celler i l’Espai Pati, que ja es van obrir al públic el 2021.

Les portes obertes començaran a les 17 h. A les 18 h s'inauguraran els plats forts que es trobaran a l’Espai Montserrat: les exposicions "Terra i ànima" i "Menja’t el Parc Rural". L'acte institucional es farà a l'Espai Pati, on hi haurà tastet de productes del Montserratí gràcies a la col·laboració del parc Rural del Montserrat, i actuació musical a càrrec d'Hèctor Serrano i Víctor Gómez.

El regidor de Cultura d’Olesa, Xavier Rota, ha destacat la satisfacció de l’ajuntament de veure com es va fent realitat l’anhel compartit amb l’associacionisme de l’àmbit del patrimoni: el futur museu de Cal Puigjaner. De moment, les exposicions que es podran veure a l’Espai Montserrat seran les encarregades de fer una mirada al territori des de diferents punts de vista.

Seguint la línia del territori, la principal exposició de l’Espai Montserrat, a càrrec del grup Transversal, inclou uns blocs temàtics a partir del concepte de “Terra i ànima”. Per una banda el territori, que té unes característiques geològiques, geogràfiques i històriques singulars, i per l’altra les persones que són l’ànima del Montserratí, persones que han fet d’aquest territori una zona rica en productes agrícoles com l’oli i el vi, rica també en festes tradicions i entitats que li donen vida i una terra espiritual amb el teló de fons de la muntanya de Montserrat.

Pel que fa a la mostra “Menja’t el Parc rural”, “Menja’t el Parc Rural”, que vol donar a conèixer l’agricultura, ramaderia, gastronomia i natura del Parc Rural. Hi ha enllaços de contacte a productors per saber on comprar els productes i una pantalla on s’hi projecten les “Històries rurals”, en què els protagonistes són els pagesos i ramaders, que expliquen la seva experiència.

Inaugurades aquestes mostres, a dos quarts de 7 de la tarda s’obrirà una altra exposició, "La renaixença de l'ànima", d’Eva Pacheco, a l'Espai Celler, emmarcada dins els actes del Dia Internacional de les Dones. L’Espai Celler ja s’ha pogut visitar anteriorment, gràcies a l’exposició sobre l’obra de Pep Montoya que va acollir. A l’Espai Pati també s’hi ha fet diferents activitats.

El pla d'usos de Cal Puigjaner recull la voluntat que sigui un espai museístic

El procés de recuperació de la casa pairal de Cal Puigjaner, que l’ajuntament va adquirir a finals dels anys 90, es va iniciar el passat mandat amb les obres de rehabilitació i reforç de l’estructura. El 2019 es va iniciar una nova fase, amb els treballs per habilitar l’edifici a les diferents funcions que tindrà i seguint el Pla d'usos que es va redactar el 2018.

Xavier Rota ha remarcat les dificultats de rehabilitar un complex d’edificis tan immens, ja que Cal Puigjaner inclou té edificis, a més del pati: la casa pairal, amb entrada pel carrer Creu Real, una casa adossada, i l’edifici celler, amb entrada pel carrer de Santa Oliva.

El pla d’usos redactat el 2018 recull la diversitat de possibilitats que té el Centre Cultural Cal Puigjaner. Una de les més ambicioses és la creació d’un museu que reculli tot el matrimoni que entitats locals han cedit a l’Ajuntament d’Olesa. Per fer-lo realitat, doncs, cal primer redactar un projecte museístic.

El regidor de Cultura ha volgut agrair les “desenes de ciutadans i les entitats que han fet donacions per a aquest projecte tan coral i engrescador que es podrà visitar a Cal Puigjaner i que dona a conèixer la història i el producte del territori”. Xavier Rota ha insistit en el fet que “Terra i ànima” no és una exposició que parla d’Olesa sinó de tot el Montserratí.

Xavier Rota també ha agraït l’assessorament que han ofert Joan soler i Jaume Morera, del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà, i Oriol Dinarès, de l’arrel Acció Cultural.

Després de la jornada de portes obertes, el Centre Cultural Cal Puigjaner restarà obert, de dilluns a dissabte, de les 10 h a les 13 h, i divendres i dissabtes també de 17 h a 20 h. Cal Puigjaner és al carrer Creu Real, 18.